05 octombrie 2022, orele 11:00 – 13:00,   Amplasare a trei bibliopoint-uri în cadrul proiectului ”Raftul Verde”: Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Teatrul Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski” Constanța. Biblioteca Județeană ”Ioan N. Roman” Constanța continuă lansarea minibibliotecilor stradale din cadrul proiectului ”Raftul verde”, proiect de promovare a lecturii prin strategii alternative practicilor consacrate de diseminare a cărții. Evenimentul de inaugurare se va realiza în prezența managerului Bibliotecii Județene, organizatorul evenimentului,  Prof. univ. dr. habil. Mitchievici Angelo-Nicolae și a echipei de bibliotecari și voluntari ai proiectului consude de Alina Grama. Va transpune în cuvinte mesajul graficii proiectului scriitoarea Veronica Iani, iar un reprezentant al librăriei  „Dorian Gray” va oferi primele cărți ale bibliotecilor instalate.  Proiectul are ca finanțator principal Consiliul Județean Constanța și este realizat în parteneriat cu Grupul Editorial RAO, Librăria “Dorian Gray” și Primăria Constanța.

5 octombrie 2022Ziua educației va fi sărbătorită  la Secția pentru copii, împreună cu elevi și profesori de la Școala Ion Jalea, unde copiii se vor bucura de lumea minunată a cărților, a basmelor, a jucăriilor. (Coordonatori: bibliotecari Elena Becheanu, Diana Codreanu, Iulia Dima)

6 octombrie 2022, ora 16.00. Ziua Germaniei. Eveniment organizat de Forumul Democrat al Germanilor din Constanța în colaborare cu Biblioteca județeană „ Ioan N. Roman”. Pritnre invitați se află Claudia Negroiu, actriță și autoare de poezii, carelansează cartea  „Poezii cu lipici pentru cei mici”,  Grupul de dans popular „Meereswellen” și corul de copii „Meeresglöckchen” din Oituz,
Școala de Balet Elisabeth Pândichi Lux, cu un program de dans, Anda Buică cu Arii celebre de operă. Dea semenea, la final va avea loc și unr ecital din repertoriul Mariei Tănase.

07 – 08 octombrie 2022Festivalul Național de Poezie Art.Poetica@Ovidius

07 octombrie, ora 10:30, Aula B a Bibliotecii Universitare (Bulevardul Mamaia, nr.126)Cuvânt de deschidere, dl. Mihai Lupu, Președintele Consiliului Județean, Constanța, Conf.univdr. Dan Iliescu, Rectorul Universității Ovidius Constanța, prof.univ.dr.habil Angelo Mitchievici, managerul Bibliotecii Județene.

Conferința cu titlul ”Poeții vinului în literatura română”, susținută de conf. dr. Răzvan Voncu, Universitatea din București;

ora 11:00 – 11:30, Recital de poezie în Aula B a Universității ”Ovidius” Constanța, Biblioteca Universității (B-dul Mamaia, nr.126)

08 octombrie – orele 10:00 – 13:00, Recital de poezie în Aula Bibliotecii Județene Constanța.

10.00 Deschidere Festival Aula B a Universității „Ovidius” Constanța (Coordonatoare proiect: Elena Cioclin; echipă proiect: Ionuț Druche, Mariana Crăciun, bibliotecari în departamentul Referințe Generale, care sunt responsabili cu promovarea proiectului și în relația cu presa, diseminarea informației.)

15 octombrie 2022, orele 11:00,   Amplasare a altor trei bibliopoint-uri în cadrul proiectului ”Raftul Verde”:  Biblioteca Județeană ”Ioan N. Roman” Constanța continuă lansarea minibibliotecilor stradale din cadrul proiectului ”Raftul verde”, proiect de promovare a lecturii prin strategii alternative practicilor consacrate de diseminare a cărții. Evenimentul de inaugurare se va realiza în prezența managerului Bibliotecii Județene, prof. univ. dr. habil. Mitchievici Angelo-Nicolae și a echipei de bibliotecari și voluntari ai proiectului conduse de Alina Grama. Va transpune în cuvinte mesajul graficii proiectului scriitoarea Veronica Iani, iar un reprezentant al librăriei  „Dorian Gray” va oferi primele cărți ale bibliotecilor instalate.  Proiectul are ca finanțator principal Consiliul Județean Constanța și este realizat în parteneriat cu Grupul Editorial RAO, Librăria “Dorian Gray” și Primăria Constanța.

