Acțiuni culturale desfășurate în luna august 2024 – Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța
5 – 10 august 2024 – Festivalul de Film Studențesc „SeaWave Film Fest” organizat de Asociația culturală Wave – Culture HUB, un ONG înființat de studenți constănțeni de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, Academia de Studii Economice și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. Evenimentul se va desfășura la Universitatea Maritimă, Biblioteca Județeană, Sala Jean Constantin, pe plaja Neversea și Teatrul Oleg Danovski – Gala premiilor SeaWave Film Fest 2024.
8 august 2024 – lansare de carte „Strugurii s-au copt în lipsa ei” ( Editura Cișmigiu Books, 2024) și masă rotundă cu autoarea cărții, Zully Mustafa în dialog cu profesorul și jurnalistul Luigi Frigioiu. Evenimentul se va desfășura în Aula Bibliotecii Județene de la ora 18.00.
Zully Mustafa s-a născut în Medgidia, în anul 1976 și în prezent este învățătoare la Școala numărul 6 din Constanța și mentor în programul Teach for Romania lucrând cu copii din medii defavorizate A călătorit foarte mult și a explorat atât de multe culturi încât poate spune povești pentru oameni de orice vârstă. Scrie cu lejeritate atât pentru copii, cât și pentru iubitorii de romane de dragoste, de călătorii, își poate transpune personajele în piese de teatru sau scenarii de film, îmbinând cu un talent dublat de o disciplină fantastică și o experiență în scris remarcabilă.
Ține ateliere de creație și literare din 2009, traduce filme și seriale (din 2011) și scrie scenarii și povești pentru copii. A publicat 15 cărți pentru copii, cele mai cunoscute și îndrăgite fiind: „Balada căpșunilor fără culoare” (ajunsă deja la a treia ediție), „Cel mai frumos dar” (carte cu CD), „Legendele Apelor” (nominalizată de AER la cea mai bună carte pentru copii în 2005), „Filipică și Moftulici”, „Mânzdrăvan”, „Unde a dispărut primăvara”, colecția de povestiri „Filip și Balonul Fermecat” și colecția educativă „Drumul pâinii”, „Curcubeul”, „Mierea de albine” etc. În afară de cărțile pentru copii, mai are patru romane cu care a avut succes la public: „Strugurii s-au copt în lipsa ei” (2007, reeditare 2024), „Nopți orientale” (2008), „Al treilea călător” (2013) și „Până nu ni se face dor” (2022). A lucrat ca redactor, corector de carte și traducător de limbă franceză, turcă și engleză în echipe editoriale din București, cu Theatre du Soleil colaborează din 2016 și a adaptat pentru România spectacolul-muzical „Frozen – Regatul înghețat”, care a rezistat mai bine de 8 ani pe scenele țării (2016-2024), „Frumoasa și Bestia” (un alt spectacol-fenomen care a înregistrat vânzări record și recenzii foarte bune), a scris piesa de teatru „Hotel Speranța la parter” (2020) care urmează să aibă premiera anul acesta.
14 august 2024 – Marinari pentru o zi, activitate organizată în parteneriat cu Asociația Împreună pentru Viitor Constanța, în Sala Cataloage de la ora 10.00.
27 august 2024 – lansare de carte „Triptic Tomitan. Războiul personal al lui Franz Popa” cu autoarea cărții, Gabriela Vlad alături de invitații evenimentului : Ovidiu Dunăreanu, Liviu Lungu și Arsaluis Sarchizian- Gurău. Evenimentul se va desfășura în Aula Bibliotecii Județene de la ora 17.00.
28 august 2024 – Vara în culori, activitate organizată în parteneriat cu Asociația Împreună pentru Viitor Constanța, în Sala Cataloage de la ora 10.00.
28 august 2024 – Cafeneaua publică, activitate propusă comunității constănțene de la ora 11.00 de Asociația Prometeu-Educație și Dezvolatre personală și Asociația Împreună pentru Viitor Constanța.
Activități în luna August – Septembrie 2024 desfășurate de Secția pentru Copii:
august – septembrie 2024 – Jocuri de vacanță ( Scrabble, Puzzle, Nu te supăra frate!, Să învățăm ceasul ), Hol etaj 1. Responsabili: Elena Becheanu, Diana Codreanu și Iulia Dima.
august – septembrie 2024 – Lectura este distractivă în vacanță, citim și ne jucăm în corturi, Hol etaj 1. Responsabili: Elena Becheanu, Diana Codreanu și Iulia Dima.
august – septembrie 2024 – Micii cuceritori – în vacanță la Bibliotecă. Hol etaj 1. Responsabili: Elena Becheanu, Diana Codreanu și Iulia Dima.
