de Ionel Alexe

În vara anului 1906, oficiul poștal din Constanța informa Primăria locală că pe adresa ei au sosit, din străinătate, două „suluri” cu documente importante. Pachetele, destul de scumpe (1000 lei), conțineau planurile realizate de Jules Édouard Redont, arhitect-peisagist francez, pentru amenajarea bulevardului Regina Elisabeta și a grădinii noului Cazinou Comunal[i].

D-l Redont nu a venit la Constanța, pentru a studia la fața locului amplasamentul, a cerut însă planuri detaliate ale Cazinoului, aflat pe atunci în construcție și ale vecinătăților bulevardului Elisabeta. În plus, francezul avea gust, imaginație și referințe deosebite, cu doar câțiva ani înainte, în 1900, proiectul elaborat de el pentru Parcul Bibescu din Craiova (azi Parcul Nicolae Romanescu) primise medalia de aur la cea de-a cincea ediție a prestigioasei Expoziții Universale din Paris. Nu e dubiu că edilii constănțeni aleseseră unul dintre cei mai buni peisagiști europeni.

Cum arhitectul Daniel Renard concepuse Cazinoul în stil Art Nouveau, Redont a subscris la acest curent bogat, dezinvolt și la modă pe atunci. Așa se face că grădina din fața Cazinoului avea poteci unduite, rotonde, garduri vii croite sinuos, pâlcuri de arbuști ce păreau acolo de când lumea, covoare florale ce imitau natura.

La inaugurarea festivă a „Cazinului comunal”, din 15 august 1910, primarul Virgil Andronescu a botezat și frumosul parc realizat de grădinarii orașului, după desenele lui Édouard Redont: „Principele Carol”[ii]. După cel de-al Doilea Război Mondial, parcul a fost modificat, formele șerpuite lăsând locul unor terase, iar numele i-a fost uitat. Azi vorbim de faleza Cazinoului, sau, în cazul fericit, de parcul Cazinoului, oricum ceva secundar, un loc de relaș și promenadă, lângă Cazinou.

—————————————

[i] Păuleanu, Doina. Constanța: spectacolul modernității târzii: 1878-1928. București: Arcade, Vol. 1, 2005, p 435.
[ii] Inaugurarea Cazinului Comunal cel Nou din Constanța. În: Viitorul Dobrogei, 22 august 1910, p 1.

 

[Ilustrație din colecțiile Bibliotecii Județene Constanța]

Leave a Reply