Joi, 23 ianuarie 2020, în Aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța va avea loc lansarea volumului: „Stan Greavu Dunăre. O călătorie bibliografică în Dobrogea”, semnat de dr. Corina Apostoleanu, directorul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, dr. Luminiţa Stelian și dr. Anca Angela Dobre, din cadrul aceleiași instituții. Vor susține alocuțiuni: dr. Constanța Călinescu, prozatorul și publicistul Ovidiu Dunăreanu, directorul Editurii Ex Ponto și dr. Corina Apostoleanu, directorul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța.
Evenimentul va fi transmis LIVE pe pagina de facebook a instituției: Biblioteca Județeană Constanța.
Bibliograful Stan Greavu Dunăre
Stan Greavu Dunăre s-a născut pe 5 aprilie 1905, în satul Seimenii Mari, județul Constanța, într-o familie de oameni simpli, Ion și Cătălina, fiind al treilea copil din cei 12. După ce a absolvit cursurile primare în satul natal, la rugămintea învățătorului său, Gheorghe Robitu, părinții l-au îscris la Școala Normală din Constanța. De aici s-a transferat la Școala Normală din Oradea și Școala Normală din Făgăraș, de unde a obținut diploma de învățător. În paralel cu activitatea didactică și culturalizarea sătenilor printr-o serie de conferințe, Stan Greavu Dunăre a reușit să ajungă în peste 100 de sate dobrogene, de unde a obținut informații despre istoria, tradițiile și cultura acestor localități. Materialele strânse au fost publicate în anul 1928, în lucrarea „Bibliografia Dobrogei, de la anul 425 î.e.n. până în 1928 e.n.”.
A murit pe 10 mai 1929 la Cernavodă, la vârsta de 24 de ani, în urma unei răceli contractate în deplasările de documentare din Basarabia. Este înmormântat în curtea bisericii din satul natal, peste drum de casa copilăriei. Pe crucea sa de mormânt sunt scrise următoarele cuvinte: „Opera sa s-a numit BIBLIOGRAFIA DOBROGEI“.