Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, cu sediul pe str. Mircea cel Bătrân, nr. 104A organizează Marți, 23 aprilie 2024, ora 17, prezentarea romanului „Fata cu ochii de lună”, apărut la Editura Junimea, în 2023, al Dianei Dobriță Bîlea, redactor la revistele „Ex Ponto” și „Poezia” (Iași).
Vor prezenta cartea: scriitorul Ovidiu Dunăreanu, redactorul-șef al revistei „Ex Ponto”, poeta Emilia Dabu, președinta Clubului de Cultură „Solteris” din Mangalia, și lector univ. și realizator de emisiuni TV Enache Tușa. Vor fi momente de muzică, asigurate de cantautorul Laurențiu Marinescu, și momente de lectură a unor fragmente dialogate din roman în rostirea scriitorilor: Constantin Costache, Dan Norea și Diana Dobrița Bîlea.
Referințe critice:
Prof. univ. Constantin Dram, Convorbiri literare, nr. 10 (334), octombrie 2023, pp. 93-94:
„Încercările nu lipsesc și, din punct de vedere narativ, acestea conferă romanului un dinamism continuu și o prospețime care se împrospătează de la o secvență la alta, evidențiind o mînă sigură de romancier, care asigură o scriitură demnă de remarcat. Într-una dintre ele, Augustin este prins de o avalanșă în care apar și lupii zăpezii (descrierea a tot ce se petrece în această secvență este un maraton stilistic și psihologic de forță) și rezultatul unei aventuri tragice este că va rămîne fără o parte a antebrațelor și orb. Practic, este o anulare totală a condiției sale de pictor. De aici încolo începe adevărata construcție a marelui mesaj artistic pe care îl degajă conținutul romanului semnat de Diana Dobrița Bîlea. Fata cu ochii de lună e un roman bine articulat: preluînd creator imagini și sensuri consacrate universal legate de tema artistului și a creației tragice, textul propus de Diana Dobrița Bîlea este realmente captivant, prin construcție și printr-un discurs aplicat, rafinat și tentant pentru cititorul obișnuit cu lecturi de calitate.”
Dr. Carmen Neamțu, redactor, Arca, nr. 3 (372), 2023, pp. 141-145:
„O carte pe care n-o pot lăsa din mână nici cititorul inocent, captivat de acțiune și suspans, nici criticii, preocupați mai ales de stilistică, de tehnici narative, de realizare a personajelor și de simboluri. Acțiunea romanului îmbină evenimentele reale cu legende și mituri din ținutul dunărean, vise, premoniții, coincidențe bizare și taine, toate așteptând să fie descifrate. Indicii spațiali ne transpun în zona Constanța – brațele Dunării – București, undeva la munte, până în îndepărtatul Peru. Plus lumea largă unde va călători sculptura realizată de protagonist, un artist român intrat în cele din urmă în anonimat/ universalitate. În timp, acțiunea se petrece în zilele noastre, întâmplările sunt narate cronologic, fără răsuciri și rememorări complicate. Romanul rescrie într-un mod original mitul meșterului Manole, omul mistuit de focul creației.”
Evenimentele organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe pagina de Facebook a acesteia.