Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța organizează sâmbătă, 26 februarie 2022, ora 17:00, conferința on-line cu titlul Constanța interbelică – oraș al cafenelelor” susținută de dr. Ionel Alexe. Conferința va fi transmisă în premieră pe pagina de Facebook a bibliotecii.

Deocamdată evenimentele organizate de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța au loc fără prezența publicului, ținând cont de reglementările privitoare la desfășurarea evenimentelor culturale în contextul pandemic actual.

Ca orice oraș, Constanța își schimbă continuu fizionomia și, dacă alunecăm în trecut până în perioada dintre războaiele mondiale, găsim o Constanță foarte diferită de cea de azi, o Constanță a cafenelelor. A cafenelelor nu doar ca spații pentru sorbirea minunatei licori aromate, ci și ca locuri de taifas, pentru localnici și vizitatori deopotrivă, de contemplare, de pus la cale învoieli comerciale și căsătorii, de țesut intrigi, nu de puține ori în afara legii. Ca zâmbetele stârnite de ivirea soarelui după o zi noroasă se înlănțuiau pe atunci cafenelele în orașul ce creștea spre toate punctele cardinale (cu excepția estului desigur, stăpânit de mare). De unde aduceau comercianții interbelici cafeaua? Cum o preparau cafegiii? Cum arătau cafenelele din Piața Ovidiu, numită Independenței pe atunci, și cum erau cele de la periferie? Iată câteva dintre întrebările la care conferința noastră caută răspunsuri.

Ionel Alexe este bibliograf în cadrul Bibliotecii Județene Constanța, licențiat în sociologie și doctor în filologie al Universității din București. Cercetător pasionat al Constanței de altădată, caută să-i descopere figurile, poveștile și farmecele uitate.

Deschidere foto: cafenea din Constanța, în perioada interbelică. Sursa: domeniul public.

 

Leave a Reply