14.08.2019 Ionuț Druche

În apropierea sărbătorilor prilejuite de Ziua Marinei, vă propunem un alt articol apărut în Revista Ligei Navale Române, „Marea Noastră”, în nr. 9, septembrie/1936 (cota PII 327). Este vorba despre articolul „Dela serbările marinei”, desfășurate pe 15 august 1936, din care aflăm detalii despre botezul submarinului „NMS Delfinul”, primul dintre cele două submersibile – cu acest nume – ale Marinei militare române.

Evenimentele dedicate Zilei Marinei, din 15 august 1936, desfășurate, atât pe Marea Neagră, cât și pe Lacul Siutghiol, au fost încununate de botezul submarinului „NMS Delfinul”, oficiat de Regele Carol al II-lea, în prezența amiralului Ioan Bălănescu, comandantul Marinei Române, și a autorităților locale.

Pentru început a fost citit actul de botez al submarinului „NMS Delfinul”, pe care îl redăm în continuare:

Prin grația lui

 Dumnezeu și voința națională, Noi Carol al II-lea, Rege al României.

În a cinsprezecea zi a lunii August a anului mântuirii 1936 și al nouălea an al domniei Mele, s-a desăvârșit în portul Constanța binecuvântarea primului submarin românesc, pe care l-am botezat Eu însu-mi, dându-i numele Delfinul.

Ca un simbol al viețuitoarelor marine ce poartă acest nume, sprinteni tovarăși ai marinarilor în largul mării, dorim acestei nave să străbată fără pericol adâncurile mării și să îndeplinească cu vitejie toate misiunile ce-i vor fi ordonate.

Încredințez această navă marinarilor Mei pentru a veghea și păzi hotarele maritime ale țării, brăzdând mările pentru a purta pavilionul românesc în țările cele mai îndepărtate”.

Apoi, amiralul Ioan Bălănescu, comandantul Marinei Române, a sintetizat rolul important pe care îl va avea submarinul „NMS Delfinul” în marina militară:

Sire,

Primul submarin românesc s-a născut din învățămintele războiului și din doctrina navală care au învederat că această navă este un element de mari posibilități tactice și contribuie să dea marinelor inferioare o mare putere de atac și apărare. Această armă nouă cooperând cu navele rapide și unitățile aeriene, întrețin acțiunea dinamică în contra inamicilor puternici, contestându-le cu succes stăpânirea mării (…)”.

După înălțătorul moment al botezului, festivitățile s-au mutat în larg, unde submarinul a efectuat o demonstrație de imersiune, iar o ancoră de flori a fost aruncată în apă, după vaporul S.M.R. „Dacia”, în memoria marinarilor morți în Primul Război Mondial. Tot pe vasul „Dacia”, unde s-a ținut și masa festivă, Carol al II-lea a rostit un cuvânt, în care a subliniat egalitatea dintre marina militară și marina comercială, în ceea ce privește importanța lor pentru țara noastră:

Această sărbătoare tradițională a marinei Îmi dă anual un fericit prilej de a lua contact atât cu marina noastră de război, cât și cu cea comercială.

Am mai spus odată și țin s-o repet, fiindcă cred că acest fapt nu poate decât să dea încredere marinei noastre, Eu sunt dintr-un neam de marinari și numai trăind într-o țară în care marina a jucat un rol poate mai puțin important până astăzi, se explică de ce principala Mea ocupațiune nu a putut fi aceea de marinar, dar acest atavism care se sbate vânjos în sângele Meu, m-a făcut să am totdeauna un ochi plin de grijă și de dragoste pentru marina noastră.

S-a mai întâmplat astăzi un fapt: că această masă festivă, în loc să fie dată în localul Cercului Militar, cum este obiceiul, am rugat să fie dată pe acest vas comercial. Nu am cerut acest lucru ca o chestiune de comoditate, ci ca un simbol, după serbarea marinei militare de azi dimineață am ținut ca imediat să trecem la serbarea marinei comerciale.

Marina este un fapt concret, dar țin să adaug că este mai mult decât aceasta, este o întreagă mentalitate, este o educațiune. În această zi a Sfintei Maria, care este patronul marinei noastre, doresc să nu fac nici-o deosebire între marina cu tunul și marina numai cu busola. Marina noastră, fie cea de război, fie cea comercială, are tot același suflet, este tot același organism vital al țării noastre (…)”.

Programul dedicat Zilei Marinei a continuat pe Lacul Siutghiol, unde, tot în prezența Regelui Carol al II-lea, s-au desfășurat concursuri nautice, organizate de Societatea Salvamar și Liga Navală.

Leave a Reply