11.03.2019 Ionuț Druche

În primii doi ani după serbarea semicentenarului Războiului de Independență, în urma căruia Dobrogea a revenit de la Imperiul Otoman la România, Nicolae Iorga a publicat în „Almanahul graficei române”, edițiile din 1929 și 1930, mai multe desene în creion din această conflagrație, realizate de ilustratori străini, prezenți pe câmpurile de luptă. Desenele, apărute în articolele  „Războiul din 1877-8 în ilustrații” și „Noi ilustrații străine ale Războiului 1877-8”, erau pentru a doua oară publicate de Nicolae Iorga, ele fiind inserate pentru prima dată în lucrarea sa „Războiul pentru Independența României”, apărută sub egida Academiei Române, în anul 1927.

Despre aceste desene Nicolae Iorga spunea că reprezintă doar o parte „din ce ni pot da pentru cunoașterea țerii și a oamenilor, a ostașilor în luptă, a întregii atmosfere naționale și umane din acest an excepțional, în care, prin atracția tragică a războiului, ieșeau la iveală cele atîta timp ascunse ale acestui pămînt și ale acestui neam”. Ilustratorii, continuă Nicolae Iorga, erau atrași de războaiele din Balcani, atrași de viața „originală” din această zonă și de interesul lor „pentru cunoașterea tot mai adâncă a unei societăți de cel mai adânc pitoresc patriarcalism”. În completarea articolului, Nicolae Iorga amintește și câteva nume de ilustratori, și începe cu francezii Julien Viaud, Velley, Deroy, Morin, Godefroi Durand, Meylan, apoi continuă cu englezii Sigrit și Hayette, și încheie cu armeanul Ananian și sârbul Teobalt Vestici.

Pe lângă reprezentări din Dobrogea (Cernavodă, Hârșova, Turtucaia), în colecția adunată de Nicolae Iorga mai  găsim desene realizate la Pașcani, Giurgiu, Galați, Brăila, Grivița, București, Ploiești, Plevna, Nicopole, Calafat etc., dar și portretele regelui Carol I și cel al lui Osman Pașa.

Ilustrațiile din Dobrogea, pe care le atașăm în galeria de mai jos, sunt:

  • Defilare de ruși în Dobrogea;
  • Cernavodă;
  • Transportarea tunurilor în întărturile de la Hîrșova;
  • Bombardarea artileriei Turcești de la Turtucaia la Oltenița;
  • Cavaleria rusească la o fântână în Dobrogea;
  • Un peisagiu din Dobrogea;
  • Ruși în orașul Tichilești din Dobrogea;
  • Hîrșova;
  • Răniți în drum spre Cernavodă.

Mai multe ilustrații realizate în timpul Războiului de Independență puteți găsi în „Almanahul graficei române” (P I 749), edițiile din 1929 și 1930, pe care le puteți consulta în sălile de lectură ale Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” din Constanța.

Galerie foto

Leave a Reply