Comunitatea în sprijinul Bibliotecii
Se poate! Implică-te și tu!
Cine suntem și ce vrem?
Biblioteca Județeană se află în subordinea Consiliului Județean Constanța care alocă în fiecare an sumele necesare desfășurării unor activități culturale și destinate bunului mers al unei biblioteci publice. Fondurile alocate nu sunt suficiente și ne propunem un ritm mai susținut al proiectelor care vizează o schimbare de amploare a instituției, pornind de la aspecte cu care ne confruntăm zilnic, care ne sunt semnalate de publicul nostru, de solicitările acestui public față de care suntem datori.
Într-o societatea deschisă, biblioteca susține acele valori care ne definesc, facilitează accesul la cunoaștere și informare, este depozitarul patrimoniului cultural al întregii comunități, în particular al comunității locale. Dar biblioteca trebuie să devine și un spațiu în care ne întâlnim prin intermediul cărților, al evenimentelor culturale, un spațiu care asigură formarea tinerelor generații în spiritul dorinței de cunoaștere și edificării unor conduite de cetățeni universali.
O altă valoare pe care dorim să o promovăm este generozitatea care alături de ospitalitate caracterizează poporul român și-i conferă un profil de o certă noblețe. Biblioteca publică s-a născut dintr-un astfel de gest, prin protectorul ei căruia îi poartă numele, avocatul și publicistul Ioan N. Roman care și-a oferit propria casă ca spațiu de găzduire a bibliotecii la începuturile ei, la care a adăugat biblioteca personală și propria pinacotecă. Această inițiativă reprezintă actul de naștere al bibliotecii publice în Constanța, un gest fondator de largă reverberație în epocă.
În acest sens, ne adresăm Dumneavoastră, dragi constănțeni, pentru a realiza împreună schimbări substanțiale ale acestui spațiu comunitar.
Ne dorim să facem din Biblioteca Județeană un spațiu larg, deschis întregii comunități atât din orașul Constanța, cât și din județ. Să devină cât mai primitor, cât mai agreabil, cât mai atractiv astfel încât să fie perceput ca pe o altă formă a lui acasă, acolo unde tinerele generații să se regăsească în preocupările lor de cunoaștere, de petrecere a timpului liber, de socializare culturală.
Istoria omenirii este scrisă de cei care și-au propus scopuri mărețe și care au perseverat cu îndârjire, uneori timp îndelungat, până le-au atins.
ACUM este momentul când Biblioteca își deschide larg ușile și vă cere să construiți alături de noi viitorul copiilor noștri.
SUNTEM aici pentru dumneavoastră și vrem să ne fiți parteneri pentru a experimenta cultura, pentru a-i face pe copiii noștri să înțeleagă că de la carte, de la această experiență pornesc cu dreptul în viață și că au o altă perspectivă, dacă descoperă această dimensiune a cunoașterii.
De ce avem nevoie de voi?
Un parteneriat pentru Constanța
În primul rând, vrem să vă implicăm, să vă atragem alături de noi în transformarea spațiului bibliotecii într-unul mai primitor, într-un loc preferat al copiilor noștri, într-un loc de întâlnire al tinerilor cu cărțile, dar și între ei prin intermediul unui program sistematic de evenimente culturale, dar și de socializare culturală (seri de lectură, cenaclu literar, cursuri de scriere creatoare, ateliere de creație, seri muzicale, recital de poezie, cursuri de formare în domenii esențiale etc.).
În al doilea rând, vrem să vă apreciem, să vă recunoaștem și să vă recompensăm corect pentru implicarea dumneavoastră în proiectele instituției și în acest sens am creat pe site-ul instituției o secțiune – Donații și donatori/sponsori, care vă este dedicat în exclusivitate.
Avem nevoie de un altfel de mobilier, de la rafturi de depozitare al materialelor audio/video la cărți, de panouri expoziționale, de mobilă retro, în vederea construirii unor „insule” de lectură dispuse în tot cuprinsul bibliotecii, în măsură să creeze o călătorie în timp și o interfață elegantă și imaginativă cu publicul cititor.
Avem nevoie de panouri pentru expozițiile copiilor, tinerilor și artiștilor debutanți.
Avem nevoie de cât mai multe jocuri interactive, de cărți pentru copii, cărți tridimensionale (pop-up Books), jucării, scaune speciale pentru copii (pufuri) care ne sunt cerute de micii cititorii cărora trebuie să le răspundem afirmativ.
