LUCIAN GRIGORESCU
(1894-1965)


       "Culoarea există oriunde. Natura ne-a dat această fericire şi trebuie să profităm de ea din plin, dar fără a face din culoare singurul scop al artei."

LUCIAN GRIGORESCU


       Se naşte la 1 februarie 1894 ca fiu al unui funcţionar din Medgidia. Urmează aici şcoala primară, iar liceul la Constanţa, Brăila şi Bucureşti.
       În 1911 se înscrie la Şcoala de Belle Arte din Bucureşti avînd ca profesori pe G. D. Mirea şi Fritz Storck.
       Prima confruntare a pictorului cu publicul are loc în 1918 cu prilejul expoziţiei organizate la Iaşi în sala "Drumul liber". Expune în continuare la Saloanele oficiale de pictură din Bucureşti şi la Expoziţia asociaţiilor "Arta" şi "Tinerimea artistică".
       În 1919 obţine o bursă pentru continuarea studiilor şi pleacă la Roma pentru 3 ani. O altă bursă obţinută prin concurs îi dă posibilitatea să studieze şi la Paris la Academiile "Grande Chaumiere" şi "Rousson".
       Pentru perfecţionare face călătorii în Italia, Franţa, Germania, Republica Populară Ungară.
       În afară de expoziţiile organizate în ţară, se afirmă şi în mediul artistic al Franţei, expunând între 1925-1927.
       În 1938 participă la bienala de la Veneţia.
       Deschide expoziţii în mari oraşe ale lumii: Roma, Berlin, München, Budapesta, Moscova, Belgrad, Atena, Cairo, Dresda, Helsinki.
       În perioada de până la eliberarea ţării, genul în pictorul a dobândit cele mai multe succese a fost peisaj (Cităm : Interior de pădure, Pădure, Peisaj din Bucureşti etc).
       După eliberarea ţării, Lucian Grigorescu e preocupat să îmbogăţească arta sa, cele mai multe lucrări fiind direct inspirate de procesul de transformare al ţării, pictează oameni ai zilelor noastre (Brigadiere, Tineri muncitori vizitând Muzeul de istorie al partidului, Tinereţe), peisaje noi ale ţării (Peisaj din Tulcea, Peisaj din Mangalia, Peisaj din Argeş).
       Lucrările sale se găsesc în Muzeul de Artă al României, în Muzeul Zambaccian, în Muzeul Brukenthal şi în Muzeul de artă din Constanţa şi Ploieşti.
       Lucian Grigorescu a fost membru corespondent al Academiei Române, Maestru Emerit al Artei, Artist al Poporului, Laureat al Premiului de Stat.
       A murit la 28 octombrie 1965.

Constanţa Călinescu
Reprezentanţi ai Dobrogei în ştiinţa şi cultura Românească
Constanţa: [Biblioteca Municipală Constanţa], 1969
p. 119-120