Expoziții:
1 -14 august 2024 – Jean Constantin : Toate pânzele sus/ Toate pânzele jos, expoziție cu articole din presa scrisă realizată de bibliotecar Vlad Lucica, sala presă IV , etaj II. (parteneriat Festivalul de Film Studențesc „SeaWave Film Fest”);
1 – 31 august 2024 – Jean Constantin, expoziție de carte și presă. Hol parter. Responsabil Biroul bibliografic: Luminița Stelian, Angela-Anca Dobre, Adriana Pitu.( (parteneriat Festivalul de Film Studențesc „SeaWave Film Fest”);
1 – 31 august 2024 – Panait Istrati (10 august 1884 – 16 aprie 1935) – 140 ani de la nașterea scriitorului român. Hol parter. Responsabil: Ionel Alexe, bibliograf;
1 – 31 august 2024 – Rodica Ojog-Brașoveanu (28 august 1939 – 2 septembrie 2002) – 85 ani de la nașterea prozatoarei române. Hol parter. Responsabil: Ionel Alexe, bibliograf;
1 – 31 august 2024 – Julio Cortázar (26 august 1914 – 11 februarie 1984) – 110 ani de la nașterea scriitorului argentinian. Hol parter. Responsabil: Ionel Alexe, bibliograf;
1 – 31 august 2024 – Knut Hamsun (4 august 1859 – 19 februarie 1952) – 165 ani de la naşterea scriitorului norvegian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1920. Hol parter. Responsabil: Ionel Alexe, bibliograf;
1 – 31 august 2024 – Expoziție dedicată Jocurilor Olimpice. Hol central parter. Organizatorul expoziției este domnul Ion Dumitru în colaborare cu Comp. Referințe generale: Ionuț Druche, Mariana Crăciun și Manuela Dinică.
10 august 2024 – Scriitorii români în vacanță: amintiri ale scriitorilor despre vilegiatura la Marea Neagră – Postare Facebook. Responsabil: Corina-Mihaela Apostoleanu.
12 – 27 august 2024 – Expoziția „Aripi și ancore” organizată de Careul Doamnelor din Liga Navală Română. Sala de evenimente de la parter. Responsabil: doamna Elena Stănescu.
1 – 31 august 2024 – Expozițiile: „ 23 August 1944”, „ Comunismul în România” și „ I. N. Roman și contemporanii lui: Revista Coasta de Argint”. Hol central parter. Responsabil Biroul bibliografic: Luminița Stelian, Angela-Anca Dobre, Adriana Pitu.
1 – 31 august 2024 – Expoziția Marele Tur – România turistică, hol etaj I. Expoziția vă invită la o călătorie estivală la pas prin țară, din Oltenia în Moldova, din Dobrogea în Transilvania și Banat, prin lectură, mai aproape de istoria unor orașe, descoperind povești de arhitectură, monumente ale naturii și specificul diferitelor comunități. Responsabili: Andreea Bușe, Mihaela Piță, Daniela Mocanu.
1 – 31 august 2024 – Tradiții și obiceiuri – expoziție articole din presa scrisă. Hol etaj II. Responsabil: bibliotecar Lucica Vlad.
Proiecte pentru comunitate realizate împreună cu voluntarii Bibliotecii
Proiectul „CODE KIDS – Programează viitorul comunității tale ”, clubul micilor programatori care se desfășoară : Miercuri și Joi – 10.00 – 12.00.
Proiectul RAFTUL VERDE – O BIBLIOTECĂ NECONVENȚIONALĂ LA CONSTANȚA, ”Raftul verde” este un proiect de întâlnire a comunității cu lectura, sub forma schimbului de carte între cititori într-un spațiu mai puțin convențional, interior sau exterior bibliotecii.
Biblioteca primește donații de carte de la comunitate.
Cinema la Bibliotecă
Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța se transformă într-un spațiu cultural inovator prin proiecții de film și discuții libere despre arta cinematografică.
Biblioteca de vacanță, se va desfășura în perioada 1 iulie – 1 septembrie 2024.
Anul acesta, programul va cuprinde ateliere pentru copii și tineri cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani, de la activități artistice la ateliere de robotică, de dezvoltare personală pentru adolescenți, jocuri, ateliere de lectură și teatru de păpuși, ateliere de creație și schimb de carte și jucării. Coordonator și responsabil: Ali Osber.