Avem nevoie de computere pentru publicul cititor, dat fiind faptul că trăim într-o societate a informației și că ele corespund acestui nivel al societății digitale care se preconizează.
Avem nevoie de audiobook-uri pentru învățarea unor limbi străine,(examene Cambridge, Dalf, DAAD etc.).
Cum ne organizăm?
În acest sens, am dispus o serie de pachete care corespund unor necesități practice în reconfigurarea spațiului bibliotecii ca unul primitor, plăcut, elegant, atractiv, unde să îți dorești să îți petreci timpul citind, consultând ziare și reviste, jucându-te cu cărțile sau participând la evenimente specifice fiecărei vârste.
Ce oferim în schimb?
Sponsorii și donatorii noștri devin parteneri permanenți ai bibliotecii și îi informăm constant în privința evenimentelor care pun în valoare contribuția lor la dezvoltarea bibliotecii.
Numele sponsorilor și donatorilor vor fi înscrise permanent pe site-ul bibliotecii și practic rămân în istoricul acesteia.
Sponsorii și donatorii vor fi incluși în materialele promoționale ale bibliotecii, afișe/ caiete de prezentare, etc. pe parcursul unui an de zile.
Vor primi invitații personalizate la principalele evenimente ale Bibliotecii județene.
Vor primi un certificat de recunoaștere a contribuției lor în vederea dezvoltării bibliotecii.
Dacă doriți să obțineți mai multe informații nu ezitați să ne contactați pe pagina de facebook sau telefonic, persoana de contact este Elena Cioclin (tel. 0725537683)
Întreabă bibliotecarul!
Pachet de sponsorizare pentru susținerea programului de expoziții al Bibliotecii
Din 1998, de când s-a mutat în actualul sediu, Biblioteca Județeană Constanța și-a făcut o datorie de credință din a organiza variate expoziții în beneficiul comunității locale. Scopul acestor expoziții este de a oferi publicului acces la artă, idei, cultură, dar și de a oferi artiștilor locali un loc potrivit pentru a-și prezenta creațiile. Respectând câteva reguli simple, oricine este invitat să expună gratuit în galeria de la parterul bibliotecii, dar în special artiștii amatori și cei tineri, în curs de afirmare.
De-a lungul anilor, Biblioteca Județeană Constanța a găzduit expoziții de picturi și desene, fotografie, de afișe, hărți, cărți poștale, caricaturi și ilustrații de carte, icoane, goblenuri, sculpturi și obiecte de port național românesc. Au expus, singuri sau în grup, artiști amatori și consacrați de toate vârstele, filateliști, persoane cu dizabilități, deținuți de la penitenciarul Poarta Albă, studenți, elevi și chiar preșcolari. Galeria de expoziții a bibliotecii este situată la parterul clădirii și este amplă și luminoasă, însă pereții ei nu pot fi folosiți pentru o expunere de calitate. E nevoie de aceea de panouri speciale. În anul 2006, cu ocazia celebrării a 75 de ani de la înființarea bibliotecii, d-l Radu Cornescu, cunoscut arhitect constănțean și iubitor al bibliotecii, a avut amabilitatea de a concepe și dona bibliotecii un număr de 10 panouri duble de expoziții. Panourile dumnealui au fost folosite de atunci la sute de expoziții. În timp s-au degradat, iar acum, din nefericire, nu mai pot fi folosite.
Iată de ce Biblioteca Județeană Constanța vă invită să deveniți unul dintre sponsorii ei, donând sau susținând financiar achiziționarea unui set de panouri expoziționale tip șevalet. În semn de gratitudine, biblioteca va menționa numele dumneavoastră sau al firmei dumneavoastră la expozițiile viitoare ce vor folosi șevaletele, nu ne îndoim pentru cel puțin douăzeci de ani de acum încolo.
Preț estimativ per bucată șevalet de expoziție: 300-350 lei. Preț total: 3000-3500 lei.
Responsabil: Ionel Alexe, bibliotecar în cadrul departamentului de informații comunitare.
Întreabă bibliotecarul!
Serviciul Comunicarea colecțiilor. Secția de Împrumut copii
Cu toții ne dorim ca cei mici să citească mai mult. Părinți, bunici, profesori, bibliotecari ne întrebăm ce putem face în acest sens. Apropierea copiilor de carte, de lectură nu este întotdeauna cel mai ușor lucru, dar împreună trebuie să reușim.
