Programul evenimentelor culturale pe care Biblioteca Județeană le va desfășura în luna septembrie 2022 este următorul:
– 5 septembrie 2022, ora 18:00, conferința „Vântul, duhul, suflarea” – între ficțiune și document susținută de scriitoarea Andreea Răsuceanu, autoarea romanului Vântul, duhul, suflarea (Polirom, 2020), carte care a Primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru proză pe anul 2020, membră a Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, urmată de un dialog între Andreea Răsuceanu și Angelo Mitchievici. Evenimentul este organizat de către Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” în colaborare cu Asociația Tineri pentru Cultură Transilvania și Editura Polirom.
– 6 septembrie 2022 ora 17:00, lansare de carte, Güner Akmolla, Șaip fiul lui Qurtveli (Editura StudIS, 2018), comemorarea poetului tătar Șaip Veli Abdula cu participarea dnei Melek Fetisleam.
– 7 septembrie 2022 ora 20:30, Aula Bibliotecii Județene Ioan N. Roman, spectacol de teatru „Autoportret cu inima-n gât” dedicat Ecaterinei Vrana cu participarea actriței Cristiana Luca, texte de Ecaterina Vrana, Dramaturgie, Teona Galgoțiu în regia lui Irisz Kovacs, Video, Eugen Munteanu și Sound design Adrian Picioarea.
– 13 septembrie 2022 ora 16:00, terasa Răsărit, comuna Corbu, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” în colaborare cu Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România organizează lansarea cărții Peste umerii mei /Over my Shoulders (Ex Ponto, 2022) a poetului Ion Scarlat. Vor prezenta cartea, Prof. univ. dr Angelo Mitchievici, scriitoarea Daniela Varvara și poetul Mircea Lungu.
– 17 septembrie 2022 ora 15:00, în Aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman”, „Povestea misterioasei insule Ada Kaleh, de la istoria locului, la amintirile comunității: o poveste fascinantă în sunete, imagini și rememorări cumuzicieni și locuitori ai insulei”, eveniment organizat de Ansamblul Anton Pann în colaborare cu Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman”. Discursul de deschidere va fi susținut de prof. univ. dr. Angelo Mitchievici, urmat de lansare de carte: „Ada Kaleh and his People in the Narrative World”, prezentare prof. univ. dr. Meral Ozam, povești adevărate din insula, amintiri ale supraviețuitorilor, Expoziție foto-documentară despre Ada Kaleh (Arhivele Națioanle ale României); Videoproiecție de film documentar, degustare de produse specifice.
– 18 septembrie 2022 ora 20:00, Ada Kaleh – discuții libere, amintiri și istorii cu participarea dlui. Claudiu Turcitu, (Șef Arhive Medievale, Fonduri personale și Colecții) urmate de spectacolul „Ada Kaleh, Mon Amour” susținut de Ansamblul Cameral de Muzică Veche „Anton Pann”.
Inaugurare biblioteci stradale în Constanța
– 22 septembrie 2022, inaugurarea a patru bibliotecii stradale în cadrul proiectului „Raftul verde” în zona Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, în Parcul Primăriei din Constanța, în zona Muzeului de Artă Populară din Constanța, în zona Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.
„Noaptea Bibliotecii”, ediția a XII-a
Pentru al XII-lea an consecutiv, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța organizează „Noaptea bibliotecii”. Evenimentul se va desfășura pe 24 septembrie 2022, în intervalul orar 16:00 – 23:00, la sediul instituției.
Ca în fiecare an, echipa bibliotecii a pregătit numeroase surprize pentru toate categoriile de participanți. Printre acestea se numără: concert de promenadă susținut de Muzica Militară a Forțelor Navale Române, dansuri grecești și flashmob oferite de Ansamblul de dansuri grecești „Kelyfos” Constanța, atelier de noduri marinărești, călătorie virtuală printre vestigii antice, BiblioExpres: Jocuri, enigme, provocări, PuzzleFest, ediția a III-a, „Explozie de arome Tchibo ” etc.
Obiectivul central al acțiunii „Noaptea Bibliotecii” este acela de a atrage în spațiile de bibliotecă un număr cât mai mare de utilizatori și de a crea o mai bună legătură între bibliotecari și diferitele segmente de public, într-o manieră interactivă, prietenească și plină de surprize plăcute.
