Poșta Română, în solidaritate cu Poșta din Ucraina, va organiza în data de 20 noiembrie 2024, evenimente simultane prin care va demara o campanie de informare și conștientizare intitulată ,,1.000 de zile de război în Ucraina”.
În Constanța, evenimentul de informare și conștientizare „1000 de zile de la războiul din Ucraina” va fi organizat de Poșta Română la Biblioteca Județeană Constanța, între orele 10:00 și 12:00, în holul de la parter.
La acest eveniment, Poșta Română va lansa o colecție unică de cărți poștale cu TP, care ilustrează imagini reale din timpul războiului din Ucraina văzute prin obiectivul unor fotografi ucraineni. Aceste cărți poștale surprind realitățile războiului din Ucraina și oferă o perspectivă emoționantă și profundă asupra impactului războiului asupra populației și peisajului ucrainean.
Cărțile poștale vor deveni un simbol al solidarității și al susținerii pentru poporul ucrainean, invitații la acest eveniment având posibilitatea de a trimite aceste cărți poștale gratuit, prin intermediul Poștei Române. Prin punerea la dispoziție către cei care vor participa la acest eveniment această colecție de cărți poștale unicat, dăm un puternic semnal către publicul larg, și anume că Ucraina trebuie să își continue lupta pentru libertate.
În plus, pentru a crește vizibilitatea și impactul mesajului de conștientizare, o serie de afișe și stickere auto vor fi distribuite și expuse în oficiile poștale/flota poștei din țară. Aceste materiale vor încuraja publicul să reflecteze asupra celor 1000 de zile de război și asupra modului în care acesta afectează viețile oamenilor din Ucraina, dar și asupra solidarității internaționale în fața unui conflict devastator.
Evenimentul va fi un moment important de educație și sensibilizare, având ca scop nu doar informarea cetățenilor, dar și promovarea unui mesaj de pace și unitate. Poșta Română își dorește, prin acest demers, să adâncească înțelegerea publicului asupra situației din Ucraina și să aducă un omagiu celor care au suferit din cauza războiului.
Background:
24 februarie 2022 este ziua care va rămâne puternic și dureros întipărită în amintirea și destinul a milioane de oameni, ziua care a răsturnat dramatic viețile prietenilor și vecinilor noștri din Ucraina, prin invadarea teritoriului ucrainean de către Rusia.
De atunci, au trecut 1.000 de zile de război. Fiecare zi, dincolo de viețile pierdute și distruse, dincolo de abandonarea caselor și fuga din calea bombardamentelor, dincolo de viața trăită în teroare, în sunetul sirenelor, în lipsuri și frig, în adăposturi anti-bombardament, a însemnat încă o zi în care speranța păcii a fost distrusă.
Din liniștea, siguranța și pacea noastră este poate greu să ne imaginăm cum se desfășoară viața vecinilor noștri.
Granițele României au fost asaltate de refugiați care fugeau cu disperare din calea războiului, iar Poșta Română a intrat, fără să stea pe gânduri, în lanțul solidarității, sărind încă din primele ore ale invaziei în ajutorul vecinilor noștri. Poștași suceveni precum Ștefan Bicovolschi, din Siret, sau Gheorghiță Ciocârlan din Dolheștii Mici, alți colegi, precum Laura Limbău din Iași, și mulți alții aflați în județele de la granița cu Ucraina și-au deschis ușile caselor și sufletelor primindu-i cu brațele deschise și oferindu-le ucrainenilor tot ajutorul de care au avut nevoie.
Poșta Română s-a implicat și mai mult!
- A organizat strângere de ajutoare umanitare și peste 100 de tone de donații au plecat în convoaie ale Poștei către Ucraina.
- A pus la dispoziția refugiaților spațiile sale de cazare, a donat bunuri alimentare și nealimentare într-o amplă acțiune umanitară organizată de Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București la Romexpo pentru refugiații ucraineni.
- A aplicat o scutire de taxe pentru declarațiile vamale aferente importului de bunuri personale destinate refugiaților ucraineni aflați pe teritoriul României și a angajat primul refugiat de război ucrainean, oferindu-i siguranță financiară și o familie în care să își aline dorul de casă.