Copiii au nevoie de un mediu atractiv pentru a fi creativi, independenți, sociabili și informați, iar o bibliotecă modernă trebuie să asigure celor mici condiții de studiu, lectură, joacă, interacțiune și comunicare.
Secția pentru copii a bibliotecii noastre a început de câțiva ani un proces de modernizare a spațiului destinat copiilor, prin schimbarea mobilierului și completarea colecțiilor cu noi apariții editoriale. Pentru a crea o atmosferă caldă, atrăgătoare, în care copii să-și dorească să vină și să-și petreacă timp, vă invităm să vă alăturați nouă, cu idei, donații sau sponsorizări.
Ne-am gândit că un spațiu prietenos, asemănător celui de acasă, în care copiiise pot așeza confortabil în fotolii puf, cu cartea preferată în mână ar fi un bun început.
De ce petrecerea timpului la bibliotecă este un lucru bun? Din mai multe puncte de vedere. Beneficiile sunt atât pentru copii, cât și pentru părinți si bunici. Cei mici sunt familiarizați cu cartea, cu lectura, li se cultivă gustul de a citi, de a socializa cu alți copii de vârsta lor, într-un mod degajat și într-un alt spațiu decât cel al școlii. Părinții și bunicii pot petrece și ei un timp plăcut, să iasă din rutina unei zile obișnuite, să petreacă timp pentru ei, să-și aleagă cărți, să răsfoiască reviste, enciclopedii sau alte materiale. În acest scop, noi, bibliotecarii Secției pentru copii am amenajat un Raft al mămicilor pe care avem grijă să-l actualizăm periodic.
Vă rugăm să ne susțineți în demersul de a crea un spațiu cât mai atrăgător pentru copii și a ne putea actualiza colecțiile bibliotecii cât mai des cu noile apariții editoriale. Am gândit în acest sens câteva pachete ce conțin piese de mobilier și cărți pe care cei mici le solicită în mod frecvent bibliotecii.
Dacă doriți să obțineți mai multe informații nu ezitați să ne contactați pe pagina de facebook sau telefonic, la numărul 0722599932.
Pachete de sponsorizare pentru Secția Copii si Tineret
PACHET 1: 300 RON
1 fotoliu – puf preț estimativ – 200 lei (www.fabricadepufi.ro/fotoliu-puf-eco-)
R.J. Palacio –Pasărea albă, Editura Arthur ; prețestimativ- 35 lei
- Brubaker Bradley – Războiul care mi-a salvat viața, Editura Arthur; preț estimativ- 38 lei
- Brubaker Bradley – Războiul care m-a învățat să trăiesc, Editura Arthur; preț estimativ- 27 lei
PACHET 2: 506 RON
1 fotoliu – puf; preț estimativ – 200 lei (www.fabricadepufi.ro/fotoliu-puf-eco-)
Covor pentru spații destinate copiilor
(https://www.inlea.ro/index.php?route=product/product&product_id=22274&gclid=CjwKCAiAjoeRBhAJEiwAYY3nDMf4CfqxbhjfqZKzcYwXDRHLfZBQ_tUtc0H_RB-ah0CVKeO19IkOcRoCYv4QAvD_BwE) preț estimativ – 200 lei
Agatha Christie – O supradoză de moarte, Editura Litera;preț estimativ – 30 lei
Agatha Christie – Nemesis, Editura Litera ; preț estimativ-21 lei
Brad Wilcox – Cum să îmbrățișezi un arici, Editura Meteor Press ; preț estimativ – 21 lei
Ruta Sepetys – O mare de lacrimi, Editura Epica; preț estimativ-22 lei
Hans Joachim Schadlich – Hoțul de cuvinte, Editura Paralela 45; preț estimativ – 12 lei
Întreabă bibliotecarul!
Secția Ludotecă / Mediatecă / Biblionet. Împreună pentru copiii noştri!
Dragii noştri oameni cu suflet mare, ne adresăm dumneavoastră, cu rugămintea de a ne ajuta în demersul nostru de a crea o ludotecă modernă, un spaţiu în care toţi copiii oraşului Constanţa, judeţului Constanţa, să vină să se joace, să deseneze, să lege prietenii!
