Tenzin Gyatso, al XIV-lea Dalai Lama, s-a născut pe 6 iulie 1935, într-un sat al provinciei Amdo din Tibet. Dalai Lama este cel mai înalt grad spiritual în budismul tibetan, actualul deținător al acestui titlu fiind șeful spiritual și temporal al Tibetului. Credincioșii tibetani consideră că deținătorii titlului de Dalai Lama sunt reîncarnările lui Avalokiteshvara, care este un bodhisattva al compasiunii și patronul spiritual al Tibetului.
Geografie:
- Numele lui Dalai Lama, îndepărtatul Tibet, poveștile mistice despre reîncarnare pot părea multor oameni elemente de domeniul fantasticului, simboluri ale unei lumi magice, misterioase.
- Geografia acestui vast teritoriu, Tibetul, este semnificativă pentru definirea caracterului ei – auster și magnific. Podișul înalt, cu o altitudine medie de peste 4000 metri, supranumit „acoperișul lumii”, străjuit la sud de cel mai înalt lanț montan din lume, Himalaya, cu vârfuri semețe de peste 8000 metri, își extrage caracterul fundamental din geografia și geologia sa. Cu un climat aspru, rece și uscat, Tibetul este regiunea populată aflată la cea mai mare altitudine din lume.
- Relieful maiestuos și copleșitor și-a pus amprenta, de-a lungul istoriei, și asupra trăsăturilor locuitorilor Tibetului, sădind în ființa lor respectul pentru elementele naturii. Dintotdeauna, munții au fost slăviți ca zeități iar spiritele naturii au fost invocate în mod frecvent. Sistemul de credințe al tibetanilor, anterior sosirii budismului în aceste locuri, includea venerarea naturii și a animalelor, o modalitate de supraviețuire în mijlocul manifestărilor extreme ale naturii.
Istorie:
- Sursele istorice cunoscute coboară în timp până în secolul al șaptelea, în epoca regelui erou Songtsen Gampo, cel care a dispus traducerea textelor budiste în limba tibetană. Este cel care a deschis ușile religiei predominante, budismul, care a asimilat practicile și credințele religiei anterioare, bonismul.
- Primul titlu de Dalai Lama a fost conferit în jurul anului 1587, unui călugăr din secta Pălăriilor Galbene, de către regele mongol Altan Han. „Dalai” este cuvântul mongol pentru „vast” sau „ca un ocean” iar ”Lama” este „înțelepciunea unui mare învățător”. Așadar, titlul de Dalai Lama are semnificația „învățătorul a cărui înțelepciune este vastă ca un ocean”.
- Cel mai mare conducător al tibetanilor este considerat cel de-al cincilea Dalai Lama, Lozang Gyatso, care a domnit în secolul al XVII-lea. Lui i se datorează construirea palatului Potala, ca reședință a sa în capitala Lhasa.
Al XIV-lea Dalai Lama:
- Numele întreg al celui care poartă titlul de cel de-al XIV-lea Dalai Lama este: Jamphel Ngawang Lobsang Yeshe Tenzin Gyatso Dalai Lama. S-a născut ca unul din cei 16 copii ai unei familii de fermieri, într-un sat al provinciei Amdo din Tibet. Băiatul a fost numit Lhamo Thondup, ceea ce înseamnă „zeiță care îndeplinește dorințele”. La vârsta de doi ani a fost descoperit ca fiind încarnarea predecesorului său, marele Dalai Lama al treisprezecelea. La împlinirea vârstei de 4 ani, Tenzin Gyatso a fost dus în capitala statului, Lhasa și instalat în funcția de șef spiritual și temporal al Tibetului, fiind educat și format de călugări.
- Viața lui Tenzin Gyatso a fost definită de trei roluri distincte: om, călugăr și mistic. Îndatorirea majoră a omului Dalai Lama este funcția sa de șef al statului, acum șef al guvernului în exil al Tibetului.
- În anul 1989, Tenzin Gyatso a primit Premiul Nobel pentru Pace. În argumentația care însoțește acordarea prestigiosului premiu, Comitetul Nobel spunea că :
„Am decis să acordăm Premiul Nobel pentru Pace din 1989 celui de-al Paisprezecelea Dalai Lama, Tenzin Gyatso, conducătorul politic și religios al poporului tibetan. Comitetul dorește să sublinieze faptul că Dalai Lama, în lupta sa de eliberare a Tibetului, s-a opus sistematic folosirii violenței. El a pledat în schimb pentru soluții pașnice, bazate pe toleranță și respect mutual, pentru a se păstra moștenirea istorică și culturală a poporului său. Dalai Lama și-a dezvoltat propria filosofie despre pace dintr-un mare respect pentru toate ființele vii și pe conceptul responsabilității universale ce îmbrățișează întreaga umanitate, precum și natura.”
- La acceptarea Premiului Nobel pentru Pace, Dalai Lama a avut un discurs plin de modestie:
„Mă simt onorat, umil și profund mișcat de faptul că acordați acest important premiu unui simplu călugăr din Tibet. Nu sunt o persoană deosebită, dar, eu cred că premiul este o recunoaștere a valorilor adevărate pe care le reprezintă altruismul, iubirea, compasiunea și nonviolența și pe care încerc să le practic, în concordanță cu învățăturile lui Buddha și ale marilor înțelepți din India și Tibet (…)”
Mai multe despre acest subiect, puteți afla în resursele monografice ale bibliotecii:
Caută cartea dorită în catalogul online – Click aici!