Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, cu sediul pe str. Mircea cel Bătrân, nr. 104 A, împreună cu Facultatea de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța organizează Luni, 3 aprilie 2023, ora 11:00, în Aula Universității „Ovidius” din Constanța, Aleea Universității nr.1, Campus universitar, Corp A, et.1, lansarea romanului lui  Gabriel CHIFU, „Marea carte a uitării” (Editura Cartea Românească, 2022) în prezența autorului și a invitaților săi: președintele Uniunii Scriitorilor din România, academician Nicolae MANOLESCU, redactor al României literare, Cristian PĂTRĂȘCONIU, directorul revistei Luceafărul de dimineață, criticul literar Dan CRISTEA și directorul de imagine al Uniunii Scriitorilor din România, scriitorul Horia GÂRBEA. Gazdele evenimentului vor fi: decanul Facultății de Litere, conf. univ. dr. Alina BUZATU și prof. univ. dr. habil. Angelo MITCHIEVICI.

Un poet remarcabil, Gabriel CHIFU este totodată unul dintre cei mai buni prozatori contemporani, autor al romanelor Maratonul învinşilor (Cartea Românească, 1997), Cartograful puterii (Cartea Românească, 2000), Povestirile lui Cesar Leofu (Cartea Românească, 2002), Visul copilului care păşeşte pe zăpadă fără să lase urme sau Invizibilul, descriere amănunţită (Polirom, 2004), Punct şi de la capăt (Polirom, 2014), Ploaia de trei sute de zile (Cartea Românească, 2017).

„Romanul lui Gabriel Chifu oferă un efect de perspectivă asupra unor destine pe care, chiar dacă particulare, le simțim generalizabile sau, mai precis, ridicându-se la exemplaritatea unor situații existențiale. Există aici un fapt tulburător pe care, în eseul său, „Refuzul total al moștenirii sau Iannis Xenakis” antologat în volumul „O întâlnire”, Milan Kundera l-a numit «caracterul fatal al finitudinii». Reflecția romancierului ceh surprinde posibilitatea trăită, nu doar gândită, în momentul invadării Cehoslovaciei de către Uniunea Sovietică, în 1968, ca țara sa să dispară înghițită de o altă civilizație, civilizația rusă. Sfârșitul istoriei, da, dar nu pentru toată lumea, ci pentru o națiune, pentru o civilizație înglobată de o alta. Ce a rămas din civilizația interbelică românească, ce i-a supraviețuit? Ce s-a întâmplat cu spiritul acelei lumi care se adăpostește în câteva personaje și lucrează în ele? Romanul răspunde unor interogații care circulă și în spațiul istoriei ideilor, privitoare la moștenirea de dinaintea comunismului, dar și la cea comunistă. Răspunsul dat de Gabriel Chifu privește nu aceste lumi care au fost, ci aceea în care ne aflăm, și, cu toate că amnezia nu este o temă a romanului, ea reprezintă forma tulburătoare și subtilă pe care romancierul o conferă sfârșitului.” (Angelo Mitchievici)

Lansarea cărții se încheie cu o sesiune de autografe pe care le va acorda autorul, Gabriel Chifu.

Evenimentele culturale organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe paginile de Facebook și Instagram ale acesteia.

 

 

Leave a Reply