Biblioteca Județeană Constanța continuă seria „Atelierele bibliotecarilor”, coordonate și prezentate de colega noastră de la Secția „Împrumut adulți”, bibliotecarul Dana Mocanu. Tema de astăzi este „Ouă încondeiate”, iar invitatul atelierului este meșterul popular Ciortan Fevronia.
Din bătrâni, se spune că ouăle „scrise” de Paști vor aduce sănătate, rodnicie și belșug celor care păstrează tradiția și, de aceea, am organizat acest atelier, o premieră pentru bibliotecă, în cadrul căruia vom încerca să descifrăm măcar o mică parte a acestei arte.
Doamna Ciortan Fevronia nu a venit cu mâna goală, ci, ne-a adus spre a ne încânta o parte din colecția personală de ouă încondeiate. Ouăle vor rămâne în expoziție, în holul central al bibliotecii, în perioada 24. 03 – 01. 04. 2022 pentru a oferi posibilitatea cititorilor noștri, și nu numai, să le admire de aproape.

Tehnicile de încondeiere folosite de Fevronia Ciortan sunt tehnica batic, scufundări repetate în vopsea, de la cea mai deschisă până la negru (galben, roșu, verde, albastru, negru) și tehnica cu ceară în relief, metodă relativ nouă, apărută în urmă cu 20 – 25 de ani.
Motivele care se găsesc pe ouăle încondeiate de Fevronia Ciortan sunt: calea rătăcită, cel mai vechi motiv ornamental, care reprezintă drumul necunoscut al omului prin timp și al timpului prin eternitate, motivele inspirate din viața satului, cum ar fi unelte și obiecte gospodărești, motive fitomorfe (vegetale), motive zoomorfe (animale stilizate), motive cosmice (motivul solar, motivul stelar), motivele geometrice (linii si puncte).
Meșterul popular Ciortan Fevronia
De loc din Constanța, meșterul popular Fevronia Ciortan este de profesie contabil. Dacă în mod obișnuit asemenea tradiții se moștenesc de la părinți sau bunici, Fevronia Ciortan a prins „gustul” încondeierii ouălor de la fiul său, Bogdan, iar în anul 2021 a absolvit Școala Populară de Artă „George Enescu” din Botoșani, secția Arta Populară – Pictura populară pe ou, profesor Maria Tun.
„În anul 2014 am început primele încercări cu fiul meu Bogdan, care este membru al Asociației Zestrea, condusă de Sebastian Paic din Cluj. Printre alte lucruri frumoase pe care le fac ei acolo, există și preocuparea de a studia și promova tehnica încondeierii ouălor. De atunci cum am puțin timp liber mă așez în colțișorul meu și încondeiez. Am ajutat la atelierele de încondeiat ținute de Sebastian Paic și fiul meu la Mănăstirea „Sfântul Nectarie” din Vâlcea. Am încondeiat ouă la cererea Asociației Zestrea pentru a fi prezentate și expuse în străinătate. În urma cu 5 ani am prezentat din lucrările mele Muzeului de Arta Populara din Constanta, iar instituția a binevoit sa achiziționeze din ele pentru colecția proprie”, ne-a mărturisit meșterul popular Fevronia Ciortan.

Leave a Reply