Istoria cutremurătoare a Războiului Rece, a perioadei tensiunilor, conflictelor și rivalității dintre statele comuniste și Vest poate fi cunoscută vizitând expoziția Institutului Memoriei Naționale din Polonia, care va fi prezentată la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța în perioada 4 iulie – 30 septembrie 2024.

Cu 35 de ani în urmă, în Europa cădea comunismul. Înainte să aibă loc marile schimbări din anul 1989, timp de aproape jumătate de secol de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, continentul și lumea au fost dominate de Războiul Rece, conflict care a influențat istoria postbelică și viețile a milioane de oameni. Aceasta este și tema expoziției „Războiul Rece. O scurtă istorie a lumii împărțite”, concepută în limba engleză de Institutul Memoriei Naționale din Polonia, care se ocupă de istoria recentă.

Confruntarea dintre Est și Vest și-a lăsat amprenta asupra unor zone atât de diferite ale vieții, încât orice încercare de a o prezenta într-un singur loc și într-o singură expoziție lasă un sentiment de insatisfacție. Autorii expoziției prezentate în România, la inițiativa și cu sprijinul Institutului Polonez din București, propun, așadar, o perspectivă auctorială și totodată subiectivă asupra istoriei Războiului Rece, pe care au prezentat-o sub forma unei povești multistratificate.

După cum subliniază autorii expoziției, dr. Paweł Sasanka și Sławomir Stępień de la filiala din Varșovia a Institutului Memoriei Naționale, fotografiile folosite dau forță narațiunii.

– Am încercat ca, printre fotografiile care au devenit deja icoane ale Războiului Rece, dar și printre cele mai puțin cunoscute, care completează narațiunea, să se afle nu numai imagini care să documenteze, ci și imagini memorabile, care îndeamnă la reflecție – explică aceștia.

Situația actuală din Europa, cu un război în plină desfășurare, ne provoacă să privim expoziția dintr-o altă perspectivă.

Vernisajul expoziției, cu participarea autorilor ei și și a prof. univ. dr. Florin Anghel de la Facultatea de Istorie și Științe Politice a Universității „Ovidius” din Constanța va avea loc pe 4 iulie, la ora 15.00, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (str. Mircea cel Bătrân 104A).

Expoziția „Războiul Rece. O scurtă istorie a lumii împărțite” poate fi văzută la Biblioteca Județeană din Constanța în perioada 4 iulie – 30 septembrie 2024, în programul instituției: luni și miercuri între orele 8.00 – 18.00 și marți, joi și vineri între orele 8.00 – 16.00.

Leave a Reply