Biblioteca Județeană Constanța vă va prezenta, pe parcursul acestui an, câteva personalități care au contribuit la popularizarea științei, folosind exclusiv documentele și materialele aflate în colecțiile noastre.
? Carl Sagan (1934-1996) a fost unul dintre cei mai importanți popularizatori de știință din lume. A fost profesor de astronomie și științe spațiale și director al Laboratorului pentru Studii Planetare la Universitatea Cornell, din Ithaca (SUA). A fost implicat în programul spatial american, fiind consultant NASA, încă din anii 1950, contribuind la dezvoltarea misiunilor spațiale fără echipaj Mariner, Viking, Voyager și Galileo. S-a dedicat cercetărilor legate de efectul de seră de pe Venus, furtunile de praf de pe Marte etc.
? Carl Sagan a fost un pionier în domeniul exobiologiei – căutarea vieții pe alte planete. El a conceput mesajele fizice trimise în spațiu: plăcuța aurită de pe sonda spațială Pioneer (1972) și discurile de fonograf aurite ce conțin înregistrări sonore și vizuale, care descriu civilizația terestră, trimise cu ajutorul sondelor Voyager (1977). Aceste mesaje sunt un fel de capsulă a timpului, destinate oricărei forme de viață extraterestră inteligentă, care le-ar putea intercepta.
? Celebrul astronom a primit multe premii și distincții, în semn de apreciere a activității sale de popularizare a științei: a fost distins cu prestigiosul premiu Pulitzer pentru cartea „Balaurii Raiului : Considerații asupra evoluției inteligenței umane” iar „Cosmos” a fost cea mai bine vândută carte științifică publicată vreodată în limba engleză. „Cosmos : Călătorie în Univers” (1980), documentarul de televiziune însoțitor, i-a adus multă popularitate, fiind cel mai urmărit serial din istoria televiziunii publice, cu peste 500 milioane de telespectatori, din 60 de țări.
? Spre sfârșitul vieții (1994), Sagan a primit medalia „Public Welfare” (Binele Public), cea mai înaltă distincție acordată de Academia Națională de Științe a SUA, „în semn de recunoaștere a contribuțiilor deosebite în aplicarea științei pentru binele public. Carl Sagan a avut un succes enorm în comunicarea entuziasmului față de știință și a importanței acesteia. Capacitatea sa de a captiva imaginația milioanelor de oameni și de a explica concepte dificile în termeni accesibili, reprezintă o realizare extraordinară”.

Leave a Reply