Acțiuni culturale desfășurate în luna septembrie 2024
Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța
2 și 3 septembrie 2024 – Ateliere de formare despre Climă și Dezvoltare sustenabilă. Proiect coordonat de Asociația A.R.T. Fusion, în parteneriat cu Asociația EN ROOT și co-finanțat de Ambasada Franței și Institutul Francez din România. Obiectivele activităților constau în creșterea gradului de conștientizare a tinerilor din Constanța cu privire la problemele legate de schimbările climatice prin activități educaționale (ateliere de lucru, proiecții de filme, dezbateri etc.) și facilitarea contextelor de întâlnire a persoanleor tinere din Europa în cadrul unor evenimente online pentru a se conecta și a crește gradul de conștientizare cu privire la mișcarea europeană a tinerilor împotriva schimbărilor climatice. Responsabil: Ana-Maria Ilie (Asociația A.R.T. Fusion).
10 septembrie 2024 – lansare de carte „Hotarul singurătății” (Editura Editgraph Buzău, 2024) în Aulă de la ora 17.00 cu autorul cărții, Vasile Mizdrea în dialog cu prozatorul Ovidiu Dunăreanu, redactor șef al revistei „Ex Ponto”, președinte interimar al Filialei „Dobrogea” a Uniunii Scriitorilor din România.
16 septembrie 2024 – Ziua leului românesc, activitate în sala Cataloage de la ora 14.00.
Istoria leului românesc începe în secolul al XVII-lea, într-o zi de 16 septembrie, anul 1835, domnitorul de atunci al Munteniei, Alexandru Ghica, a oficializat leul ca monedă a Principatului său.
19 septembrie 2024 – Ziua internațională a Păcii. Atelier „ Pacea : fundament al viitorului”, Sala Cataloagelor, parter, de la ora 11.00. Atelier de citit/creativ despre „Ce înseamnă pacea?”. Discuții privind Importanța Păcii Sufletești în viața copiilor și adolescenților. Responsabili: Asociația Împreună pentru Viitor Constanța.
19 – 22 septembrie 2024 – Festivalul de creație artistică și podcasturi, parteneriat cu Primăria Constanța și Institutul Francez. Responsabil: Ionel Alexe, bibliograf.
21 septembrie 2024 – Ziua internațională a păcii – Hol etaj 1. Responsabili: Elena Becheanu, Diana Codreanu și Iulia Dima.
27 septembrie 2024 – Festivalul de traduceri, sala Cataloage și Aulă de la 18.00 – 20.00. Parteneriat cu Asociația ARTLIT (Asociația Română a Traducătorilor Literari), reprezentanta României în CEATL (Consiliul European al Asociațiilor Traducătorilor Literari), DĂ STARTUL proiectului TRaducem împreună. Caravana ARTLIT (cofinanțat de AFCN), care va mai marca opriri în București, Timișoara, Iași, Cluj-Napoca și Galați. Evenimentul are dublul scop de a marca împlinirea a 10 ani de existență ARTLIT și de a discuta public importanța profesiunii de traducător literar, încă insuficient de vizibilă, dar fără de care librăriile și bibliotecile noastre ar fi goale. Evenimentul va cuprinde o conferință-dialog și un atelier performativ ludic, la care sunt invitați atât profesioniști ai traducerii literare (de care Constanța este departe de a duce lipsă!), cât și public – tânar, dar nu numai – interesat de secretele, capcanele și responsabilitățile profesiei de traducător literar. Întregul eveniment va fi animat de Bogdan Ghiu (constănțean de origine), poet, eseist și traducător, președintele ARTLIT și autor al cărții Totul trebuie tradus. Noua paradigmă (un manifest) (2015), alături de care se vor afla și alți traducători literari consacrați, membri ARTLIT.
