Ce este știința? Cum o definim? Cum o înțelegem? Cum este percepută știința de către publicul larg? Este bine să existe educație științifică în cadrul școlar? Este oportun să ne informăm, ca adulți, care sunt cele mai noi teorii, invenții ale lumii științifice? Cu ce ne ajută ele în viața de zi cu zi?
Biblioteca noastră nu-și propune să vă dea răspunsuri la toate aceste întrebări, ci vă poate ajuta să le găsiți singuri. În istoria științelor, au existat personalități remarcabile, care s-au dedicat studiului în diverse domenii ale cunoașterii, considerând, în același timp, că este o mare onoare să-și dăruiască timpul și priceperea pentru a povesti publicului larg, într-un limbaj accesibil, despre știință.
Biblioteca Județeană Constanța vă va prezenta, pe parcursul acestui an, câteva personalități care au contribuit la popularizarea științei, folosind exclusiv documentele și materialele aflate în colecțiile noastre. Sunt cărți care conțin informații puțin sau deloc cunoscute, pot stârni curiozitatea acelora care doresc să afle mai mult și, ca urmare, merită să fie scoase la lumină, din depozitele bibliotecii.
În anul 1921, C.I. Parhon, medic endocrinolog și neuropsihiatru, spunea despre știință și popularizarea ei (idei valabile și în zilele noastre, în mai mare măsură), următoarele:
„În evoluția gândirei omenești, posibilitatea creațiunei științifice reprezintă gradul cel mai înalt ce a fost atins până acum. În lupta cu forțele oarbe ale naturii, știința reprezintă instrumentul cel mai perfecționat. A cunoaște fenomenele naturii, a pătrunde înțelesul lor, înseamnă pentru omenire o binefacere de o incalculabilă valoare. Omenirea datorește științei mașinile industriei, drumurile de fier, telegraful, telefonul, lumina electrică și, într-o altă ordine de idei, vaccinurile, serurile terapeutice, atâtea mijloace de a vindeca bolile, de a potoli suferințele, de a face viața mai plăcută…. Cunoașterea adevărurilor și gândirea științifică trebuie să pătrundă în marile mase populare. Acestea trebuie să atingă într-o zi nivelul ajuns de oamenii de știință de astăzi, acești înainte mergători ai omenirii. În aceste condiții, se înțelege ușor importanța enormă pe care, alături de creațiunea științifică, o are popularizarea adevărurilor câștigate.”