- Inegalabila personalitate a marelui actor de teatru și film, voce în radio și televiziune, regizor, traducător, interpret, textier de muzică folk și realizator de emisiuni radio, Florian Pittiș, este la fel de vie și astăzi, la 13 ani de la plecarea din această viață, în inimile celor care l-au cunoscut personal ori doar s-au bucurat de munca sa.
- Printr-un gest simbolic, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța îl omagiază azi, 5 august 2020, în ziua plecării într-o lume mai bună, printr-o scurtă prezentare a vieții lui, dar și a materialelor legate de Florian Pittiș, care se păstrează în colecțiile bibliotecii.
- Talentele artistice al lui Florian Pitiș, născut pe 4 octombrie 1943, s-au evidențiat încă de la grădiniță unde, îmbrăcat în costum popular, a interpretat piesa „Pe Mureş şi pe Târnave”, care s-a dovedit a fi primul său mare „succes”. În clasa a IV-a a pus în scenă actul III din „O scrisoare pierdută”, de Ion Luca Caragiale, unde l-a interpretat pe cetățeanul turmentat, iar la liceul „Gheorghe Lazăr” a frecventat cercul dramatic al elevilor, coordonat de Petre Gheorghiu. Cu toate acestea, din cauza pronunției prea accentuate a literei „r”, considerată defect de dicție, la prima încercare a fost respins la IATC (actuala Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale“ din Bucureşti).
- Florian Pittiș a fost vocea inconfundabilă de la Teleenciclopedia, și, în cadrul acestei emisiuni, a fost și vocea documentarului „Călătorie în Univers” (prezentat de Carl Sagan), serial transmis de Televiziunea Română în 1981, care a acoperit un domeniu larg de subiecte științifice, inclusiv originea vieții și locul nostru în univers.
- Timp de 14 ani, martie 1990 – octombrie 2004, a realizat emisiunea „Pittiș Show” pe canalul Trei al Radiodifuziunii Române, Radio 3-România Tineret, emisiune care s-a bucurat de un real succes, fiind dedicată fenomenului muzicii rock, istoriei și evoluției stilurilor și în care erau punctate cele mai importante evenimente și interpreți.
- În anul 1992, la un festival de muzică ce se desfășura la Râmnicu Vâlcea, Florian Pittiș a înființat grupul „Pasărea Colibri”, alături de Mircea Baniciu, Mircea Vintilă și Vlady Cnejevici. „Pasărea Colibri” s-a bucurat de o mare priză la public, primul CD apărut în anul 1995 a înregistrat recorduri la vânzări, iar majoritatea clasamentelor l-au declarat discul anului. „Pasărea Colibri” a abordat repertoriul clasic pop, folk, rock românesc și internațional.
- Florian Pittiș este și cel care s-a luptat pentru înființarea primului post de radio public din lume care a emis exclusiv pe internet, Radio3Net, transformat din Radio România Tineret. La festivitatea de lansare, din 16 noiembrie 2004, Florian Pittiş a renunţat la unele din şuviţele sale rebele, aşa că, în loc de panglică de inaugurare, i-a fost tăiat părul (sau Moțul, cum îl alintau apropiații).
- O altă moștenire a lui Florian Pittiș este Festivalul Folk You din Vama Veche, pe care l-a lansat în anul 2005. Încercând să identifice și să definească genul care a consacrat Festivalul Folk You, Florian Pittiș declara: „Ce să însemne folkul? – se întreba el, adăugând: „Un om cu o chitară? Asta s-ar putea să însemne şi blues-ul. Un om care îsi cântă propriile compoziții? Și la blues se întâmplă lucrul ăsta. Folk este destul de apropiat de folclor… Să fie oare nevoia de cultură a unor oameni care și-au pierdut calitatea de țărani și n-au dobândit-o încă pe cea de orășeni? Să fie o întoarcere la origini, pentru că în antichitate versurile rostite erau acompaniate de un instrument, ceea ce se numeşte melopee? Folkul să însemne numai cântecele de protest? O melodie populară cu autor cunoscut? Cine știe?! S-ar putea să însemne toate la un loc…”. De-a lungul timpului, pe scena de la Vama Veche au urcat numeroase nume reprezentative ale folkului românesc: Doru Stănculescu, Nicu Alifantis, Poesis, Mircea Baniciu, Ducu Bertzi, Tatiana Stepa, Vasile Șeicaru.
- Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța deține în colecțiile sale șapte cărți audio (audiobook), în lectura lui Florian Pittiș și un CD audio cu muzică interpretată de Florian Pittiș, alături de Pasărea Colibri, materiale pe care le puteți împrumuta de la secția Mediatecă.