25 octombrie ora 17, Aula Bibliotecii Județene, Lansarea romanului al Adrian Nicola. Cu participarea scriitorilor Ovidiu Dunăreanu, Diana Dobrița-Bâlea etc.

27 octombrie 2022, ora 17, lansarea cărții Căzut din rai ( Editura Ex Ponto, 2022) a romancierului Constantin Costache. Vor prezenta cartea prof.univ.dr. habil Angelo Mitchievici, scriitorul Ovidiu Dunăreanu și dr. Corina Apostoleanu

27 octombrie 2022, proiecție de film, Kino-caravana. Kino-caravana constituie un proiect educaţional de analiză a fenomenului totalitar (comunism, fascism/nazism), a tipurilor de cultură şi civilizaţiei specifice prin intermediul cinematografiei și în particular a celeilalte dimensiuni a fenomenului totalitar care a marcat istoria Europei în secolul XX, și anume, Holocaustul.

28 octombrie ora 16 Cenaclul literar al Bibliotecii Județene – sesiunea octombrie

Expoziții:

1-31 octombrie 2022 : Expoziția „Cafea și ceai cu tradiție. Ustensile învechite de la rude moștenite” va rămâne în vitrinele din holul central și pe parcursul lunii octombrie.

O expoziție inedită de piese care fac parte din ritualul de pregătire și servire a cafelei și ceaiului este găzduită în septembrie și octombrie de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța.

Expoziția „Cafea și ceai cu tradiție. Ustensile învechite de la neamuri moștenite” se află în holul central al instituției, iar obiectele expuse provin din colecțiile de familie ale bibliotecarilor și prietenilor acestora. Pot fi găsite laolaltă servicii de ceai și cafea, râșnițe, samovare, ibrice vechi de aproape 100 de ani, precum și alte obiecte și ustensile care s-au transmis din generație în generație. Alături de acestea au mai fost expuse cărți despre istoria cafelei și ceaiului și tehnici de pregătire a celor două licori, dar și alte publicații care fac referire la cafea sau ceai. (Responsabilă: Doina Monica Moșoiu, bibliotecară în departamentul Colecții Speciale)

1-31 octombrie 2022, Expoziția Dincolo de bibliografia școlară. Autori consacrați ai literaturii române și operele lor mai puțin cunoscute: Mircea Eliade, Liviu Rebreanu și Radu Tudoran (Responsabili: Mihaela Pița, Daniela Mocanu, Andreea Bușe)

1 – 30 octombrie, etajul I, hol – Expoziția „Ziua mondială a educației” (5 octombrie), moment în care se pune accentul pe tot ce ține de educație. Expoziția cuprinde cărți din literatura română și universală despre școală, educație și profesori de-a lungul timpului („Delavrancea și copiii. Domnul Vucea”; Mihail Drumeș -„ Elevul Dima dintr-a șaptea”; Mihail Sadoveanu –„Domnul Trandafir”; Grigore Băjenaru –„ Cișmigiu & Comp”; Edmondo de Amicis –„ Cuore”; Horia Corcheș – „Partaj”, Ion-Ovidiu Pânișoară – „Profesorul de succes. 59 de principii de pedagogie practică”).(Responsabili Bibliotecarii Secției pentru copii: Elena Becheanu, Diana Codreanu, Iulia Dima)

