Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, împreună cu Facultatea de Istorie și Științe Poltice și Institutul pentru Studii la Marea Neagră din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, organizează vineri, 15 decembrie 2023, ora 1200, în Sala Senatului Universității „Ovidius” Constanța, Campus Universitar, corp A, Aleea Universității  nr. 1, conferința cu titlul „Război și pace. Provocări contemporane” susținută de prof. univ. dr. Ioan Stanomir, de la Facultatea de Științe Politice din București, urmată de un dialog cu conf. univ. dr. Daniel Citirigă și prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici.

„Vremurile pe care le trăim sunt cele în care pacea a încetat să mai fie condiţia naturală a existenţei noastre colective. După  şaptezeci de ani, un război  teribil are loc în spaţiul european. În fâşia Gaza, pogromul declanşat de Hamas a pus în cauză  ordinea Orientului Mijlociu. Prin toate acestea, confruntarea militară devine un subiect pe care nu îl mai putem ignora: barbaria este un fapt cotidian”. (Ioan Stanomir)

Profesorul universitar Ioan Stanomir este autorul a numeroase cărți de istorie a ideilor politice. Printre volumele publicate se numără : „Conştiinţa conservatoare: Preliminarii la un profil intelectual” (2004), „O lume dispărută: Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici” (coautor, alături de Paul Cernat, Angelo Mitchievici şi Ion Manolescu, 2004), „Explorări în comunismul românesc” (coautor, alături de Paul Cernat, Angelo Mitchievici şi Ion Manolescu, vol. I, II, III, 2004, 2005, 2008), „Spiritul conservator: De la Barbu Catargiu la Nicolae Iorga” (2008), „Despre sunete şi memorie: Fragmente de istoria ideilor” (2009), „Apărarea libertăţii (1938–1947)” (2010), „Teodoreanu reloaded” (alături de Angelo Mitchievici, 2011), „Umbre pe pânza vremii: Secvenţe de istorie intelectuală” (Humanitas, 2011), „Junimismul şi pasiunea moderaţiei” (Humanitas, 2013), „Sfinxul rus: Idei, identităţi şi obsesii” (2015), „Comunism inc.” (alături de Angelo Mitchievici, Humanitas, 2016), „Rusia, 1917: Soarele însângerat. Autocrație, revoluție și autoritarism” (Humanitas, 2017), „La Centenar: Recitind secolul României Mari”  (Humanitas, 2018), „Așteptând revoluția: Pașoptismul și vocile sale” (Humanitas, 2019). În 2018, a publicat la Editura Humanitas eseul „Umbra Rusiei”, în volumul colectiv „Vin rușii! 5 perspective asupra unei vecinătăți primejdioase”.

Evenimentele organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe pagina de Facebook a acesteia.

Leave a Reply