„Am păstorit în viață vinuri rare

(De-aceea îmi și zice Păstorel)

Și de la Grasă pân’ la Otonel

Le-am prețuit, pe rând, pe fiecare”

(Al. O. Teodoreanu – „Spovedanie”)

 

  • Păstorel Teodoreanu, pe numele de botez Alexandru Osvald, s-a născut în 30 iulie 1894, la Dorohoi. A fost primul băiat al avocatului Osvald Teodoreanu şi al renumitei profesoare de pian la Conservator, Sofia (Musicescu) Teodoreanu. I-a avut frați pe romancierul Ionel Teodoreanu, devenit celebru în urma publicării romanelor „Ulița copilăriei” și „La Medeleni”, şi pe Laurenţiu (Puiu) care a murit în 1918, pe front. Până să devină cunoscut ca epigramist, Alexandru Osvald Teodoreanu a fost judecător la Turnu Severin.

 

  • „Apelativul „Păstorel” era un privilegiu al intimilor, în vremea copilăriei și adolescenței” – povestește prietenul său Alexandru Paleologu în prefața cărții „Epigrame și alte rime vesele”, București, Humanitas, 1997.

  • Al. O. Teodoreanu a ținut o insolită cronică gastronomică, fapt ce i-a asigurat o imensă popularitate în conștiința publicului.

  • În perioada interbelică, Păstorel avea renumele unui mare cunoscător de vinuri. Mare chefliu, provoca râsul în cascade. Știa să stabilească pentru fiecare fel de mâncare felul potrivit de vin. Tot Alexandru Paleologu povestește că Păstorel își scria epigramele la restaurante, înconjurat de prieteni și inspirat de vin:

Cu porecla Păstorel își iscălea epigramele sau, mai exact, catrenele (când totuși le iscălea, de regulă, le scria pe liste de bucate, la restaurant, pe spatele unei cutii de țigarete, pe câte o carte de vizită sau pe un șervețel de hârtie). Am asistat nu de zeci, ci, probabil, de sute de ori la compunerea unor astfel de improvizații, majoritatea erau gustate pe loc mai presus de valoare, mulțumită stării euforice a momentului, dar și cele foarte reușite, strălucitoare, sclipitor de spirituale, deși, firește, mai puțin decât celelalte, totuși foarte, foarte multe, datorită prolificității geniale a bunei dispoziții a autorului, făceau neîntârziat circuitul întregului perimetru al limbii române. În felul acesta, porecla Păstorel s-a prefăcut irezistibil în renume.”

(Alexandru Paleologu – „Epigrame și alte rime vesele”, București, Humanitas, 1997)

 

„Al. O. Teodoreanu este una din personalitățile cele mai cunoscute și mai îndrăgite de marele public. Figură reprezentativă a literaturii noastre interbelice, se caracterizează prin jovialitate și permanentă bună dispoziție . Surâzător, fără să ia nimic în tragic – chiar atunci când avea motive să nu fie bine dispus – a râs și a spus glume, s-a risipit cu generozitate întreaga viață. Se pare că vocile criticilor literari de prestigiu sunt unanime în a recunoaște talentul deosebit al lui Păstorel.”

(Mircea Handoca – „Pe urmele lui Al. O. Teodoreanu – Păstorel”, București, Editura Sport-Turism, 1988).

 

BJC deține, în colecțiile speciale, volumul de versuri „Vin și apă”, în ediție primă, cu autograful autorului și ilustrat de graficianul Ion Valentin Anestin.

 

Caută cartea dorită în catalogul online – Click aici!

Leave a Reply