Prima ediție a evenimentului „Noaptea Bibliotecii” a avut loc în anul 2011, ca rezultat al unui parteneriat între Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor publice din România (ANBPR), Asociaţia Excedo, Marketer Club şi aproximativ 40 de biblioteci din majoritatea regiunilor ţării şi alte 10 din capitală.
Programul complet este următorul:
– 16:30 Presa între document și divertisment.
Activitate interactivă cu participarea unor elevi de liceu, bazată pe studierea diferențelor și apropierilor dintre presa veche și presa/media contemporană (Biroul bibliografic, coordonator: Corina Apostoleanu), loc de desfășurare: Sala de literatură, et. II.
– 17.30 „O călătorie virtuală printre vestigii antice”.
Prezentare 3 D a unor vestigii antice de către un specialist al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanta. Activitate destinată copiilor și adolescenților (Biroul bibliografic, coordonator : Corina Apostoleanu), loc de desfășurare: Sala de literatură, et. II.
– 17:00 „Ingineria ecologică planetară: cheia unui viitor sustenabil” expunere și dezbatere susținute de biologul Dan Răzvan Popoviciu, lect. univ. dr. la Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole la Universitatea „Ovidius” Constanța.
Pentru această activitate, publicul țintă este constituit din elevi de liceu (dar și studenți) de la secțiile de științe ale naturii. Durata expunerii și a discuțiilor care vor urma prezentării va fi de maxim o oră. Expunerea va fi însoțită de proiectarea unor imagini în legătură cu subiectul. (coordonator: Georgica Meiroșu), loc de desfășurare: Sala presă, et. II.
– 17:00 – 18 :00 Petcu Abdulea, scriitor de literatură pentru copii, vă invită la o întâlnire cu cărțile sale („Povești cu rime și omonime”, „Jocuri cu litere”, „O vacanță de vară extraordinară”).
Locul de desfășurare: Secția pentru copii, Etaj 1.
– 18:00 – 19:00 Să dăm o nouă viață cărților. Atelier de decorațiuni din hârtie vintage.
(Coordonator: Prof. Paula Mutu) Locul de desfășurare: Hol, Etaj 1.
– 16:00 – 21:00 Atelier cu lipici pentru mari si mici. Decupaje și confecționare de jucării din hârtie.
Coordonatori: bibliotecarii Secției pentru copii – Elena Becheanu, Diana Codreanu, Iulia Dima. Locul de desfășurare: Etaj 1, Hol și Secția pentru copii.
– 16:30 – 22:00 Jocuri pentru toată familia: Puzzle, Scrabble, Remi, Păcălici, Nu te supăra, frate!
(Coordonatori: biliotecarii Secției pentru copii – Elena Becheanu, Diana Codreanu, Iulia Dima) Locul de desfășurare: Etaj 1, Hol și Secția pentru copii.
– 16:15 – 17:00 – Concert de promenadă susținut de Muzica Militară a Forțelor Navale Române, dirijor col. dr. Cornel Ignat.
Coordonator: Doina Monica Moșoiu, loc de desfășurare: Platoul din fața bibliotecii.
16:30 – 17:15 – Desenez păpușile mele. Activitatea este adresată celor mai mici utilizatori, dar nu numai. Colorând, cei mici își descoperă latura artistică, dar se și relaxează. Coordonatori Mirela Postelnicu și Emilia Condur. Locul de desfășurare: Ludotecă/Mediatecă
17:30 – 18:30 – Puzzle versus lego. Singuri sau ajutați de părinți, copiii vor face puzzle-uri și vor construi legouri și astfel distracția la Ludotecă va fi garantată. Coordonatori Mirela Postelnicu și Emilia Condur. Locul de desfășurare: Ludotecă/Mediatecă
18:45 – 19:45 – Colorăm semne de carte. Semnele de carte sunt nelipsite într-o bibliotecă. Și ce poate fi mai frumos decât să ne personalizăm semnul de carte pe care apoi să-l punem în cartea preferată. Copiii vor îmbina culorile, așa cum doresc pentru a-și crea o amintire de la bibliotecă, semnul de carte. Coordonatori Mirela Postelnicu și Emilia Condur. Locul de desfășurare: Ludotecă/Mediatecă.
20:00 – 21:00 – Desenând și colorând, descoperim orașe din Europa. Prin intermediul desenului și al culorilor, copiii vor afla informații despre monumente și clădiri emblematice din frumoasele orașe europene: Paris, Roma, Barcelona, București, etc. Coordonatori Mirela Postelnicu și Emilia Condur. Locul de desfășurare: Ludotecă/Mediatecă.