Chiar dacã trãim vremuri în care întrebãrile noastre despre viitorul nostru şi al copiilor noştri, nu par a avea rãspunsuri clare, suntem datori sã facem tot ce ne stã in putinţã pentru a le asigura o copilãrie frumoasã.
În acest sens, gândindu-ne la cele necesare pentru o ludotecã primitoare, am pus pe hârtie, dorinţe (pachete), pe care dumneavoastrã puteţi sã le oferiţi.
Vă cerem ajutorul pentru a putea, în primul rând, sã dotãm secţia Ludotecã cu: dulapuri pentru depozitare jucãrii, fotolii puf, perne pentru podea. Având aceste dotãri, ludoteca va putea oferi confortul necesar copiilor.
Apoi, orice spaţiu de joacã are nevoie de jucãrii. Primim cu drag jucãrii diverse: lego-uri, puzzle-uri, maşinuţe, jucãrii de puf, jocuri educative, de îndemânare şi creaţie, etc.
Cu speranţa într-un viitor însorit pentru copiii noştri, vã dorim tuturor sãnãtate şi putere de muncã!
Vã stãm la dispoziţie cu orice întrebare, propunere şi doleanţã la:
Tel. 0241-616244; 0241-616245; 0722599932
E-mail: office@bjconstanta.ro
Responsabil:
Mirela Postelnicu, bibliotecar în cadrul secţiei Ludotecă
Emilia Condur, bibliotecar în cadrul secției Mediatecă
Pachete pentru ludotecã:
Pachet 1:
Fotolii tip Puf – 5 buc. x 200 lei/buc = 1000 lei
Pachet 2 :
Set 10 perne pentru podea, diverse culori = 550 lei
Covor de joacă din spumă, 200 x 180 cm, termoizolant cu două feţe 150 lei
Total = 700 lei
Pachet 3 :
Raft depozitare jucãrii: 2 bucãţi x 350 lei = 700 lei
Pachet 4: Total : 553 lei
Tablã magneică– 150 lei
Joc de logicã – Tetris- 1 buc 59 lei
Joc Domino Clasic – 1 buc. : 48 lei
Ștampile alphabet- 1 buc. : 87 lei
Tuș pentru ștampile : 1 buc. : 72 lei
Joc de îndemânare – Turnuleţu linstabil 1 buc. : 89 lei
Joc clasic Ludo – 1 buc. : 48 lei
Pachet 5: Total : 693,50 lei
Harta lumii – Puzzle XXL – 100 de piese: 1 buc. : 55 lei
Joc Tangram magnetic cu 35 de piese 1 buc. : 89 lei
Set de bowling din lemn Skitlles Jr. 1 buc. : 143 lei
Joc de creație mărgele cu flori: 3 buc; 58,50 x 3 = 175.50 lei
Joc de construcție – labirint cu bile – 80 de piese 1 buc. : 102 lei
Trenulețul alfabet de insirat1 buc. : 75 lei
Joc de strategie papagalii: 1 buc. : 54 lei
Pachet 6: Total : 675 lei
Lego duplo : motocicleta de poliție : 50 lei
Lego classic cărămizi ; 1 buc. : 150 lei
Lego duplo: camionul cu litere: 100 lei
Lego city camion de pompieri : 80 lei
Lego duplo trenulețul cu numere: 70 lei
Joc colectiv D-Toys – Remi – 75 lei
Joc de societate Activity Original – 100 lei
Joc Monopoly în care poți schimba regulile – 150 lei
Menţiune:
În cazul jucăriilor, primim cu drag, orice altã jucãrie nouã sau în stare foarte bunã: lego, joc de construcţie, joc de creaţie, joc de logicã sau de îndemânare, jucãrii de puf, etc.
Jucãriile donate vor îndeplini urmãtoarele cerinţe:
- Jucãriile de pluş vor fi curate, fãrã rupturi sau pãrţi lipsã;
- Jocurile de lego/construcţie vor avea toate piesele;
- Jocurile de îndemânare sã aibã toate acesoriile;
- Jocurile de puzzle vor avea toate piesele de asamblat, astfel încât sã se poatã realiza imaginea;
- Jocurile de societate pentru copii vor avea toate componentele: cãrţi, jetoane, figurine etc
- Maşinutele, trenuleţele vor avea toate componentele (roţi, carcasã)