1 – 30 octombrie, etaj I, hol – Expoziția de carte, „Săptămâna mondială a spațiului cosmic”, cuprinde titluri ce pot fi împrumutate de la Secția pentru copii (Stephen Hawking- „Universul într-o coajă de nucă”; Lucy și Stephen Hawking –„George în căutare de comori în Cosmos”; Stephen și Lucy Hawking –„Descifrarea universului”; Cristian Presură –„O călătorie prin Univers. Astrofizica povestită”; ”Larousse – Dicționarul spațiului”; „Planetele. Să înțelegem totul dintr-o privire!”; ”Enciclopedia pentru tineri Larousse – Universul”). Explorarea spațiului atrage dintotdeauna pe micii cititori, în dorința de a descoperi secretele cosmosului. (Responsabili Bibliotecarii Secției pentru copii: Elena Becheanu, Diana Codreanu, Iulia Dima)

1-30 octombrie, etaj I, hol –  expoziția Biblioteca raselor canine propune micilor cititori cărți despre rasele de câini, mod de viață și îngrijire, pe care le pot răsfoi și împrumuta de la Secția pentru copii (Horst Bielfeld –„ Catalog chinologic. Câini de rasă”; „Câini. Animale de companie”; „Mică enciclopedie școlară – Zece mamifere domestice din România”; Silvia Kerim –„Povestiri despre prietenii mei”; Moira Butterfield, Simon Mendez – „Murdărici. O poveste cu un cățel”; Lisa Papp –„Madelaine Finn și cățelul bibliotecar”; Lydia Ugolini – „Căței bogați, căței săraci”; Adrian Oprescu –„Tomi. O poveste”). (Responsabili Bibliotecarii Secției pentru copii: Elena Becheanu, Diana Codreanu, Iulia Dima)

6- 20 octombrie 2022, expoziția de pictură „Marea noastră” a artistului Karl Robert Perko din Mangalia, expoziție care celebrează totodată și Ziua Germaniei de pe 6 octombrie.

Postări facebook:

6 octombrie 2022, ora 12 : Postare Facebook : Recomandări de lectură : Noutăți în secțiile de împrumut ale Bibliotecii.

Cele mai noi cărți, recent achiziționate și prelucrate bibliografic, vor ajunge în curând în secțiile de împrumut ale bibliotecii. Pentru mai multe detalii legate de disponibilitatea titlurilor recomandate, se poate consulta catalogul electronic OPAC al Bibliotecii. (Responsabilă: Georgica Meiroșu, șef birou Prelucrare. Referințe Generale. Colecții Speciale).

14 octombrie 2022, ora 9:30 – Postare Facebook : Știința povestită. Personalități care au contribuit la popularizarea științei : Stephen Hawking (1942-2018).

În istoria științelor, au existat personalități remarcabile, care s-au dedicat studiului în diverse domenii ale cunoașterii, considerând, în același timp, că este o mare onoare să-și dăruiască timpul și priceperea pentru a povesti publicului larg, într-un limbaj accesibil, despre știință. Vă prezentăm o mare personalitate din domeniul fizicii și cosmologiei, Stephen Hawking, folosind exclusiv documentele și materialele aflate în colecțiile Bibliotecii.  (Responsabilă: Georgica Meiroșu, șef birou Prelucrare. Referințe Generale. Colecții Speciale).

ARTime – o serie de prezentări ale capodoperelor picturii românești și universale.

Tablourile lunii octombrie: Angelo Bronzino, Lucrezia Panciatichi (1541) și Brtolomeo Panciatichi (1540). Prin compozițiile sale, Bronzino, pictor al familiei de Medici, aduce în atenția privitorilor manierismul florentin de secol XVI, caracterizat de tensiune dramatică, de chipuri melancolice accentuate de culori acide și reci, de melanjul dintre arbitrar și glacial. Propunând o tematică în antiteză cu clasicismul, Bronzino continuă astfel stilul impus de Pontormo sau Andrea del Sarto. (Responsabili: Andreea Bușe, Mihaela Pița, Daniela Mocanu)

Manager Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

Prof.univ.dr.habil Mitchievici Angelo-Nicolae

Leave a Reply