Programul activităților desfășurate de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța pe parcursul lunii decembrie:

01 decembrie 2021 – Din ciclul Dialogurilor Dobrogene, întâlnire cu conf.univ.dr. Daniel Citirigă, prodecanul Facultății de Istorie și Științe Politice a Universității Ovidius din Constanța pe tema Marea Unire – contextul unui mare eveniment istoric, discuție psotată pe siteul BJC

01 – 24 decembrie – Expoziția cu titlul „România în sărbătoare. 1 Decembrie – Ziua Națională a României”. Expoziția se află în holul central al instituției și va fi accesibilă pe tot parcursul lunii decembrie 2021. Organizată de bibliograf dr. Angela-Anca Dobre din cadrul Biroului Documentare Bibliografică Dobrogeană, ea grupează volume din colecțiile biblioteci care pun în valoare etapele realizării României Mari, la 1 Decembrie 1918. La 1 Decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România pe care au votat-o, în unanimitate, toți participanții. Unirea Transilvaniei cu România a fost precedată de Unirea Basarabiei cu România – 27 martie 1918 și Unirea Bucovinei cu România – 28 noiembrie 1918. Se împlinea astfel dezideratul secular al tuturor românilor, Unirea. 1 Decembrie a fost declarată Ziua Națională a României în 1990. Anterior, Ziua Națională  a României s-a sărbătorit la 10 Mai și, în timpul regimului comunist, la 23 August.

29 noiembrie – 05 decembrie 2021 – „1 Decembrie: Marea Unire – Ziua Națională a României”, expoziție  virtuală care conține peste 30 de înregistrări de cărți din colecțiile bibliotecii. Adresa la care expoziția poate fi accesată: https://tinread.biblioteca.ct.ro/opac

7, 8, 9 decembrie Poezii în lectura bibliotecarilor  – 3 montaje în 3 zile, astfel:

(a) Decembrie în poezie – 7 decembrieVis de decembrie – Ion Brad
Decembrie, luna cu ochi de zăpadă – Anne-Marie Bejliu
Decembre – George Bacovia
Steluțe în genele ei – Mircea Cărtărescu
Undrea – Ion Pillat
Decembre – Emile Verhaeren
Drum în iarnă [decembre, ca un paradis] – Tudor Arghezi

(b) Poezii despre iarnă – 8 decembrie

Iarna stelele – Ana Blandiana

Popas în pădure într-o seară cu ninsoare – Robert Frost

Iarnă – Radu Gyr

Iarna la Olănești – Ion Caraion

Iarna cu tine – Mircea Cărtărescu

Baba iarna intră-n sat… – Otilia Cazimir

De vorbă cu iarna – Ion Minulescu

Zi de iarnă – Alexandru Macedonski

 

(c) Poezii despre Crăciun – 9 decembrie

Crăciunul copiilor – Octavian Goga

Elegie de Crăciun – Radu Gyr

Colinde, colinde – Mihai Eminescu

Cu Dumnezeu la masă – Mariana Dobrin

Je serai Père Noël – Corinne Albaut

Santa and the Reindeer – Shel Silverstein

Christmas Dog – Shel Silverstein.

Citesc: Ruxandra Hondrea, Doina Moșoiu, Marilena Alexiu, Ionuț Druche, Ionel Alexe, Angelo Mitchievici

13, 14, 15, 16, 17 decembrie  II. Povești de Crăciun în lectura bibliotecarilor – 5 povești în 5 zile: decembrie. Citesc: Ruxandra Hondrea, Doina Moșoiu, Marilena Alexiu, Ionuț Druche, Ionel Alexe.

22 decembrie – Omul de zăpadă – mică expunere. Coordonator: Ionel Alexe.

20-24 decembrie. Decorăm, împodobim Sărbătoarea o vestim!

Atelier on-line de decorațiuni specifice sărbătorilor de iarnă având ca scop dezvoltarea creativității și a simțului estetic. Bibliotecarii se vor filma  în timp ce realizează decorațiunile, filmulețele vor evidenția activitatea atelierelor, iar pe fundal se vor citi povești. Filmulețele vor fi postate pe pagina de facebook a Bibliotecii Județeane Constanța. Cu participarea bibliotecarilor: Brătulescu Eliza, Didea Adrian, Didea Irina, Dinică Manuela, Hondrea Ruxandra, Meiroșu Georgica, Mihăilă Georgiana, Moșoiu Doina, Puzdre Laura, Simion Felicia, Sinca Marilena, Stoica Roxana, Vlad Lucica, Gârbăcea Lenuța.

6- 23 decembrie – Pune aripi cărților! Fii înger de Crăciun! Campanie de strângere cărți/ jucării noi pentru copiii la care Moș Crăciun își trimite spiridușii. Participanții care doresc pot lăsa  un mesaj, un gând, o urare în cartea donată.

Bucuria implicării poate fi transmisă pe pagina de facebook a bibliotecii de fiecare participant în parte (o fotografie, un mesaj, un filmuleț). Cărțile/ jucăriile vor fi expuse în holul bibliotecii. Campania durează două săptămâni, iar darurile vor fi oferite copiilor din comunitățile fără biblioteci locale, pe data de 24 decembrie.

Locul de desfăşurare: holul de la intrarea în bibliotecă, Public țintă: 1-14 ani

29 noiembrie- 05 decembrie – „1 Decembrie: Marea Unire – Ziua Națională a României”, expoziție  virtuală care conține peste 30 de înregistrări de cărți din colecțiile bibliotecii. Adresa la care expoziția poate fi accesată:https://tinread.biblioteca.ct.ro/opac

Evenimente desfășurate pe întreg parcursul lunii decembrie:

Constanța veche din ziare și reviste

Presa veche dobrogeană reprezintă o sursă importantă de documentare cu privire ținutul dintre Dunăre și Mare, despre felul în care de desfășura viața economică, socială și culturală, despre modul în care oamenii gândeau timpul în care trăiau. Vom aduce în atenția publicului, în luna decembrie, o serie de articole din ziare și reviste vechi constănțene, spre informare și redescoperire a universului dobrogean.

Biblioteca Județeană – o istorie în imagini

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța împlinește 90 de ani de existență și acesta este prilejul de a aduce în fața comunității constănțene documente privitoare la istoricul instituției, din perspectiva imaginii existente în presă, de-a lungul timpului. Articolele fac parte din mapele documentare existente în cadrul compartimentului Săli de lectură.

Manager Biblioteca Județeană Ioan N. Roman Constanța

Prof.univ.dr.habil Mitchievici Angelo-Nicolae

Leave a Reply