Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța va organiza, în sala Referințe Generale, începând cu ianuarie 2020, o serie de expoziții lunare, intitulate „Calendarul aniversărilor”, prin care va omagia personalități din diferite domenii ale cunoașterii. Având un profil enciclopedic, biblioteca dorește să aducă în atenția utilizatorilor ei o paletă mai largă de informații, unele chiar inedite, din știință, tehnică, științe sociale, arte, medicină etc.

Inaugurăm seria de expoziții aniversare cu Isaac Newton (4 ianuarie 1643 – 31 martie 1727).

Isaac Newton  a fost un om de știință englez (matematician, fizician, astronom, teolog), larg recunoscut ca fiind unul dintre cei mai influenți savanți ai tuturor timpurilor și o figură cheie a revoluției științifice. Cartea lui „Principii matematice ale filosofiei naturale”, publicată prima dată în 1687, a pus fundațiile mecanicii clasice. Newton a avut un rol esențial în domeniul opticii și și-a adus contribuția la dezvoltarea calculului infinitezimal.

 

Gale E. Christianson, istoric al științei, l-a descris în acest mod:

 „Isaac Newton a fost probabil cel mai mare savant al tuturor timpurilor. Nu numai că a pus bazele fizicii, creând prima teorie științifică, dar și-a făurit și aparatul matematic cu care să-și ducă sarcina la bun sfârșit, inventând astfel calculul infinitezimal și deschizând noi drumuri în matematică. Vreme de două secole a rămas autoritatea cea mai înaltă în știință, savantul prin excelență, model absolut de logică și inventivitate.

Mai puțini cunosc însă interesul său statornic pentru alchimie sau adevăratele războaie pe care le-a purtat cu alți savanți”

Gale E. Christianson, în monografia „Isaac Newton”, București, Humanitas, 2007 (prezentare coperta 4)

 

Caută cartea dorită în catalogul online – Click aici!

 

Leave a Reply