Bine ați venit la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța! Acest ghid vă ajută să „navigați” ușor prin spațiile, serviciile și procedurile noastre.

Primul pas: permisul de intrare

Accesul dumneavoastră la oricare dintre serviciile bibliotecii se face pe baza unui permis de intrare. Așa că, dacă ați venit pentru prima dată la bibliotecă, primul pas pe care va trebui să îl faceți este la biroul de înscrieri, aflat la parterul clădirii, camera nr. 1. Procedura de obținere este simplă și complet gratuită, singurul lucru de care aveți nevoie este actul de identitate. Viza permisului este valabilă un an de la data obținerii.

Al doilea pas: biroul de referințe

Biroul de referințe este punctul central și „dispeceratul” bibliotecii, locul unde primiți ajutor în utilizarea colecțiilor și serviciilor instituției: asistență în înțelegerea și folosirea catalogului informatizat și pentru realizarea de bibliografii, în găsirea de cărți sau de resurse online, indicații despre fotocopierea documentelor, despre parolele router-elor fără fir din clădire, despre program, evenimente sau doar despre toalete. Indiferent care e întrebarea ori nevoia dumneavoastră legată de bibliotecă, aici veți primi răspunsul și îndrumarea. Biroul de referințe se găsește la parter, camera nr. 3.

Vreți să împrumutați cărți la domiciliu?

Secțiile de împrumut sunt la etajul întâi al clădirii, secția de împrumut pentru copii și tineret la camera nr. 30, iar secția pentru adulți la camera nr. 32. În aceste departamente aveți acces liber la raftul cu cărți, dar bibliotecarii vă stau desigur la dispoziție, pentru a face cea mai bună alegere. Puteți împrumuta maximum 5 cărți, pentru un termen de 20 de zile, care poate fi prelungit telefonic sau la sediu, cu încă două intervale de câte 20 de zile.

Vreți să citiți în sălile bibliotecii?

Cele două săli mari de lectură ale bibliotecii sunt situate la etajul al doilea al clădirii. Au fost numite în onoarea a doi foști directori ai instituției, Dumitru Constantin Zamfir și Liliana Lazia. Sălile au împreună aproape 100 de locuri. Ziarele și revistele curente se găsesc în sala „Dumitru Constantin Zamfir”, iar colecția monitoarelor oficiale și a documentelor Oficiului de Stat pentu Invenții și Mărci se află la sala „Liliana Lazia”. Aceste documente nu se împrumută. În sălile de lectură puteți folosi laptop-urile personale, existând posibilitatea conectării lor la prize și la rețele Wi-Fi de internet.

Vreți să studiați cărțile rare?

Camera nr. 33, de la etajul al doilea, este Sala Colecției Speciale. Colecția Specială este formată din cărți publicate înainte de 1830, cărți publicate în tiraje limitate, ediții prime valoroase, cărți cu autograf sau cu însemnări interesante. Conține de asemenea un fond extins de hărți, cărți poștale, fotografii, dar și o colecție considerabilă de ediții deosebite din opera poetului latin Ovidiu. De ce Ovidiu? Ovidiu și-a petrecut ultima parte a vieții la Tomis (vechea cetate pe ruinele căreia s-a ridicat mai târziu orașul nostru), fiind relegat aici de împăratul roman Octavian Augustus. Prin efortul de a achiziționa și conserva importante cărți  ce-l vizează pe poetul Ovidiu, unul dintre cei mai mari poeți ai antichității, biblioteca își face o datorie din a-i omagia geniul și-a vă atrage către poezia lui.

Vreți să vizionați filme sau să ascultați muzică?

Aflată la etajul întâi, camera nr. 29, mediateca conține o colecție amplă de documente pe suport electronic: DVD-uri cu filme variate (de desene animate, documentare ori artistice), CD-ROM-uri (inclusiv enciclopedii și cursuri de limbi străine), CD-uri cu muzică pentru toate gusturile și foarte apreciatele cărți audio, cu texte în lectura autorilor sau a unor actori remarcabili. Toate acestea se împrumută la domiciliul dumneavoastră. Tot aici aveți acces gratuit la patru computere cu internet de mare viteză. O strădanie pe care o amintim cu mare plăcere și care are un impact aparte este bogata colecție de jucării, jocuri și puzzle-uri a mediatecii. Aceste „bagatele minunate” fac bucuria copiilor și le dezvoltă imaginația, memoria, abilitățile de rezolvare a problemelor numai în sala mediatecii (nu se împrumută).

Vă ajutăm să studiați și să luați decizii informate

Dacă sunteți interesați de istoria recentă a Constanței, veți aprecia fișierele extinse și sistematice de date, dezvoltate în peste 50 de ani de serviciul bibliografic, pe care îl găsiți la camera nr. 5, parter. Tot aici puteți primi bibliografii cu documente din colecțiile bibliotecii, oricare ar fi domeniul dumneavoastră de studiu.

Biblioteca noastră, prin departamentul său de informații comunitare, se străduiește să înțeleagă procesele culturale, politice, sociale și economice ale comunității constănțene. Dintr-un motiv practic și altruist: să poată să vă ofere cunoștințe și sprijin în rezolvarea chestiunilor vieții de zi cu zi, permițându-vă astfel să luați decizii informate și să participați activ la dezvoltarea orașului și județului nostru. Departamentul de informații comunitare este situat la parter, camera nr. 2.

Servicii adiționale

În bibliotecă există mai multe surse de internet fără fir, cel puțin una la fiecare nivel al clădirii. Pentru obținerea numelui de utilizator și a parolei, adresați-vă la biroul de referințe.

Fotocopierea de documente este permisă, prețul pe filă fiind modic. Conform legii drepturilor de autor, numărul maxim de fotocopii este de 50 de pagini dintr-un document. Este permisă de asemenea fotografierea cu aparatele personale, taxa fiind de asemenea convenabilă.

Alte reguli

Vă rugăm să țineți soneria telefoanelor mobile pe modul silențios. Dacă e absolut necesar să folosiți telefoanele mobile, vă rugăm să desfășurați conversațiile pe holuri sau în exteriorul clădirii.

Vă rugăm să folosiți computerele numai pentru obiective educaționale ori informaționale și nu pentru scopuri ilegale sau care încalcă morala publică.

Mâncarea, băutura și zgomotele puternice nu sunt permise în bibliotecă.