Marți, 19 aprilie 2022, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța s-a desfășurat masa rotundă cu tema „Însemnătatea spirituală a Patimilor și Învierii Mântuitorului Hristos în viața omului”, unde prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici l-a avut invitat pe părintele conf. univ. dr. Dragoș Bălan, de la Facultatea de Teologie a Universității „Ovidius” din Constanța.

„Sărbătorim pe data de 24 aprilie unul dintre cele mai de seamă evenimente ale creștinătății, Paștele Ortodox, sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos, prefațată de momentul cu totul special și dureros al Patimilor. Cele două momente sunt strâns legate, mai precis sunt de neconceput unul fără celălalt și săptămâna numită a Patimilor include poate cele mai dramatice momente din viața Mântuitorului. Care sunt ele, care este semnificația lor și în ce măsură trebuie să luam aminte la exemplul Mântuitorului? Unde ne plasăm față de toate aceste momente emblematice, al intrării în Ierusalim, al Cinei celei de Taină, al trădării Mântuitorului de către Iuda,  al Patimilor Lui, al experienței Crucii pe drumul Golgotei, al Învierii răscumpărătoare? Ce reprezintă astăzi Învierea și ce presupune faptul de a fi creștin într-o epocă a globalizării, secularizării, laicizării etc.? Ce presupune a-L urma pe Iisus și ce reprezintă acest gest în economia simbolică a mântuirii, dar și al vieților noastre? Care sunt provocările lumii contemporane și cum le-am putea răspunde din perspectiva unui om simplu, a unui creștin?”

Specialist în teologie dogmatică, conf. univ. dr. Dragoș Bălan este autorul a numeroase studii și volume de teologie printre care se numără: Har și libertate în mântuirea omului (2010), Sfintele taine ale bisericii – probleme fundamentale (2016), Învățături evanghelice pentru omul contemporan (2018), Tâlcuiri, prelegeri și meditații evanghelice (coautor Nicușor Tucă, 2020).

Masa rotundă face parte din ciclul Dialoguri dobrogene, serie de evenimente dedicate istoriei și culturii dobrogene, personalităților ei și valorilor care le edifică.

Evenimentele organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe pagina de Facebook a acesteia.

Leave a Reply