Al doilea plan cincinal de dezvoltare a României a avut printre alte direcții, construirea mai multor obiective social-edilitare. Unul dintre acestea a reprezentat construirea în orașul Constanța a două edificii: stadionul de lângă Lacul Tăbăcăriei și Sala Sporturilor. Aceasta este a doua clădire din Constanța destinată tuturor categoriilor sportive, după cea de pe str. Flămânda, care fusese construită pe locul unde funcționase înainte un teren de fotbal.
Construcția este situată în parcul central, nu departe de Teatrul de Stat și are un caracter multifuncțional. Clădirea construită între 1954-1960 (faza de proiect, execuție, inaugurare) are un volum unitar, ceea ce demonstrează caracterul reprezentativ polivalent. Este construită din piatră locală și este dotată cu portice laterale, iar fațada principală are o expresivitate ce armonizează plastic întreg edificiul.
Autorii proiectului arhitectural au fost Romeo Belea, Gh. Dumitrașcu, I. Grigorescu, Ștefan Radu Ionescu și Șerban Manolescu.
În fața ansamblului se află amplasată statuia în bronz Aruncătorul cu discul realizată de Boris Caragea. O replică a acestei statui, intitulată Discobolul se află la București, pe aleile Parcului Sportiv Dinamo.
Prezentare realizată de Biroul de Informare Bibliografică Dobrogeană.
Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, Colecții Speciale, Iconografie

Leave a Reply