Vlad ZOGRAFI, coordonatorul colecției „Știință”, spune că: „obiectivul său este să prezinte punctele cele mai fierbinţi ale cunoaşterii ştiinţifice actuale. … M-a atras statutul cunoaşterii. Am ales mereu teme cu mare greutate. Şi orice temă ştiinţifică cu greutate trimite la întrebările grave, de care nu poate să nu se intereseze şi filosofia. Cărţile de ştiinţă se adresează unui public destul de larg. Nu sunt neapărat cărţi de specialitate, dar sunt cărţi scrise de specialişti.”

„Povestea creierului”, Alexandru Babeș, Humanitas, 2021.

„Între toate provocările cu care s-a confruntat știința, înțelegerea felului în care percepem, simțim și gândim a avut pesemne istoria cea mai sinuoasă și cel mai grav afectată de prejudecăți, dogmatism, interdicții și tentații nesăbuite. Au trebuit să treacă peste două mii de ani de speculații și cercetări empirice, din vremea când Aristotel credea că sediul sufletului e inima, pentru a căpăta o imagine despre alcătuirea și funcționarea creierului – imagine încă aproximativă, din cauza complexității creierului, dar pe baza căreia, de pildă, pacienți paralizați pot învăța să controleze un braț robotic.”

„Profesorul Alexandru Babeș, eminent specialist în neuroștiințe, spune povestea acestei aventuri a cunoașterii începând din Antichitatea greacă, în termeni accesibili cititorului neinițiat, însoțind-o cu numeroase ilustrații, relatând întâmplări uimitoare și făcând portrete memorabile protagoniștilor ei.”

„În această carte nu mi-am propus să scriu despre felul în care funcționează creierul, ci mai curând despre istoria încercărilor noastre de a-l înțelege. Din Antichitatea greacă și până spre jumătatea secolului XX, povestea creierului a inclus tot felul de personaje exotice, dispute însuflețite, accidente oribile și chirurgi pregătiți să opereze un organ pe care erau departe de a-l înțelege. Evoluția reprezentării creierului în conștiința noastră este exemplară nu atât pentru obiectul studiat în sine, cât pentru ideea de investigație științifică.“ — ALEXANDRU BABEȘ

„Focul, limbajul, frumusețea, timpul : Cum au depășit oamenii legile firești ale evoluției”, Gaia Vince, Humanitas, 2022.

„Ce imbold misterios i-a împins pe strămoșii noștri hominizi să guste din pomul cunoașterii, să privească dincolo de zare, depășindu-și condiția și devenind creatori de artă, știință, civilizație? De ce nu s-au mulțumit cu fructele căzute din copaci, ci au călătorit tot mai departe, până în spațiul cosmic? Cum a fost cu putință ca urmașii lor să devină stăpânii cuvântului, ai focului, ai frumuseții, ai timpului și ai întregii planete, iar acum năzuiesc să preia chiar frâiele evoluției vieții? Gaia Vince ne oferă răspunsuri surprinzătoare în această nouă istorie a omului, făcându-ne să înțelegem că nu s-a spus încă totul, și nici nu se va putea spune. Doar cunoscând istoria biologică, socială, economică și culturală a speciei noastre ne vom înțelege pe noi înșine, ce ne separă și ce ne unește. ai, mai ales, vom reuși să ne integrăm armonios în noul superorganism global spre care evoluează omenirea, Homo omnis, omul total, omul atotputernic.”

„Am scris această carte pentru a răspunde unei întrebări pe care o consider fundamentală: Cum am ajuns să fim așa de diferiți față de celelalte animale și cum am reușit să ne schimbăm destinul – și nu doar destinul nostru, ci și pe cel al întregii vieți de pe Pământ?“ — GAIA VINCE

„Călătorie spre centrul Pământului : Extraordinara expediție de explorare științifică în adâncurile lumii noastre”, David Whitehouse, Humanitas, 2021.

„Privit din spațiu, Pământul pare o planetă liniștită. Nu este deloc așa. Arcele vulcanice, cutremurele sau aurorele polare ne arată că în străfundurile sale se ascund forțe colosale. Mii și mii de ani, ele au hrănit miturile și legendele omenirii.  La mai bine de 150 de ani de la bine-cunoscuta carte a lui Jules Verne, David Whitehouse ne propune o expediție de explorare științifică a acestei lumi și ne arată tot ce putem înțelege astăzi despre adâncurile sale. Reputatul astrofizician britanic ne povestește istoria planetei noastre și ne împărtășește descoperi-rile recente privitoare la nucleul intern, călăuzindu-ne într-o aventură care ne aduce mai aproape de enigma propriei existențe.”

„Așa cum văd eu lucrurile, călătoria spre centrul Pământului nu seamănă cu nici o altă expediție pe care am putea să ne-o imaginăm. Ea implică mai mult dramatism, mai multe situații-limită, mai multă știință și mai mult spirit de aventură decât o călătorie până la marginea galaxiei noastre și dincolo de ea… Vom ajunge la stelele îndepărtate înainte de a ajunge în centrul Pământului.“ — DAVID WHITEHOUSE

Sursa: https://humanitas.ro/humanitas/colectii/stiinta/2

Leave a Reply