Într-o lume în schimbare continuă și rapidă, cu obligații, responsabilități, dar și drepturi cetățenești tot mai variate, biblioteca publică s-a adaptat pentru a oferi sprijin adecvat publicului său.

Serviciul de informaţii comunitare al bibliotecii susţine cetăţenii să facă două lucruri extrem de importante: (1) să îşi rezolve problemele vieţii de zi cu zi şi (2) să participe la viaţa comunităţii. Biblioteca nu poate rezolva problemele de zi cu zi ale cetăţenilor, însă poate să înţeleagă şi să împlinească nevoile de informare, care sunt condiţia rezolvării lor. Identificarea nevoilor de informare ale publicului, colectarea datelor despre agenţiile care rezolvă propriu-zis problemele comunitare şi punerea lor la dispoziţia cetăţenilor sunt activităţile principale ale bibliotecarului din departamentul de informare comunitară.

Câmpuri de cereri așteptate la departamentul de informații comunitare al BJC:

  • Locuirea (vânzare/cumpărare de locuinţe, închiriere, administratorul de bloc, arhitecţi, constructori, reparaţii, avize şi acte pentru construcţii etc.)
  • Alimentaţia (restaurante, pizzerii, restaurante cu specific, pieţe, catering, livrări la domiciliu etc.)
  • Educaţia (grădiniţe, şcoli, licee, facultăţi, cursuri, ateliere, universităţi populare, profesori etc.)
  • Sănătatea (clinici, spitale, cabinete, centre de recoltare, farmacii, medici, medicamente etc.)
  • Asistenţa socială (autorităţi, azile, cantine, centre de zi, adăposturi de noapte, ajutor social, furnizori privaţi de servicii sociale etc.)
  • Transporturile (transport public, trasee şi orare, companii de taxi, firme de transporturi speciale, infrastructura de transport etc.)
  • Cultura şi petrecerea timpului liber (muzee, teatre, biblioteci, cinematografe, galerii de artă, librării, festivaluri, concerte, cluburi, centre aerobic, fitness, baze de agrement etc.)
  • Mass-media (posturi radio, televiziuni, presă, furnizori Internet, telefonia mobilă, edituri, tipografii, case de producţie etc.)
  • Turismul (agenţii de turism, hoteluri, pensiuni, hostel-uri, staţiuni, trasee şi atracţii turistice, turism şcolar etc.)
  • Angajarea (autorităţi, angajatori, locuri de muncă, realizare curriculum vitae şi scrisoare de intenţie, burse ale locurilor de muncă, şomaj, recalificare etc.)
  • Afacerile (constituirea şi autorizarea firmelor, falimentul, oportunităţi economice, agenţi economici, birouri de asistenţă societăţi comerciale etc.)
  • Drepturile (avocaţi, drepturi şi obligaţii civile, acte normative etc.)
  • Asocierea (uniuni şi asociaţii profesionale, sindicate, organizaţii neguvernamentale, partide politice, asociaţii ale grupurilor etnice, voluntari etc.)

De asemenea, departamentul de informații comunitare oferă informații despre valorile, instituţiile şi eforturile de unificare europeană şi încurajează cetățenii Constanței să participe la acest minunat proiect care poartă numele de Uniunea Europeană.

Întreabă bibliotecarul!

Pachet de sponsorizare pentru susținerea programului de expoziții al Bibliotecii

Din 1998, de când s-a mutat în actualul sediu, Biblioteca Județeană Constanța și-a făcut o datorie de credință din a organiza variate expoziții în beneficiul comunității locale. Scopul acestor expoziții este de a oferi publicului acces la artă, idei, cultură, dar și de a oferi artiștilor locali un loc potrivit pentru a-și prezenta creațiile. Respectând câteva reguli simple, oricine este invitat să expună gratuit în galeria de la parterul bibliotecii, dar în special artiștii amatori și cei tineri, în curs de afirmare.

De-a lungul anilor, Biblioteca Județeană Constanța a găzduit expoziții de picturi și desene, fotografie, de afișe, hărți, cărți poștale, caricaturi și ilustrații de carte, icoane, goblenuri, sculpturi și obiecte de port național românesc. Au expus, singuri sau în grup, artiști amatori și consacrați de toate vârstele, filateliști, persoane cu dizabilități, deținuți de la penitenciarul Poarta Albă, studenți, elevi și chiar preșcolari. Galeria de expoziții a bibliotecii este situată la parterul clădirii și este amplă și luminoasă, însă pereții ei nu pot fi folosiți pentru o expunere de calitate. E nevoie de aceea de panouri speciale. În anul 2006, cu ocazia celebrării a 75 de ani de la înființarea bibliotecii, d-l Radu Cornescu, cunoscut arhitect constănțean și iubitor al bibliotecii, a avut amabilitatea de a concepe și dona bibliotecii un număr de 10 panouri duble de expoziții. Panourile dumnealui au fost folosite de atunci la sute de expoziții. În timp s-au degradat, iar acum, din nefericire, nu mai pot fi folosite.

Iată de ce Biblioteca Județeană Constanța vă invită să deveniți unul dintre sponsorii ei, donând sau susținând financiar achiziționarea unui set de panouri expoziționale tip șevalet. În semn de gratitudine, biblioteca va menționa numele dumneavoastră sau al firmei dumneavoastră la expozițiile viitoare ce vor folosi șevaletele, nu ne îndoim pentru cel puțin douăzeci de ani de acum încolo.

Preț estimativ per bucată șevalet de expoziție: 300-350 lei.

Preț total: 3000-3500 lei.

Responsabil: Ionel Alexe, bibliotecar în cadrul departamentului de informații comunitare.

Leave a Reply