Biblioteca „Ioan N. Roman” din Constanța împreună cu Editura Humanitas organizează vineri, 15 decembrie 2023, ora 17:30, în Aula Bibliotecii Județene conferința cu titlul „Cum se poate scrie despre dragoste și despărțire” susținută de prof. univ. dr. Ioan Stanomir în cadrul lansării cărții sale „Mama un jurnal al dragostei și despărțirii” (Editura Humanitas, 2022). Cartea va fi prezentată de către prof. univ. dr. habil Angelo Mitchievici.
Jurnalul lui Ioan Stanomir rememorează figura inubliabilă a mamei sale, dar nu numai a ei, ci și a unui timp care se închide în jurul unei lumi care a fost, pentru că afecțiunea oferă acel ecleraj special, auratic care consemnează inefabilul, care transfigurează banalul, care reține detaliul așa cum s-a depus ca amprentă fragilă pe canavaua amintirii. Sensibilitatea evocării, sunetul unei tandreți dizolvante, nostalgia configurează un portret memorabil al ființei iubite și dincolo de mormânt, dar și o geografie particulară a existenței împreună, a lumii în care mama și fiul s-au regăsit. (Angelo Mitchievici)
Profesorul universitar Ioan Stanomir este autorul a numeroase cărți de istorie a ideilor politice. Printre volumele publicate se numără : Conştiinţa conservatoare: Preliminarii la un profil intelectual (2004), O lume dispărută: Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.R. Patapievici (coautor, alături de Paul Cernat, Angelo Mitchievici şi Ion Manolescu, 2004), Explorări în comunismul românesc (coautor, alături de Paul Cernat, Angelo Mitchievici şi Ion Manolescu, (vol. I, II, III, 2004, 2005, 2008), Spiritul conservator: De la Barbu Catargiu la Nicolae Iorga (2008), Despre sunete şi memorie: Fragmente de istoria ideilor (2009), Apărarea libertăţii (1938–1947) (2010), Teodoreanu reloaded (alături de Angelo Mitchievici, 2011), Umbre pe pânza vremii: Secvenţe de istorie intelectuală (Humanitas, 2011), Junimismul şi pasiunea moderaţiei (Humanitas, 2013), Sfinxul rus: Idei, identităţi şi obsesii (2015), Comunism inc. (alături de Angelo Mitchievici, Humanitas, 2016), Rusia, 1917: Soarele însângerat. Autocrație, revoluție și autoritarism (Humanitas, 2017), La Centenar: Recitind secolul României Mari (Humanitas, 2018), Așteptând revoluția: Pașoptismul și vocile sale (Humanitas, 2019). În 2018, a publicat la Editura Humanitas eseul Umbra Rusiei, în volumul colectiv Vin rușii! 5 perspective asupra unei vecinătăți primejdioase.
Evenimentele organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe pagina de Facebook a acesteia.