Citește! Donează! Fă-ți noi prieteni!

Proiectul Raftul verde s-a născut din dorința de a fi cât mai aproape de cititori, de a regândi relația cititor – carte în contextul social și cultural actual. Prin această acțiune dorim să încurajăm lectura în spații publice, în aer liber, să promovăm o atitudine responsabilă față de bunurile folosite în comun și, totodată, să încurajăm schimbul de cărți între iubitorii acestora.

Proiectul Raftul verde presupune donații de carte de la comunitate (persoane fizice care doresc să ofere cărți din biblioteca personală), pentru comunitate (persoane sau biblioteci publice care doresc o îmbogățire a colecțiilor) și va fi realizat împreună cu o echipă ambițioasă de voluntari ai Bibliotecii Județene “Ioan N. Roman” Constanța.

Prin ceea ce facem, dorim să deblocăm, să filtrăm și să relocăm acest capital de carte, astfel încât comunitatea să beneficieze cât mai bine de pe urma lui, asemănător unei investitii financiare. Biblioteca Județeană Constanța, prin Raftul verde, pune la dispoziție spațiul necesar constănțenilor pentru a-și împrospăta biblioteca de acasă, renunțând la unele cărți citite și/sau luând altele care i-ar putea interesa.

Cele două standuri aflate la parter, în holul central, sunt alimentate prin programare telefonică și savurate în permanență de cei care doresc să-și îmbogățească lecturile în acest mod. Fie că sunt cărți recent ieșite de sub tipar, ori anticariate în miniatură ce ne invită la o călătorie în timp, standurile sunt aranjate pe diverse teme sau colecții, cu ajutorul inimoșilor voluntari ai bibliotecii. Iată un motiv pentru a ne opri din ritmul cotidian și a ne odihni pe un fotoliu, în tihna unor cărți care pot deveni pentru totdeauna ale noastre!

Odată cu sezonul cald, Raftul verde va coborî cărțile din turnul de fildeș al bibliotecilor, în spații mai puțin convenționale. Printre acestea se numără parcurile, piețele și scuarurile orașului, promenadele, falezele, chiar frumoasele plaje ale Constanței. Structurile propriu-zise vor fi mici căsuțe inovative, surprinzătoare, colorate, spontane, vibrante, atractive, care vor face bucuria iubitorilor de frumos și lectură. Vor fi, desigur, protejate contra intemperiilor, dar oricine va avea acces la cărțile și revistele din interior, le va putea citi și returna sau reține pentru sine.

Cărțile au circulat întotdeauna între noi. Raftul verde nu face decât să ofere spațiul fizic pentru sprijinirea fluxului firesc de carte, lucru pe care, la nivel mondial, atât consacratele asociații Friends of Libraries, cât și organizațiile de tipul Little Free Library o fac deja, cu succes, de mult timp. Consiliul Județean bugetează acest proiect, iar Biblioteca Județeană Constanța pune la dispoziția comunității, începând cu anul 2022, acest serviciu gratuit.

Detaliile privind participarea la Raftul verde pot fi regăsite aici , fiind necesară trimiterea de fotografii cu cărțile ce se intenționează a fi oferite. Schimbul de carte între cititori va fi unul echitabil, cu un număr și valoare a cărților, pe cât posibil, similare.

Uneori, în mod paradoxal, o carte oferită semenilor ne poate îmbogăți mai mult decât una păstrată în bibliotecă! Raftul verde vă invită să vă implicați pentru a vă îmbogăți cu un mediu mai curat, prin prelungirea vieții cărților și a propriei biblioteci, dar mai ales cu oameni care citesc în jurul vostru, cu care vă veți simți mai conectați prin idei și valori, constituind, cu adevărat, o comunitate!

Nu ezitați să ne contactați telefonic, la numărul 0774 972 642 ( Bibliotecar – Alina Grama)

Leave a Reply