– 17:00 – 19:00 – Atelier de noduri marinărești – cu participarea unor cadre militare sau studenți marinari de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța.
Coordonator: Doina Monica Moșoiu). Loc de desfășurare: Parter, sala Referințe Generale.
– 17:00 – BiblioExpres: Jocuri, enigme, provocări. 5 echipe, 5 locuri de desfășurare, 5 probe, 5 indicii, un singur scop: distracțieeee! Activitatea se va desfășura în 3 serii, la ora 17.00, 18.00 și 19.00.
Loc de desfășurare: Holul de la parter.
Înscrierile pentru formarea echipelor încep la ora 16.15 la punctul special amenajat în holul de la parter. (Coordonatori: Daniela Mocanu, Andreea Bușe, Mihaela Piță, Georgiana Mihăilă, Laura Puzdre, Mariana Crăciun, Irina Didea, Adrian Didea, Felicia Simion, Lucica Vlad, Roxana Stoica, Ruxandra Hondrea, Manuela Dinică, Doina Monica Moșoiu).
– 18:00 – PuzzleFest, ediția a III-a.
Opt echipe vor reconstitui din 1000 bucăți imaginea celui de al treilea raft de bibliotecă. Înscrierile pentru formarea echipelor încep la ora 16.15 la punctul special amenajat în holul de la parter: (Coordonatori: Mihaela Piță, Andreea Bușe, Daniela Mocanu).
Loc de desfășurare: Hol etaj 1.
– 18:00 – Personaje de poveste – atelier de desen. Invitat – prof. Oana Călinescu, Centrul Cultural „Theodor Burada”.
Coordonator: Manuela Dinică.
Loc de desfășurare: Parter, Sala Referințe Generale.
– 16:00 – 23:00 – Explozie de arome Tchibo!
Cafeaua oferită de sponsorul evenimentului nostru va fi răsplătită de cei prezenți prin contribuția la crearea unui tablou din boabe de cafea. Sponsor -Tchibo România:
Coordonatorii: Ruxandra Hondrea și voluntarii Elena Vlad, Miruna Crăciun, Irina Puzdre și Ana Maria Butnariu.
Loc de desfășurare: Parter, hol central.
– 19:00 – 19:30 – Invitație la dans! Dansuri grecești și flashmob.
Invitat – Ansamblul de dansuri grecești „Kelyfos” Constanța.
Responsabil – Doina Monica Moșoiu. Loc de desfășurare: Parter, hol central.
– 16:00 – 23:00 – Expoziție de desene realizate de Gabriela Neagu, cititoare și prietenă a bibliotecii.
Coordonatori: Andreea Bușe, Mihaela Piță, Daniela Mocanu.
Loc de desfășurare: Hol etaj 1.
– 19:00 – Atelier de caligrafie. Invitat – Gabriela Neagu. Locul de desfășurare: Hol, Etaj 1.
Alături de noi va fi și Primăria Municipului Constanța, prin compartimentul Organizare Evenimente, care ne va împrumuta fotoliile – puf.
Inaugurare biblioteci stradale în Constanța
– 30 septembrie 2022, inaugurarea a două biblioteci stradale în cadrul proiectului „Raftul verde” în zona Faleză Cazinou, în fața Acvariului, în zona City Mall Constanța.
Expoziții:
Expoziții de carte luna septembrie:
– 1 – 30 septembrie parter – Vasile Pârvan (28 septembrie 1882 – 26 iunie 1927) – 140 ani de la nașterea istoricului și arheologului roman (responsabil Ionel Alexe, bibliograf);
– 1 – 30 septembrie parter – Miguel de Cervantes (20 septembrie 1547 – 22 aprilie 1616) – 475 de ani de la nașterea romancierului, poetului și dramaturgului spaniel (responsabil Ionel Alexe, bibliograf);
– 1 – 30 septembrie parter – Rodica Ojog-Brașoveanu (28 august 1939 – 2 septembrie 2002) – 20 de ani de la moartea scriitoarei române de romane polițiste (responsabil Ionel Alexe, bibliograf);
– 1 – 30 septembrie parter – William Faulkner (25 septembrie 1897 – 6 iulie 1962) – 125 de ani de la nașterea scriitorului american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (responsabil Ionel Alexe, bibliograf).
