În luna decembrie 2021, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” sărbătorește Ziua Națională a României prin organizarea expoziției cu titlul: „România în sărbătoare. 1 Decembrie – Ziua Națională a României”.

Expoziția se află în holul central al instituției și va fi accesibilă pe tot parcursul lunii decembrie 2021. Organizată de bibliograf dr. Angela-Anca Dobre, din cadrul Biroului Documentare Bibliografică Dobrogeană, ea grupează volume din colecțiile bibliotecii care pun în valoare etapele realizării României Mari, la 1 Decembrie 1918.

La 1 Decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, pe care au votat-o, în unanimitate, toți participanții.

 Unirea Transilvaniei cu România a fost precedată de: Unirea Basarabiei cu România – 27 martie 1918 și Unirea Bucovinei cu România – 28 noiembrie 1918. Se împlinea astfel dezideratul secular al tuturor românilor, Unirea.

 1 Decembrie a fost declarată Ziua Națională a României în 1990. Anterior, Ziua Națională  a României s-a sărbătorit la 10 Mai și, în timpul regimului comunist, la 23 August.

La mulți ani, România!

 

 

Leave a Reply