COMUNICAT DE PRESĂ Biblioteca Județeană„I. N. Roman” Constanța
Yunus Emre Enstitüsü Constanța în colaborare cu Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, cu sediul pe str. Mircea cel Bătrân, nr. 104 A, organizează marți, 12 octombrie 2021, la ora 17:00, în Aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, o conferință intitulată „Două personalități marcante în literatura universală: Yunus Emre și Mihai Eminescu”.
Cu ocazia celei de-a 700-a aniversări a morții poetului turc, anul 2021 a fost declarat de UNESCO „Anul lui Yunus Emre”, iar prin decret prezidențial, „Anul lui Yunus Emre și al Limbii Turce”. Cu acest prilej, Institutul Yunus Emre organizează o conferință de comemorare a poetului Yunus Emre și a marelui poet român Mihai Eminescu.
De peste șapte secole, Yunus Emre și versurile sale ocupă un loc important în inimile și graiul oamenilor din lumea întreagă. Yunus Emre este un poet mistic, un mare reprezentant al religiei islamice, un derviș și un călugăr musulman. Yunus Emre a transpus în versurile sale dragostea profundă față de divinitate. De asemenea,Yunus Emre este considerat fondatorul limbii turce vechi din Anatolia și cel mai valoros reprezentant al ei.
Desemnat de către G. Călinescu drept „poet național”, Mihai Eminescu este probabil cea mai importantă și prestigioasă figură a literaturii române, cu o operă literară care a marcat trecerea literaturii române la nivelul marii literaturii europene, validând posibilitățile de expresivitate a limbii române literare la modelarea căreia a contribuit în mod fundamental.
La eveniment vor lua cuvântul prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici și autor de carte şi traducător doamna Gülten Abdula-Nazare.
Angelo Mitchievici este profesor universitar habilitat în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea „Ovidius” din Constanţa, unde ţine cursuri de literatură română și literatură comparată. În anul 2008, a obţinut doctoratul în Filologie cu distincţia Summa cum laude la Universitatea din Bucureşti, cu teza „Decadenţă şi decadentism în contextul modernităţii româneşti (sfârşitul secolului al XIX-lea, prima jumătate a secolului XX)”. Autor cu numeroase volume apărute la edituri de prestigiu din țară, Angelo Mitchievici este directorul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, președintele Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, membru Pen Club România, membru Fipresci (Asociația Internațională a Criticilor de Film), critic literar și critic de film cu rubrică permanentă în câteva dintre cele mai importante publicații literare din țară („România literară”, „Film”.)
Gülten Abdula-Nazare s-a născut la Galați în anul 1946, pe 31 martie. Profesia de bază este de institutor de limbă română, la care se adaugă cea de autor de carte și traducător. Este autoarea a 15 lucrări editate în limba română, română-turcă și turcă, dintre care menționăm doar câteva: „Pământul, muntele, peșterile și pietrele în cultura popoarelor de origine turcă – Legende, mituri, simboluri, credințe, ritualuri” (2020), „Pomul vieții în mitologia popoarelor turcice” (limba română, 2001), „Apa în cultura turcă și a popoarelor de origine turcă” (2020),
„Spiritul Çanakkale, veșnic viu” (bilingv, româno-turc (2016), „Atatürk Bizimle, Ramazan ayı için yemekler, Sarî Saltuk în viziunea secolului 21” (traducere), „Papucii lui Mahmud” al scriitorului Gala Galaction (traducere în lb. turcă), Hz. Mevlana; „Mevlana – Spiritul Profundei Frumuseți”, ultima fiind dedicată celor trei personalități ale secolului al XIII-lea sărbătorite anul acesta de UNESCO: Yunus Emre, Ahi Evran și Hacı Bektaș Veli. Este inițiatoarea multor proiecte interne și internaționale. Este președinta UDTR – filiala Galați și a Centrului de Cercetare, Dezvoltare, Educație și Cultură Turcă „Dunărea de Jos”. Lucrările prezentate în cadrul simpozioanelor internaționale din țară şi Turcia au fost publicate în reviste de prestigiu. Pentru întreaga activitate a primit două medalii de aur (una oferită de Comisia Europeană din România şi alta de APAR), iar Universitatea Celal Bayar din Manisa i-a oferit înalta distincție «OMUL ANULUI» pentru activitatea de promovare a culturii şi istoriei turce din Balcani.
- Accesul la conferința ce va avea loc în Aula Bibliotecii Județene „Ioan Roman” Constanța va fi permis – în cazul participanților cu vârsta peste 12 ani – doar în baza prezentării Certificatului digital COVID, disponibil online, descărcat pe telefon sau în format printat (cod QR) ca dovadă a vaccinării sau a trecerii prin boală (se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării).
- Persoanele care dețin doar dovada unui test negativ de orice tip (antigen sau RT-PCR) nu au acces la conferință.
- Participarea publicului este permisă până la 50% din capacitatea maximă a sălii, cu purtarea obligatorie a măștii de protecție!
Vă mulţumim pentru interesul pe care îl manifestaţi constant faţă de evenimentele organizate de instituţia noastră şi vă invităm să ne onoraţi şi de această dată cu prezenţa dumneavoastră, care adaugă o valoare deosebită evenimentului.
Evenimentele organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe paginile de Facebook și Instagram ale acesteia.
[ngg src=”galleries” ids=”7″ display=”basic_thumbnail”]