Pe 18 octombrie 2023, la Biblioteca Județeană Constanța a avut loc lansarea manualului „Limba română pentru ucraineni. Nivel A1-A2”, suport de curs adresat celor care vor să învețe limba română cu sau fără profesor, realizat de doamna Natalia Burduja, doctor în filologie. Manualul publicat de Consiliul Național Român pentru Refugiați (CNRR), în parteneriat cu Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) acoperă nivelul de studii A1-A2 și reprezintă finalizarea demersurilor de 12 ani ale autoarei, pentru a răspunde nevoii de materiale didactice specializate pentru predarea limbii române pentru ucraineni și oferă cunoștințele de bază în acest sens.
Așa cum este menționat și în cuvântul introductiv al manualului, printre avantajele suportului de curs se numără vocabularul accesibil (selectarea unor teme și cuvinte românești uzuale), explicațiile gramaticale simplificate pentru a fi ușor de memorat și numărul mare de exerciții, care contribuie la fixarea vocabularului și a structurilor gramaticale.
În cadrul evenimentului s-a abordat tematica importanței învățării limbii române și dificultățile întâmpinate de beneficiarii ucraineni în studierea acesteia. Au participat reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) și ai organizațiilor neguvernamentale locale, precum și ucraineni care şi-au exprimat interesul pentru învăţarea limbii române.
Lansarea manualului este binevenită cu atât mai mult cu cât își propune să sprijine eforturile de integrare ale persoanelor strămutate ca urmare a conflictului din Ucraina. Evenimentul a avut loc în Aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, cu sprijinul Fundației World Vision Romania.

Leave a Reply