Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța, organizează vineri, 27 mai 2022, ora 10:00, în Aula Bibliotecii Județene, o întâlnire și un dialog între istoricul și profesorul universitar Adrian CIOROIANU și elevi de la liceele din orașul Constanța.

Adrian Cioroianu este profesor universitar la Facultatea de Istorie din București și director ad interim al Bibliotecii Naționale. Adrian Cioroianu a fost decanul Facultății de Istorie din București, vicepreședinte al Institutului Român de Istorie Recentă, a reprezentat România în posturi cheie, ca Ministru de Externe, ca ambasador pe lângă UNESCO. Este totodată autorul unor cărți esențiale în domeniul istoriei regimului totalitar comunist în România, dar și a epocii care i-a urmat, cu precădere în Rusia, subiect cum nu se poate mai actual: Ce Ceaușescu qui hante les Roumains. Le mythe, les representations et le culte du Dirigeant dans la Roumanie communiste (2004), Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc (2005), Geopolitica Matrioșkăi, Rusia postsovietică în noua ordine mondială (2009). De asemenea, eforturile lui Adrian Cioroianu, ca și cele ale unor alți mari istorici precum Neagu Djuvara sau Lucian Boia, s-au îndreptat către o accesibilizare a discursului istoric pentru o mai bună receptare a lui, dar și către o dezambiguizare și demistificare a istoriei naționale precum în trilogia Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor (2013, 2016, 2018). Un excelent studiu dedică istoricul uneia dintre figurile tutelare, emblematice, de „ultimă romantică” a României, Regina Maria, în cartea sa Maria a României. Regina care a iubit viața și patria (2015).

Iată tot atâtea motive pentru a iniția o discuție cu elevii liceelor constănțene atrași de istorie și de ceea ce istoria ne învață cel mai bine, să trăim în lumina unor modele exemplare, să înțelegem ce presupune acest concept de „personalitate istorică” și, nu în cele din urmă, să realizăm cum „se scrie” istoria între adevăr și ficțiune.

Întâlnirea va fi urmată de o sesiune de autografe.

Evenimentele organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe pagina de Facebook a acesteia.

 

 

 

 

Leave a Reply