10, 13, 20 și 27 septembrie 2024 – Activități „Prietenii vârstnicilor”, la Sala Cataloage de la ora 10.00 – 12.00. Asociația „Niciodată Singur” organizează împreună cu Biblioteca Județeană activități/întâlniri cu intrare liberă în care seniorii sunt așteptați să se implice în comunitate. https://www.facebook.com/AsociatiaNiciodataSingur/;https://niciodatasingur.ro/prietenii-varstnicilor/
28 septembrie 2024 – NOAPTEA BIBLIOTECII – , ediția a 14-a, eveniment organizat de Bibliotecă anual care a avut dintotdeauna succes, cu multe activități/ateliere/spectacole de teatru pentru toate vârstele.Vă menționăm doar câteva din activitățile inițiate/organizate cu implicarea bibliotecarilor care se mențin de anul trecut: – moment artistic prezentat de un grup de membri ai Ansamblului „Brâulețul” al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” (dansatori și solistă). Loc de desfășurare: platoul din fața Bibliotecii; portretul vizitatorilor realizat de graficianul Leonte Năstase. Sala Cataloage (parter); atelier de pictură pe față realizată pentru copii de voluntari – membrii ai Asociației Împreună pentru Viitor Constanța – Ziua internațională a Inimii. Împreună din inimă! ( Ateliere pentru copii și adolescenți privind Crearea de postere cu mesaje motivaționale despre sănătatea inimii.; O cutie mare în care oameni să treacă mesaje despre cum să arate Bilioteca în viitor, scrise pe stikere în formă de inimă ; Formă de Inimă din oameni; Dansul Inimii). Echipa proiectului „Raftul Verde” pregătește un stand de cărți care se vor distribui gratuit.
Activități în luna Septembrie 2024, Comp. pentru Copii și Tineret, Ludotecă:
1 -30 septembrie 2024 – Jocuri de vacanță ( Scrabble, Puzzle, Nu te supăra frate!, Să învățăm ceasul ), Hol etaj 1. Responsabili: Elena Becheanu, Diana Codreanu și Iulia Dima;
1-30 septembrie 2024 – Lectura este distractivă în vacanță, citim și ne jucăm în corturi, Hol etaj 1. Responsabili: Elena Becheanu, Diana Codreanu și Iulia Dima;
1-30 septembrie 2024 – Micii cuceritori – în vacanță la Bibliotecă. Hol etaj 1. Responsabili: Elena Becheanu, Diana Codreanu și Iulia Dima;
1 – 30 septembrie 2024 – ,,Începem școala” Hol etaj 1.Responsabili: Elena Becheanu, Diana Codreanu și Iulia Dima;
1 – 30 septembrie 2024 –,,Noutăți editoriale” Hol etaj 1.Responsabili: Elena Becheanu, Diana Codreanu și Iulia Dima;
1 – 20 septembrie 2024 – Expoziție de audiobook-uri: ,,Scriitori născuți în septembrie”, Hol etaj 1. Responsabili: Condur Emilia, Postelnicu Mirela;
26 septembrie 2024 –Expoziție tematică de CD-uri și cărți: ,,Ziua Limbilor Europei”. Hol etaj 1. Responsabili: Condur Emilia, Postelnicu Mirela;
Expoziții:
1 – 30 septembrie 2024 – Cazinoul din Constanța: O istorie în documente, artefacte și fotografii de epocă, Hol parter. Expoziție indoor realizată în cadrul Proiectului AFCN nr. P0104/02.02.2024, Patrimoniul arhitecturii de vilegiatură de la Malul Mării – Istoria Cazinoului din Constanța și a Cazinoului din Mamaia; expoziție cu articole din presa scrisă realizată de bibliotecar Vlad Lucica, sala presă IV , etaj II.
1 – 30 septembrie 2024 Expoziția ,,Lecturi în ritm de dans”, Hol etaj 1
De la tangoul unei pasiuni mistuitoare și până la valsul de adio, expoziția ne poartă în pași de dans printre file de roman și ne reamintește de spusele lui Nietzsche ,,Nu aș putea să cred într-un zeu care nu dansează”. Responsabili: Andreea Bușe, Mihaela Pița, Daniela Mocanu.
1 – 30 septembrie 2024 –Liviu Rebreanu (27 noiembrie 1885 – 1 septembrie 1944) – 80 ani de la moartea prozatorului român/ Expoziție de carte, Hol parter. Responsabil: Ionel Alexe, bibliograf;
1 – 30 septembrie 2024 Ștefan Bănulescu (8 septembrie 1929 – 25 mai 1998) – 95 ani de la nașterea scriitorului român/ Expoziție de carte, Hol parter. Responsabil: Ionel Alexe, bibliograf;
1 – 30 septembrie 2024 Sigmund Freud (6 mai 1856 – 24 septembrie 1939) – 85 ani de la moartea psihologului și psihanalistului austriac/ Expoziție de carte, Hol parter. Responsabil: Ionel Alexe, bibliograf;
1 – 30 septembrie 2024 Adolfo Bioy Casares (15 septembrie 1914 – 8 martie 1999) – 110 ani de la naşterea scriitorului argentinian/ Expoziție de carte, Hol parter. Responsabil: Ionel Alexe, bibliograf;
1 – 30 septembrie 2024 Expoziția Zilelele europene ale patrimoniului: septembrie 2024,
Hol central parter. Responsabili: bibliografii Angela-Anca Dobre, Luminița Stelian, Adriana Pitu;
1 – 30 septembrie 2024 . Expoziția Patrimoniu dobrogean, Hol central parter.
