- Pe 29 iunie, se împlinesc 120 de ani de la nașterea lui Antoine-Marie Roger, viconte de Saint-Exupéry, scriitor francez. În timpul celui de-al doilea război mondial, a luptat ca pilot pentru aviația militară franceză. La 31 iulie 1944, avionul său a fost doborât deasupra Mării Mediterane, pilotul fiind considerat dispărut în misiune.
- Numele lui Antoine de Saint- Exupéry a rămas în conștiința cititorilor de pretutindeni legat de povestirea „Micul Prinț”, o capodoperă a literaturii franceze, una dintre cele mai iubite și traduse cărți din lume. „Micul Prinț” este o poveste delicată, cu ilustrații în acuarelă ale autorului, aparent dedicată copiilor, însă ea reprezintă, în același timp, o meditație profundă, despre viață și natura umană, despre relațiile dintre oameni.
Iată un citat relevant din „Micul Prinț”:
„Astfel micul prinț îmblânzi vulpea. Și când ora despărțirii se apropie
-Ah! zise vulpea… Am să plâng.
– Tu ești de vină, spuse micul prinț, eu n-am vrut să-ți fac rău, dar tu ai dorit să te îmbânzesc…
– Bineînțeles, zise vulpea.
-Dar tu vei plânge, spuse micul prinț.
-Bineînțeles, zise vulpea.
-Atunci tu nu câștigi nimic din asta!
-Ba câștig, spuse vulpea, din cauza culorii grâului.
Apoi adăugă:
– Du-te să mai vezi o dată trandafirii. Vei înțelege că trandafirul tău e unic în lume. Întoarce-te apoi să-ți iei rămas bun și-ți voi dărui un secret (…). Iată secretul meu. E foarte simplu: nu vezi decât cu sufletul. Esențialul nu-l poți vedea cu ochii.”
- Antoine de Saint-Exupéry a mai scris: „Curierul de Sud“ (1929), „Zbor de noapte“, distins în 1931, cu Premiul Femina, „Pământul oamenilor“, premiat în 1939 de Academia Franceză cu Marele Premiu al Romanului și „Pilot de război“ (1942). În toate scrierile se remarcă filozofia de viață plină de umanism a autorului.