Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, împreună cu Clasa Confucius a Universității „Ovidius” din Constanța, organizează Joi, 30 martie 2023, ora 16:00, în Aula Bibliotecii, vizionarea filmului Adio, concubina mea! (Farewell my Concubine!) (1993) al regizorului chinez Chen Kaige, film premiat cu Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, în 1994 și Premiul Bafta pentru film în altă limbă decât engleza. Filmul va fi prezentat de către prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, în calitate de critic de film. Ulterior vizionării, va avea loc o discuție inițiată de către prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici și prof. univ. dr. Wang Yanjie, directorul Clasei Confucius din partea BLCU.

Opera din Pekin și istoria unei deveniri care trece printr-o transfigurare, cea pe care actorul o caută pentru a deveni cât mai credibil în rolul său, iată firul filmului lui Chen Kaige. În filmul său avem chiar mai mult decât atât, pentru că opera chinezească are propriile ei convenții, iar spectatorul este făcut părtaș la o cultură al cărei rafinament și subtilitate provoacă reflecția și emoția deopotrivă. Încurajează teatrul confuzia dintre viață și artă? Este destinul legat de un rol pe care trebuie să-l joci până la capăt? Ce rămâne dintr-o viață devotată, aproape integral, scenei? În orice caz, filmul lui Chen Kaige ne permite să intrăm în intimitatea unei culturi și civilizații prodigioase, să explorăm acel teritoriu fragil al vocației, unde cruzimea intră în simbioză cu sublimul.

Evenimentele culturale organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe paginile de Facebook și Instagram ale acesteia.

Leave a Reply