Comunitatea în sprijinul Bibliotecii – Se poate! Implică-te și tu!

Cine suntem și ce vrem?

Biblioteca Județeană se află în subordinea Consiliului Județean Constanța care alocă în fiecare an sumele necesare desfășurării unor activități culturale și destinate bunului mers al unei biblioteci publice. Fondurile alocate nu sunt suficiente și ne propunem un ritm mai susținut al proiectelor care vizează o schimbare de amploare a instituției, pornind de la aspecte cu care ne confruntăm zilnic, care ne sunt semnalate de publicul nostru, de solicitările acestui public față de care suntem datori.

Într-o societatea deschisă, biblioteca susține acele valori care ne definesc, facilitează accesul la cunoaștere și informare, este depozitarul patrimoniului cultural al întregii comunități, în particular al comunității locale. Dar biblioteca trebuie să devine și un spațiu în care ne întâlnim prin intermediul cărților, al evenimentelor culturale, un spațiu care asigură formarea tinerelor generații în spiritul dorinței de cunoaștere și edificării unor conduite de cetățeni universali.

O altă valoare pe care dorim să o promovăm este generozitatea care alături de ospitalitate caracterizează poporul român și-i conferă un profil de o certă noblețe. Biblioteca publică s-a născut dintr-un astfel de gest, prin protectorul ei căruia îi poartă numele, avocatul și publicistul Ioan N. Roman care și-a oferit propria casă ca spațiu de găzduire a bibliotecii la începuturile ei, la care a adăugat biblioteca personală și propria pinacotecă. Această inițiativă reprezintă actul de naștere al bibliotecii publice în Constanța, un gest fondator de largă reverberație în epocă.

În acest sens, ne adresăm Dumneavoastră, dragi constănțeni, pentru a realiza împreună schimbări substanțiale ale acestui spațiu comunitar.Ne dorim să facem din Biblioteca Județeană un spațiu larg, deschis întregii comunități atât din orașul Constanța, cât și din județ. Să devină cât mai primitor, cât mai agreabil, cât mai atractiv astfel încât să fie perceput ca pe o altă formă a lui acasă, acolo unde tinerele generații să se regăsească în preocupările lor de cunoaștere, de petrecere a timpului liber, de socializare culturală.

Istoria omenirii este scrisă de cei care și-au propus scopuri mărețe și care au perseverat cu îndârjire, uneori timp îndelungat, până le-au atins. ACUM este momentul când Biblioteca își deschide larg ușile și vă cere să construiți alături de noi viitorul copiilor noștri.

SUNTEM aici pentru dumneavoastră și vrem să ne fiți parteneri pentru a experimenta cultura, pentru a-i face pe copiii noștri să înțeleagă că de la carte, de la această experiență pornesc cu dreptul în viață și că au o altă perspectivă, dacă descoperă această dimensiune a cunoașterii.

De ce avem nevoie de voi? Un parteneriat pentru Constanța

În primul rând, vrem să vă implicăm, să vă atragem alături de noi în transformarea spațiului bibliotecii într-unul mai primitor, într-un loc preferat al copiilor noștri, într-un loc de întâlnire al tinerilor cu cărțile, dar și între ei prin intermediul unui program sistematic de evenimente culturale, dar și de socializare culturală (seri de lectură, cenaclu literar, cursuri de scriere creatoare, ateliere de creație, seri muzicale, recital de poezie, cursuri de formare în domenii esențiale etc.).

În al doilea rând, vrem să vă apreciem, să vă recunoaștem și să vă recompensăm corect pentru implicarea dumneavoastră în proiectele instituției și în acest sens am creat pe site-ul instituției o secțiune – Donații și donatori/sponsori, care vă este dedicat în exclusivitate.

  • Avem nevoie de un altfel de mobilier, de la rafturi de depozitare al materialelor audio/video la cărți, de panouri expoziționale, de mobilă retro, în vederea construirii unor „insule” de lectură dispuse în tot cuprinsul bibliotecii, în măsură să creeze o călătorie în timp și o interfață elegantă și imaginativă cu publicul cititor.
  • Avem nevoie de panouri pentru expozițiile copiilor, tinerilor și artiștilor debutanți.
  • Avem nevoie de cât mai multe jocuri interactive, de cărți pentru copii, cărți tridimensionale (pop-up Books), jucării, scaune speciale pentru copii (pufuri)  care ne sunt cerute de micii cititorii cărora trebuie să le răspundem afirmativ.
  • Avem nevoie de computere pentru publicul cititor, dat fiind faptul că trăim într-o societate a informației și că ele corespund acestui nivel al societății digitale care se preconizează.
  • Avem nevoie de audiobook-uri pentru învățarea unor limbi străine,(examene Cambridge, Dalf, DAAD etc.).

Cum ne organizăm?

În acest sens, am dispus o serie de pachete care corespund unor necesități practice în reconfigurarea spațiului bibliotecii ca unul primitor, plăcut, elegant, atractiv, unde să îți dorești să îți petreci timpul citind, consultând ziare și reviste, jucându-te cu cărțile sau participând la evenimente specifice fiecărei vârste.

Ce oferim în schimb?

Sponsorii și donatorii noștri devin parteneri permanenți ai bibliotecii și îi informăm constant în privința evenimentelor care pun în valoare contribuția lor la dezvoltarea bibliotecii.

  • Numele sponsorilor și donatorilor vor fi înscrise permanent pe site-ul bibliotecii și practic rămân în istoricul acesteia.
  • Sponsorii și donatorii vor fi incluși în materialele promoționale ale bibliotecii, afișe/ caiete de prezentare, etc. pe parcursul unui an de zile.
  • Vor primi invitații personalizate la principalele evenimente ale Bibliotecii județene.
  • Vor primi un certificat de recunoaștere a contribuției lor în vederea dezvoltării bibliotecii.

Dacă doriți să obțineți mai multe informații nu ezitați să ne contactați pe pagina de facebook sau telefonic, persoana de contact este Elena Cioclin (tel. 0725537683)

Leave a Reply