Programul evenimentelor culturale pe care Biblioteca Județeană Constanța le va organiza în luna mai 2022 este următorul:

5 mai 2022

Activitate cu ocazia Zilei Europei – Sărbătoare a păcii și unității în Europa. Participă două grupe de copii de la Grădinița nr. 24 Constanța (organizatori: Diana Codreanu, Iulia Dima, Elena Becheanu)

6 mai 2022

Activitate în cadrul proiectului  „Prietenie pe o sfoară”, care anul acesta are ca temă  „Micul prinț” de Antoine de Saint Exupery. Participă două grupe de copii de la Grădinița nr. 6 Constanța (organizatori: Diana Codreanu, Iulia Dima, Elena Becheanu)

7 mai 2022, ora 11.00, Muzeul de Artă din Constanța

Decernarea Premiilor Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România pe anii 2019, 2020, 2021 și a Premiilor revistei Ex Ponto (revistă care apare sub egida USR), eveniment organizat de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța în colaborare cu Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România și Muzeul de Artă din Constanța. Evenimentul va fi însoțit de un moment muzical asigurat de pianistul Nicolae Dumitru ; trofeele sunt semnate de artistul plastic Eusebio Spânu.

9 mai 2022

Sărbătorim Ziua Europei împreună cu preșcolarii de la ,Grădinița cu program normal nr. 24 din Constanța (organizatori: Diana Codreanu, Iulia Dima, Elena Becheanu)

9 mai 2022 ora 17.00, Aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța

In memoriam Pavel Chihaia, moment dedicat scriitorului constănțean Pavel Chihaia. Dialog susținut de prof. univ. dr. habil. Matei Chihaia, prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici și redactorul-șef al revistei Ex Ponto, scriitorul Ovidiu Dunăreanu.

11 mai 2022, ora 17.00

Lansare de carte: Josef Sallanz, „Dobrudscha. Deutsche Siedler Zwischen Donau und Scwarzem Meer”, Prezintă:  dr. Josef Sallanz, Lectoratul DAAD în Republica Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din  Chișinău. Participă:  prof. univ. dr. Angelo Mitchievici – directorul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța; dr. Heinke Fabritius – Biroul Cultural pentru Transilvania, Basarabia, Bucovina, Dorbogea, Maramureş, Moldova și Valahia, la Muzeul Transilvaniei, Germania;  Heinz-Jürgen Oertel – Asocaţia germanilor din Basarabia și Dobrogea, Stuttgart/Germania; dr. conf. Maria Muscan. Moderator: dr. Enache Tușa.

12 mai 2022, ora 17.30

Lansare de carte: Radu Paraschivescu, „Noi suntem români. (nimeni nu-i perfect)” (Humanitas, 2022) și Masă rotundă : Angelo Mitchievici și Radu Paraschivescu, eveniment în colaborare cu Editura Humanitas.

13 mai 2022, ora 17.00, Facultatea de Litere, Universitatea „Ovidius” Constanța

Conferință susținută de prof. univ. dr. habil. Matei Chihaia, de la Universitatea din Wuppertal, cu titlul „Proust în amintirile din lagăr”, în colaborare cu Facultatea de Litere a Universității „Ovidius” Constanța, conferință urmată de un dialog cu prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici

26 mai 2022, ora 12.00, Aula Universității  „Ovidius” Constanța

Lansare de carte: Adrian Cioroianu (ed.), „A fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român 1921-2021. Pentru o istorie dezinhibată a «viitorului luminos»” (Polirom,  2022), eveniment în colaboratre cu Facultatea de Litere, Facultatea de Isotire și Științe Politice a Universității „Ovidius” din Constanța și Editura Polirom

26 mai 2022, ora 17.30, Aula Bibliotecii „Ioan N. Roman” Constanța

Lansare de carte: Adrian Cioroianu, „A fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român 1921-2021. Pentru o istorie dezinhibată a «viitorului luminos»”  (Polirom, 2022) și Masă rotundă Angelo Mitchievici și Adrian Cioroianu, eveniment în colaborare cu Editura Polirom

27 mai 2022, ora 17.00, Aula Bibliotecii „Ioan N. Roman” Constanța

Lansare de carte: Angelo Mitchievici, „Farmecul vieților distruse. Câteva reflecții despre ratare” (Humanitas, 2022) și microconferință susținută de Angelo Mitchievici, cu titlul „Ratarea și tema vieții”, eveniment în colaborare cu Editura Humanitas

Ateliere de lectură

6 mai, 11 mai, 17 mai 2022, ora 11.00

  1. I) Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, în parteneriat cu Asociația Spune-mi o poveste pentru sufletorganizează atelierele de lectură „Spune-mi o poveste pentru suflet”.

