• Pe 15 iulie 1919, la Dublin, s-a născut Iris Murdoch, considerată autoarea cea mai importantă a literaturii britanice postbelice. A scris peste douăzeci de romane, printre care „Marea, marea” (1978), distins cu Premiul Booker, apreciat drept cea mai reușită carte din îndelungata carieră literară a autoarei.

Date biografice:

  • Iris Murdoch a fost educată în școli independente, apoi a studiat limbi clasice, filozofie și istorie la Oxford și Cambridge. La începutul celui de-al doilea război mondial, a lucrat într-o organizație ONU, care se ocupa de refugiați, timp în care a călătorit în Europa. În Belgia, l-a întâlnit pe Jean Paul Sartre, filozof care i-a influențat cariera și activitatea de mai târziu. Din 1948 a fost profesor de filozofie la Universitatea din Oxford.
  • Primul roman, „Prins în mreje” a fost publicat în 1954. A mai scris lucrări de filozofie, dramă, poezie.
  • În 1987, a primit titlul de „Dame Commander of Order of the British Empire”.
  • A fost căsătorită, din 1956, cu scriitorul britanic John Bailey. În 1998, partenerul de viață al lui Iris Murdoch, a publicat o emoționantă biografie intitulată „Elegie pentru Iris”, în care descrie viața alături de scriitoarea atinsă de cumplita maladie Alzheimer. Această biografie a stat la baza filmului „Iris” (2001), regizat de Richard Eyre, cu Judi Dench, Jim Broadbent și Kate Winslet.

 

Critica literară despre scriitoare:

„Iris Murdoch este una dintre cele mai importante romanciere ale literaturii britanice – mereu incitantă și inventivă. Forța ei imaginativă, inteligența, percepția vie și darul de revelare a adevărului sunt cu totul remarcabile” (The Times).

 

Citat:

„Suntem niște animale stăpânite de neliniște… Mințile noastre lucrează fără încetare, țesând un văl tulbure, care uneori ne protejează, iar alteori ne ascunde lumea… Suntem creaturi în mare parte mașinale, sclavii unor forțe neînduplecate, puternice, egoiste ale naturii, pe care de multe ori nu le înțelegem.”  (Iris Murdoch)

 

 

Caută cartea dorită în catalogul online – Click aici!

 

 

 

Leave a Reply