Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, cu sediul pe str. Mircea cel Bătrân, nr. 104 A, organizează luni, 21 noiembrie 2022, ora 17:30, masa rotundă „Istoria unei altfel de uniri: Dobrogea și România”, unde prof. univ. dr. habil Angelo Mitchievici se va afla în dialog cu domnul conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța.

Care a fost rolul României în războiul ruso-turc de la 1877 și cum a intrat țara noastră în acest război? Basarabia versus Dobrogea, ce își dorea România în urma câștigării acestui război și ce a primit? Care au fost personalitățile politice care au avut un rol decisiv în acest conflict și după încheierea lui? A fost Dobrogea un teritoriu românesc și ce pondere avea populația românească în momentul alipirii Dobrogei la România? Cum arăta administrativ și politic Dobrogea acum 144 de ani? Care au fost reformele imediate pe care le-a întreprins statul român după alipirea acestui teritoriu la România? Care era semnificația strategică a gurilor Dunării atunci și care este acum? Ce a făcut statul român pentru etnii și care era componența etnică a Dobrogei la acel moment? Putem vorbi de o colonizare a Dobrogei la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX? Care considerați că au fost cele mai semnificative măsuri cu caracter politic, dar și simbolic care au marcat alipirea Dobrogei la România? În cele din urmă, ce sărbătorim pe data de 14 noiembrie cu numele de „Ziua Dobrogei” și care este semnificația acestei sărbători?

Emanuel Plopeanu este autor și coordonator al unor volume referitoare la zona Mării Negre și Dobrogea: „Politica Statelor Unite faţă de Turcia între anii 1943 şi 1952”, „Dobrogea. Coordonate istorice şi arheologice”, și al unor crestomații de documente istorice: Texte şi documente privind istoria modernă a românilor, vol. I, (1774 – 1866), vol. II, (1866 – 1918).

Masa rotundă face parte din ciclul „Dialoguri dobrogene”, serie de evenimente dedicate istoriei și culturii dobrogene, personalităților ei și valorilor care le edifică și este dedicată sărbătoririi în acest an a Zilei Dobrogei.

 

 

Leave a Reply