Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, prin Compartimentul „Colecții Speciale”, continuă seria de expoziții „Bibliofilie la singular” cu un nou exponat.

Cartea este una dintre primele lucrări de medicină în limba română, destinată uzului maselor. Ea conține sfaturi și rețete, care pot fi făcute în casă, pentru folosul bolnavilor, cu mențiunea că aceștia trebuie să fie consultați de „doctori adevărați”. Cartea cuprinde remedii destinate curățării și netezirii unghiilor, vindecarea crăpăturilor, a degerăturilor, a cheliei, tratarea râiei, metode pentru vopsirea părului etc.

Cartea se numește: ‘’Oglinda sănătăţii şi a frumuseţii omeneşti : Mijloace şi leacuri de ocrotirea şi de îndreptarea stricăciunilor’’ 

„alcătuită şi întocmită spre folosul neamului românesc de Ştefan Vasilie Piscupescu dohtorul Poliţiei Bucureştilor, a Prinţipatului Ţării Romîneşti”

„și pusă în tipar cu cheltuiala dumnealui Vasilie Manole epistatul tipografii, la care să şi află spre vînzare, În Tipografia de la Cişmea, București, 1829”.

Din cuprins:

„Leac pentru curățirea și netezirea unghiilor degeților

Leac pentru curățirea petelor unghiilor

Leac pentru fereala ciupiturilor vărsatului din obraz

Leac pentru crăpătura buzelor și a sfârcurilor țâțelor și a țâțânelor trânjilor

Leac de vindecarea cheliei

Leac de vindecarea pecinginii

Leac de vindecarea râei

Alifie pentru curățirea și topirea perdelii ochilor și pentru vindecarea urcioarelor pleopilor lor

Pentru văpsitul părului

Leac pentru închiderea feții părului

Leac pentru văpsitul părului castaniu din alb

Leac pentru văpsitul părului negru

Leac mai tare pentru văpsitul părului negru

Leac pentru degerătură”

Spre exemplificare, vă oferim „leac de crăpătura mâinilor și a obrazului de ger”:

După spălarea cu vin rece, săse ungă crăpăturile în cinci șase zile cu cîte o fălie de lămîe de doao trei ori întro zi și să va vindeca, iar ne ajungîndusă vindecarea cu aceasta, săse ia unt de migdale, unt de neft și unt de ceară, din toate cîte un dram, și amestecîndusă bine întro sticlă săse ungă din seară în seară, și apoi săse înfășure mîinile pînă adoaoa zi, și să vor vindeca.”

 

Leave a Reply