• Pe 21 iulie 1899, s-a născut Ernest Hemingway, scriitor american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1954). A fost reporter de război în ambele conflagrații mondiale dar și în Războiul civil spaniol, astfel încât proza sa este inspirată, în mare parte, de experiențele de pe front. A fost foarte cunoscut pentru stilul literar lapidar, simplu, succint, folosind un minim de mijloace stilistice și artistice pentru obținerea unei imagini de impact asupra cititorului.

 

  • Ernest Hemingway a dobândit faima literară în perioada interbelică, când, fiind stabilit la Paris, s-a alăturat unui grup de expatriați din care mai făceau parte Ezra Pound, Francis Scott Fitzgerald și Gertrude Stein. În 1926 a publicat romanul „Fiesta”, care l-a făcut celebru în lumea literară.  A avut o viață tumultuoasă, aventuroasă: a fost supraviețuitor în cinci războaie, patru accidente de mașină și două prăbușiri cu avionul. Faima și banii i-au permis lui Hemingway să caute mereu noi experiențe violente: participări la coride, vânători în Africa etc.

 

 

  • Un cuplu ciudat:

„Ernest Hemingway și F. Scott Fitzgerald au fost Oscar și Felix ai generației pierdute a Americii. Cu o diferență de doar trei ani între ei, au legat una dintre cele mai ciudate prietenii din istoria literaturii. Heminhway era irascibil, lăudăros și plin de el, Fitzgerald era nesigur, manierat și cumva filfizon. Cu toate astea, pentru o scurtă perioadă, au fost nedespărțiți și de atunci au rămas împreună în imaginarul colectiv (…)”

(Robert Schnakenberg – Viața secretă a marilor scriitori : Tot ce nu ți-au spus niciodată profesorii despre romancieri, poeți și dramaturgi celebri, București : Art, 2017)

 

  • Dintre cele mai cunoscute titluri ale romanelor sale, enumerăm: „Fiesta” (1926), „Adio arme” (1929), „Pentru cine bat clopotele” (1940), „Bătrânul și marea” (1952).

 

Caută cartea dorită în catalogul online – Click aici!

Leave a Reply