3.04.2020 Ionuț Druche

Continuăm seria recomandărilor din publicațiile periodice ale Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” din Constanța, cu articolul „Se duc bătrânii”, semnat de învățătorul Gh. M. Pușcașu și publicat în Revista Asociației Învățătorilor din municipiul și județul Constanța „Convorbiri didactice”, An I, nr. 1, 1937 (cota P I 778).

Articolul este dedicat învățătorului Cristea Caraman, ctitor al lăcașurilor de școală din Ceamurlia de Jos, județul Tulcea și Cogealac, județul Constanța. Cristea Caraman s-a născut pe 6 aprilie 1863, în comuna Vârlezi, județul Galați. După absolvirea Școlii Normale din Galați, în anul 1884 a fost numit învățător în satul Hagighiol, județul Tulcea, unde a predat șapte ani. Între anii 1890 și 1893 a funcționat la Ceamurlia de Jos, județul Tulcea și Caranlâc (azi Negureni), județul Constanța, iar în anul 1893 a fost numit învățător la Cogealac, județul Constanța, unde a profesat până la ieșirea sa la pensie, în anul 1928. Pentru bogata activitate, pe care învățătorul Cristea Caraman a desfășurat-o la Cogealac, școala gimnazială din această localitate îi poartă azi numele.

Munca sa a fost un reper pentru tot sistemul de învățământ din Dobrogea, după cum subliniează autorul articolului, Gh. M. Pușcașu: „Nu se începeau discuții, referitoare la munca învățătorilor veniți din Țară, pentru ridicarea și promovarea Dobrogei, fără ca să nu se pomenească de Cristea Caraman”.

Redăm, în continuare, rândurile scrise de Gh. M. Pușcașu, despre personalitatea și munca învățătorului Cristea Caraman:

Pretutindeni pe unde a trecut, a lăsat urme exemplare. Generații au trecut și s-au adăpat de la cuvântul dulce și plin de simțire, de la sufletul frumos al răposatului învățător Cristea Caraman.

Școala i-a fost un ideal, lăsând chiar în urma lui doi fii învățători, care să ducă mai departe, opera începută de el. Munca i-a fost veșnic un stimulent, de aceea, școala ce o conducea, era mereu pomenită și cercetată de colegii din jur. Toată viața lui, tot efortul lui de muncă l-a consacrat școalei și numai școalei. Numai așa se explică faptul că, deși a profesat 44 de ani, totuși nu și-a clădit o casă. Cu adevărat putem spune că a făcut: Totul pentru alții, nimic pentru el. Școala a pierdut un pionier al ei, un sfătuitor, un îndrumător! Colegii simt cu durere golul ivit și în fața faptelor împlinite de cel ce a fost Cristea Caraman, roagă pe cel Atotputernic să-l aibă în pază, așezându-l în rândul celor buni și drepți”.

Învățătorul Cristea Caraman a murit pe 20 octombrie 1936.

Mai multe articole publicate în „Convorbiri didactice. Revista Asociației Învățătorilor din municipiul și județul Constanța” (cota PI 778), puteți citi în sălile de lectură ale Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” din Constanța, după redeschiderea bibliotecii.

 

Leave a Reply