Miercuri, 17 august 2022, de la ora 18:00, în Aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța va avea loc lansarea volumului „Antonime pe timp de pandemie”, semnat de Ada d’Albon, nepoata scriitorului Mihail Sadoveanu. Evenimentul este organizat de Asociația Culturală FAAD.

„Antonime pe timp de pandemie” este volumul pe care Editura Eikon îl aduce în fața publicului, mărturie a dorinței vii de a scrie a Adei d’Albon, căreia vremurile de restriște îi dau prilejul de întoarcere spre sine și meditație.

Ada d’Albon, actriță de teatru și scriitoare, a debutat pe scena teatrului din Botoșani, în stagiunea 1969-1970, iar la începutul anilor 1980 s-a exilat la Paris, împreună cu soțul, regizorul de teatru și televiziune Laurențiu Azimioară, care i-a fost și primul profesor de teatru și cu fiul lor. La Paris ei întemeiază Theatre de l’Orme, în anul 2002, în urma unei strădanii de două decenii. Biografia ei fascinantă, plină de evenimente legate de activitatea din țară, cât și de plecarea în Franța a constituit materialul cărții „Ultima vară în Breatnia. Istoria unui exil”. Povestea ei se desfășoară între casa anilor fericiți, cu cascadele de flori, din fostul cartier bucureștean Uranus și balconul cât o gheretă din Paris, îngropat și el în flori, unde, sub o tufă de crizanteme galbene, așteaptă urnele cu cenușă ale părinților fără de țară; între pasiunea devoratoare pentru teatru, cu sensul deplin pe care îl oferă scena și fracturile destinului căznit al unor artiști români exilați.

Leave a Reply