Expozițiile menționate mai sus pot fi vizitate și on-line la https://tinread.biblioteca.ct.ro/opac/.
– 1 – 30 septembrie parter – holul central, expoziția BOOK IMPACT, colaborare între Centrul Cultural „Theodor Burada” Constanța și Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța.
– 1 – 30 septembrie parter – holul central, expoziția „Cafea și ceai cu tradiție. Ustensile învechite de la rude moștenite”.
– 1 – 30 septembrie, expoziția Marin Iorda, ilustratorul și graficianul Revistei copiilor și a tinerimii a revistei Dimineața copiilor, inventatorul personajului Haplea, creatorul celui mai vechi film de desene animate românesc păstrat în Arhiva Națională de Filme cu acelați nume, Haplea (1927).
– 16 septembrie – expoziția „Leul a fost instituit ca monedă oficială”. Responsabil: Secția pentru copii a Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman”.
– 26 septembrie – Expoziție de CD-uri – Ziua Limbilor Europei. Ziua Limbilor Europei. Responsabili: Condur Emilia și Postelnicu Mirela, bibliotecari ai Secției Ludotecă/Mediatecă.
– Expoziție de audiobook-uri, luna septembrie. Fie că alegem varianta clasică, o carte tipărită sau varianta modernă, audiobookul, cartea este întotdeauna o companie plăcută. Autorii născuți în luna septembrie sunt scriitori de înaltă valoare.
Agatha Christie, născută la 15 septembrie 1890, a fost numită de către Guinness Book of World Records drept cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, împreună cu William Shakespeare. În cele mai multe din opere sale, autoarea de literatură polițistă i-a folosit, ca personaje principale, pe Hercule Poirot și Miss Jane Marple.
– Lev Tolstoi sau Contele Lev Nicolaevici Tolstoi, născut la 8 septembrie 1828, e unul dintre cei mai cunoscuți autori ruși din istorie. Romanele sale celebre, Război și pace și Anna Karenina, au încântat generații de cititori.
– Francis Scott Fitzgerald s-a născut in Minnesota, la 24 septembrie 1896. Opera lui Fitzgerald este emblematică pentru așa-numita epocă a jazzului din anii ’20. Faimosul ziar The Washington Post scria despre romanul: Marele Gatsby că este: „al doilea mare roman in limba engleza al secolului XX, dupa Ulise, de James Joyce”.
– Sir William Gerald Golding s-a născut pe 19 septembrie 1911, la St Columb Minor, Cornwall. In 1983, William Gerald Golding a castigat Premiul Nobel pentru Literatura datorită contribuției sale pe plan literar prin pildele legate de condiția umană. Împăratul muștelor, Martin cel avid, Moștenitorii, Turnul sunt romanele sale care ne captivează și azi.
– Carlos Ruiz Zafón s-a născut la Barcelona pe 25 septembrie 1964 și a murit în 2020 la Los Angeles. Faimoasa tetralogie intitulată: „Cimitirul cărților uitate” este, de fapt, o laudă adusă literaturii clasice şi bucuriei de a citi, importanţei şi valorii cărţilor în general. Traduse în peste 40 de limbi, cărțile sale au cucerit numeroase premii, dar mai ales milioane de cititori.
– George Coșbuc, născut pe 20 septembrie 1866, autor clasic al literaturii române, a lăsat patrimoniului cultural național, poeziile sale, in volume precum: Balade și idile, Cântece de vitejie, Fire de tort, Ziarul unui pierde-vară (Responsabili: Condur Emilia și Postelnicu Mirela, bibliotecari ai Secției Ludotecă/Mediatecă).
Postări on-line:
– 5 septembrie- cărți dobrogene de referință: Petru Vulcan. Istoricul orașului Constanța (1911), (Biroul bibliografic: Corina-Mihaela Apostoleanu, Angela-Anca Dobre, Adriana Pitu, Luminița Stelian)
– 10 septembrie, Zilele Europene ale Patrimoniului: valori dobrogene, (Responsabil: Angela Anca Dobre)
– 20 septembrie – cărți dobrogene de referință: Vasile Helgiu. Școala românească dobrogeană de la înființare până în 1938: Monografie, istoric, documente, diagrame (1938), (Biroul bibliografic: Corina-Mihaela Apostoleanu, Angela-Anca Dobre, Adriana Pitu, Luminița Stelian).
Manager,
Prof. univ. dr. habil Mitchievici Angelo-Nicolae