Astfel, Clubul „Mente Vivace” se desfășoară în fiecare miercuri începând cu ora 13.00, club de cultură generală, dedicat învățării și împărtășirii cunoștințelor din diverse domenii.
Atelierele „ Poveștile copilăriei, atelier de lectură și teatru de păpuși” sunt dedicate nostalgiei copilăriei, prin faimoasele povești și fabule. Vom citi, ne vom pune creativitatea la încercare, vom improviza și crea mici piese de teatru de păpuși, ne vom juca și vom lega prietenii. Programul de desfășurare al evenimentelor va fi în fiecare luni începând cu ora 11.00 – Atelier dedicat copiilor între 5 – 8 ani, o călătorie prin frumoasele povești ale copilăriei și începând cu ora 12.00 – Atelier dedicat copiilor între 8-12 ani.
Proiectul „Dare To Care” – „Îndrăznește să îți pese”
E o bucurie pentru noi să aducem comunității constănțene un nou program educațional Erasmus+, implementat cu sprijinul România EDUCAB și dedicat adolescenților, care aplică o metodă internațională de lucru, ce se desfășoară deja în peste 20 de biblioteci publice din România.
Proiectul „Dare To Care – Îndrăzneşte să îți pese”, un proiect Erasmus +, a fost derulat mai întâi în Letonia, de către Centrul MARTA, apoi, prin cooperare cu CARE Balkan, s-a adoptat o metodologie care a dus la crearea proiectului „Youth – Dare to care. Violence prevention among towards youth” (Tinere, îndrăzneşte să îți pese. Prevenirea violenței în rândul şi față de tineri).
Prin participare voluntară, ținând cont de nevoile fiecărui participant și respectând normele educației non-formale, vom ajuta tinerii să devină adulți responsabili cu o gândire critică, tineri care vor învăța să fie empatici, să lucreze în echipă, vor dobândi noi cunoștințe, vor conștientiza locul lor în această lume și îşi vor dezvolta abilitățile.
Întâlnirile se vor desfășura săptămânal, la sediul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, iar grupul va fi format din tineri cu vârsta cuprinsă între 13 și 18 ani. Coordonator și responsabil: Ali Osber.
Parteneriat cu Penitenciarul Poarta-Albă
Întâlniri și activități de resocializare a deținuților prin cultură și artă.
“Fiecare perioadă istorică a avut modalităţi specifice de a pedepsi oamenii certaţi cu legea. Perioade îndelungate expresia „ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte” a fost considerată drept postulat în cazul celor care comiteau crime. Însă, dezvoltarea societăţii, inevitabil a condus şi la evoluţia pedepselor aplicate infractorilor. Constatăm doar, că oricum, pedepsele şi-au păstrat în mare parte puterea şi mentalitatea punitivă, prin care se urmăreşte pedepsirea şi nu resocializarea persoanei condamnate. Nu toţi au ajuns la înţelegerea faptului că nu pedepsa în sine a infractorului este importantă, ci modul de a-l face pe acesta să conştientizeze fapta şi consecinţele acesteia. Astfel este absolut clar că e necesar de revăzut esenţa pedepselor pivative de libertate, în acel mod în care să conducă la resocializarea şi reeducarea deţinuţilor. Pentru deţinuţi penitenciarul este mai curînd o universitate a criminalităţii decît o cale a resocializării. În mediul punitiv condamnatul învaţă cum să comită infraţiuni şi mai mult decît atît cumulează frică şi ură faţă de societatea care l-a separat de familie, prieteni, confort şi viaţa de pînă la detenţie. Pe parcursul privării de libertate deţinutul plăsmuieşte cum ar putea să se răzbune şi să-şi ia revanşa faţă de cei care l-au izolat forţat. Din această prismă de idei toate sistemele penitenciare din orice ţară trebuie să urmărească scopul de a ameliora condiţia umană a deţinuţilor, prin oferirea de oportunităţi de formare şi dezvoltare a abilităţilor sociale, de tratare a tulburărilor psihologice şi fizice, astfel încît să faciliteze diminuarea riscului de recidivă, resocializarea şi integrarea socială eficientă. Pe lîngă funcţia de custodie, închisorile au menirea şi de a resocializa deţinuţii şi a reintegra în societate după liberare din detenţie”. Responsabil: bibliograf Ionel Alexe.
VĂ AȘTEPTĂM ALĂTURI DE NOI!
PENTRU PROIECTE VĂ STĂM LA DISPOZIȚIE CU NUMĂRUL DE TELEFON: 0720263243
Cu stimă,
Manager interimar,
Elena Cioclin