• Matei Balș a fost un medic român, una dintre personalitățile remarcabile din secolul XX, în România, în domeniul bolilor infecțioase.
  • Născut în București, în familia boierească Balș. Bunica paternă a fost sora lui Dimitrie A. Sturdza, iar bunicul matern a fost Alexandru B. Știrbey.
  • A absolvit Facultatea de Medicină a Universității București, în 1930. A făcut un stagiu de microbiologie la Institutul Pasteur din Paris, ulterior lucrând alături de celebrul medic Ion Cantacuzino, întemeietorul „Institutului de Seruri și Vaccinuri” din București, care mai târziu avea să-i poarte numele.
  • În 1942, când România era în război cu Uniunea Sovietică, Matei Balș a condus spitalul de campanie de pe frontul de est. După ce s-a instaurat regimul comunist, în 1947, i s-a permis să lucreze cu un număr redus de colaboratori, iar activitatea didactică a fost, de asemenea afectată. De menționat că regimul comunist a fost mai tolerant cu specialiștii în medicină, cu origini aristocratice, decât cu alte categorii profesionale cu aceeași origine, dovadă fiind fratele, Alexandru Balș, de profesie inginer, care a murit în închisoarea comunistă de la Pitești.
  • După anul 1956, a devenit profesor universitar la Facultatea de Medicină din București. În 1969, a devenit membru titular al Academiei de Medicină a RSR. De asemenea, a fost și membru al mai multor instituții de prestigiu din străinătate: Academia de Științe din New-York, Societatea Americană de Microbiologie, Societatea Regală de Medicină Tropicală și Igienă din Londra, Societatea de Patologie Clinică din Berlin.
  • Fiind un foarte bun clinician, Matei Balș a întemeiat școala modernă românească de bacteriologie clinică, a fost un pionier al erei „antibioticoterapiei”, aducând contribuții valoroase în chimioterapia unor boli contagioase. Tot el este cel care a pus semnul egal între laborator, prin tehnici și metode moderne de diagnostic microbiologic, și activitatea clinică, prin interpretarea și monitorizarea tratamentului bolilor infecțioase. Tehnicile și metodele de diagnostic inventate i-au adus numeroase brevete și inovații, care îi poartă numele, atât în țară, cât și în străinătate, cu rezultate excepționale pentru știința românească, dar și în folosul sănătății publice.
  • Matei Balș a publicat peste 350 de lucrări științifice în țară și 35 în străinătate, dintre care unele sunt de actualitate, chiar și astăzi,

  

 

  • Matei Balș a fost o personalitate de referință în istoria celui mai vechi spital de boli infecțioase din România, respectiv Spitalul de Boli Infecțioase Colentina.  A fost decorat cu Crucea Regina Maria (1942) și Medalia muncii cl. I (1966), iar în 1973 a devenit Medic Emerit al RSR.
  • În prezent, Institutul Național de Boli Infecțioase îi poartă numele.

 

  • INEDIT!

Este știut faptul că medicii învață toată viața, acesta fiind motivul pentru care nu surprinde povestea ultimilor 10 ani din viața lui Matei Balș, petrecuți, în mare parte în Elveția, la copiii lui. La Geneva, frecventa bibliotecile Spitalului Cantonal şi ale Facultăţii de Medicină, precum şi Biblioteca Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ţinea legătura cu diferiţi conducători pe probleme de sănătate ai acestei organizaţii. Pensionar fiind, ținea totuși să afle noutățile specialității lui dar și să le împărtășească mai tinerilor colegi, atunci când revenea în țară.

 

Surse:

 

Caută cartea dorită în catalogul online – Click aici!

Leave a Reply