Participă: 3 clase de elevi, ciclul primar, din municipiul Constanța; lectura cărții este realizată de Veronica Iani. Durata: 60 minute ; locul de desfășurare : Sala de referințe sau Sala de împrumut copii. Descrierea pe scurt a activității : Va avea loc lectura cărții „Inimă de aur”, scrisă de Veronica Iani și de Eliza Maria Cloțea, în lectura autoarei Veronica Iani. Personajele cărții vor prinde viață sub forma unei scenete. Angajați ai bibliotecii vor mânui personajele cărții. Lectura cărții va alterna cu discuții cu elevii pe marginea povestirii. La final, copiii vor rezolva un joc de căutare de comori, trebuind să răspundă la mai multe întrebări, inclusiv despre activitatea bibliotecii și a bibliotecarilor. Apoi, copiii vor fi conduși la Sala de împrumut copii pentru a le fi prezentată.

18 mai, 19 mai 2022, ora 18.00

  1. II) Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța,în parteneriat cu Asociația Spune-mi o poveste pentru suflet organizează atelierele de lectură „Facem bine prin povești”

Participă: două grupe de copii ucrainieni; lectura cărții este realizată de Veronica Iani. Durata: 60 minute; locul de desfășurare: Sala de referințe. Descrierea pe scurt a activității: Va avea loc lectura cărții „Inimă de aur”, scrisă de Veronica Iani și de Eliza Maria Cloțea, în lectura autoarei Veronica Iani. Va fi prezent și un translator. Personajele cărții vor prinde viață sub forma unei scenete. Angajați ai bibliotecii vor mânui personajele cărții. Lectura cărții va alterna cu discuții cu copiii pe marginea cărții. La final, copiii vor rezolva un joc de căutare de comori, după care vor avea de realizat un desen cu o persoană pe care ei o consideră a avea inimă de aur.

13 mai, 20 mai 2022, ora 17.00

III) Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, în parteneriat cu Asociația Spune-mi o poveste pentru suflet organizează atelierele de lectură „Poveștile care ne formează”

Participă: două grupe de la Centrul de plasament Micul Rotterdam; lectura cărții este realizată de Veronica Iani. Durata: 60 minute; locul de desfășurare: Sala de referințe. Descrierea pe scurt a activității: Va avea loc lectura cărților „Curajul” și „Perseverența”, scrise și ilustrate de Veronica Iani, în lectura autoarei. Pornind de la subiectul cărților, autoarea lor va discuta la final cu copiii despre situații de viață cu care ei se confruntă, precum curajul de a face față influenței nefaste a grupului, curajul de a spune adevărul, de a lua decizii corecte. Li se va vorbi și despre Constantin Brâncuși, ca model de perseverență.

Expoziții

6 mai 2022

Expoziție dedicată lui Lucian Blaga (9 mai 1895 Lancrăm – 6 mai 1961, Cluj-Napoca) – eseist, filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar

2 – 15 mai 2022

Aniversații lunii mai în domeniul muzical: Expoziţie de cd-uri şi dvd-uri (organizatori: Emilia Condur, Mirela Postelnicu)

2 – 31 mai 2022

Constanța în sărbătoare: Expoziție dedicată Zilei  municipiului Constanța, 21 mai 2022. Expoziția include documente din fondul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța referitoare la istoria orașului (organizată de dr. Corina Apostoleanu)

1 – 31 mai 2022

Expoziție: „Stan Greavu-Dunăre (1905-1929) – cărți, manuscrise și fotografii” (organizată de Doina Moșoiu)

6 – 26 mai 2022, 18.30

Vernisajul expoziţiei de pictură „Salonul de primăvară”, sub egida Asociaţiei Artiști Dobrogeni, care cuprinde 54 de picturi ale artiştilor plastici din asociaţie. Pentru promovare, se va distribui, la vernisaj, gratuit, pliantul cu picturile de referinţă din expoziţie, însoţite de datele de contact ale artiştilor. Deschidere eveniment: prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, dr. Corina Apostoleanu. Prezentare: Geta Deleanu, director Departament Estetică şi Literatură; Coordonator: Mirela Iuliana Turtoi, preşedinte fondator. Surprize muzicale  dăruite de Ela Chirilă – voce şi chitară, precum şi de Gabriela Dobre – mezzosoprană, director Departament Muzică