Responsabili: bibliografii Angela-Anca Dobre, Luminița Stelian, Adriana Pitu;
1 – 30 septembrie 2024 „I. N. Roman și contemporanii lui: Revista „România de la Mare” .Responsabili: bibliografii Angela-Anca Dobre, Luminița Stelian, Adriana Pitu.
Proiecte pentru comunitate realizate împreună cu voluntarii Bibliotecii
Proiectul „CODE KIDS – Programează viitorul comunității tale ”, clubul micilor programatori care se desfășoară : Miercuri de la 9.00 -11.00 și Joia – 14.00 – 16.00. Coordonator și responsabil: Ali Osber, bibliotecar.
Proiectul RAFTUL VERDE – este un proiect de întâlnire a comunității cu lectura, sub forma schimbului de carte între cititori într-un spațiu mai puțin convențional, interiorul sau exteriorul bibliotecii. Responsabil proiect: Agapie Florentina, bibliotecar conservare/restaurare carte.
Cinema la Bibliotecă
Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța se transformă într-un spațiu cultural inovator prin proiecții de film și discuții libere despre arta cinematografică. Program cu intrare liberă Joia de la 11.00 – 13.00. Coordonator și responsabil: Ali Osber, bibliotecar.
Proiectul „Dare To Care” – „În drăznește să îți pese”
Proiectul „Dare To Care –„Îndrăzneşte să îți pese”, un proiect Erasmus +, a fost derulat mai întâi în Letonia, de către Centrul MARTA, apoi, prin cooperare cu CARE Balkan, s-a adoptat o metodologie care a dus la crearea proiectului „Youth – Dare to care. Violence prevention among towards youth” (Tinere, îndrăzneşte să îți pese. Prevenirea violenței în rândul şi față de tineri).
Întâlnirile se vor desfășura săptămânal, Marți de la ora 10.00 și 14.00 la sediul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, iar grupul va fi format din tineri cu vârsta cuprinsă între 13 și 18 ani.
Coordonator și responsabil: Ali Osber, bibliotecar.
Parteneriat cu Asociația Împreună pentru Viitor Constanța – „Biblioteca schimbă vieți!”
Ne bucurăm să vă anunțăm parteneriatul cu Asociația Împreună pentru Viitor Constanța care dezvoltă proiecte cu scop educativ, social şi cultural, în beneficiul copiilor, tinerilor şi adulţilor și promovează implicarea voluntarilor în comunitate.
În fiecare sâmbătă din luna septembrie vom organiza atelierele creative cu diverse tematici, menite să stimuleze imaginația și abilitățile practice ale copiilor.
Vom transforma platoul Bibliotecii într-un loc de poveste!
Jocurile de dimensiuni uriașe din Intelect Parc vor fi la dispoziția copiilor în mod gratuit, iar spațiul din fața Bibliotecii va fi înfrumusețat cu baloane colorate, creând astfel o atmosferă prietenoasă și atrăgătoare. Voluntarii Asociației vor fi acolo pentru a facilita joaca și interacțiunea dintre copii, asigurându-se că fiecare moment petrecut ÎMPREUNĂ va fi plin de veselie și creativitate.
Printre temele propuse pentru ateliere se numără: Pictură și desen; Origami; Brățări și bijuterii; Reciclare creativă; Face painting; Atelier cu forme de baloane.
Jocurile uriașe din cadrul Intelect Parc: Șah; Table; Piticot; Nu te supăra, frate; X și 0; Tir cu arcul; Cărți de joc mari; Cercuri Hula hop.
VĂ AȘTEPTĂM ALĂTURI DE NOI!
PENTRU PROIECTE VĂ STĂM LA DISPOZIȚIE CU NUMĂRUL DE TELEFON: 0720263243
Cu stimă,
Manager interimar,
Elena Cioclin