În perioada 12-30 august 202, Biroul de Informare Bibliografică Dobrogeană din cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța va organiza expoziția cu titlul „Ziua Marinei la Constanța”.
Expoziția se va afla în holul central al instituției și este realizată de bibliograf Angela-Anca Dobre. Aceasta grupează materiale din colecțiile Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța: carte, presă și iconografie, care ilustrează modul în care a fost marcat acest eveniment la malul mării, începând din 1902 și până în prezent.
[ngg src=”galleries” ids=”6″ display=”basic_thumbnail”]
Ziua Marinei Române se sărbătorește, începând cu anul 1902, la 15 august de Sfânta Maria, protectoarea marinarilor. Documentele de arhivă și presa locală vorbesc depre primele manifestări de Ziua Marinei organizate la Constanța cu sprijinul primăriei și cu participarea unor înalte oficialități ale statului.Încă de atunci, cu această ocazie se organizau diverse întreceri pe apă, jocuri marinărești, aveau loc botezuri ale unor nave și slujbe religioase.
Sărbătoarea a evoluat constant, importanța ei fiind consfințită de numărul tot mai mare de spectatori și de nave, precum și de participarea regelui și a unor membri ai Casei Regale. Manifestările s-au extins, cu activități similare, și în alte orașe porturi, maritime și fluviale, precum Mangalia, Brăila, Galați, Giurgiu și Tulcea și sunt bine documentate în reviste de profil, ca de exemplu „Marea Noastră”.
Cele două Războaie Mondiale au demonstrat importanța Forțelor Navale, iar festivitățile de Ziua Marinei au arătat popularitatea pe care Marina și marinarii o câștigaseră în rândul românilor. Ultima Zi a Marinei organizată la 15 august a fost în 1947.
Trecerea României la un nou tip de regim politic a adus și întreruperea festivităților până în anul 1954, când, prin decret al Marii Adunări Naționale a R.P.R. s-a stabilit ca Ziua Marinei Militare să se sărbătorească (după model sovietic) în prima duminică a lunii august (la 1 august 1954). Și în perioada comunistă, la Sărbătorirea Zilei Marinei participau oficialități locale și șefi de stat.
Din 1990, Ziua Marinei s-a sarbătorit din nou de Sfânta Maria Mare, la 15 august. Serbările și concursurile marinărești au fost organizate în toate porturile României, marinarii și lucrătorii portuari fiind omagiați prin parade militare, întreceri sportive, jocuri marinărești, spectacole și slujbe religioase.
Din 1902 și până astăzi, sărbătoarea de Ziua Marinei reprezintă un reper al vieții sociale și culturale locale, un punct de atracție pentru cei care vizitează litoralul românesc, un prilej de manifestare a importanței Marinei în viața tuturor românilor.
Angela-Anca Dobre