16 – 31 mai 2022

„Spațiul cosmic, o călătorie fascinantă prin misterele universului”: Expoziţie de dvd-uri (organizatori: Emilia Condur, Mirela Postelnicu)

21 mai 2022

Expoziție dedicată orașului Constanța  –  Împăratul bizantin Constantin I (sec. I e.n.) a fost cel care a decis extinderea așezării de origine greacă, Tomis, ca noul oraș, Constantina.

21 mai 2022

Expoziție dedicată lui Tudor Arghezi (pseudonimul lui Ion Nae Theodorescu, n. 21 mai 1880, București – d. 14 iulie 1967, București) – scriitor român cunoscut pentru contribuția sa la dezvoltarea liricii românești, sub influența lui Baudelaire. A scris poezie, teatru, proză, pamflete și literatură pentru copii.

22 mai 2022

Expoziție dedicată scriitorului  britanic Arthur  Ignatius Conan Doyle (n. 22 mai 1859, Edinburg – d.7 iulie 1930, Crowborough), celebru pentru crearea personajului Sherlock Holmes  – primul detectiv care apare într-o serie de romane polițiste. A mai scris povestiri științifico-fantastice, romane istorice, piese de teatru, romane de dragoste și poezii.

27 mai – 04 iunie 2022

Expoziție de sculptură în lemn, cu titlul „La fereastră”, sculptor Gabriel  Lungu, membru al Uniunii Artiștilor Plastici. Deschiderea expoziție are loc pe data de 27 mai, avându-i ca invitați pe prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici și conf. univ. dr. Gheorghe Caruțiu.

Expoziție de carte Gabriel Liiceanu (n. 23 mai 1942) – aniversarea a 80 de ani a filosofului și scriitorului român (organizator: dr. Ionel Alexe)

Expoziție de carte George Bacovia (17 septembrie 1881 – 22 mai 1957) – 65 de ani de la moartea poetului și scriitorului român (organizator: dr. Ionel Alexe)

Expoziție de carte Camil Petrescu (22 aprilie 1894 – 14 mai 1957) – 65 de ani de la moartea romancierului, dramaturgului, filosofului și poetului român (organizator: dr. Ionel Alexe)

Expoziție de carte Johan August Strindberg (22 ianuarie 1849 – 14 mai 1912) – 110 de ani de la moartea scriitorului suedez (organizator: dr. Ionel Alexe)

Expozițiile de carte pot fi vizitate în perioada 1-30 mai 2022, la sediul bibliotecii, holul mare de la parter și on-line la https://tinread.biblioteca.ct.ro/opac/

Postări pentru pagina de Facebook 

9 mai – Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România

Prezentarea, pe pagina de Facebook a Bibliotecii, a imaginii unor costume  populare românești din Dobrogea, însoțite de comentarii asupra elementelor specifice portului în această regiune (eveniment coordonat de dr. Corina Apostoleanu)

9 mai – Ziua Europei

Celebrând patrimoniul cultural UNESCO (o prezentare video a celor mai reprezentative bunuri naturale și culturale ce constituie patrimoniul UNESCO al bătrânului continent) (organizator: Ștefan Pleșoianu)

10 mai – Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București la împlinirea a 85 de ani de existență (1936) 

Prezentarea, pe pagina de Facebook a Bibliotecii, a unor case dobrogene, pe baza albumului „Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti”. București, Age-Art, 2009, aflat în colecțiile Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța (organizator: dr. Corina Apostoleanu)

19 mai – „Din istoria Constanței – strada Nicolae Titulescu” (partea a II-a): Comunicare on-line/ 19 mai 2022, ora 15 (organizator: dr. Ionel Alexe)

ARTime – Serie de prezentări ale capodoperelor picturii românești și universale. Tabloul lunii mai: Georges de la Tour, „Trișorul” (circa 1635) (organizatori: Daniela Mocanu, Mihaela Pița, Andreea Bușe)

Manager Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

Prof. univ. dr. habil. Mitchievici Angelo-Nicolae

Leave a Reply