Continuăm seria expozițiilor lunare, prin care aniversăm personalități din diverse domenii ale cunoașterii, care s-au născut în această lună, cu James Joyce și Charles Darwin.

James Joyce (n. 2 februarie 1882-d. 13 ianuarie 1941) a fost un prozator și poet irlandez, considerat unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului al XX-lea.

Redăm un scurt citat din corespondența lui Joyce, din perioada în care a scris „Ulise”, considerat cel mai important roman al autorului:

Către HARRIET SHAW WEAVER, 24 iunie 1921, 71 rue du Cardinal Lemoine, Paris V

Stimată d-ră Weaver,

………………………………………………………………………………………………………

Nu am citit o carte de literatură de mai mulți ani. Capul mi-e plin de pietriș și gunoaie, de chibrite rupte și o mulțime de țăndări culese de „mai peste tot”. Sarcina pe care mi-am asumat-o din punct de vedere tehnic de a scrie o carte din optsprezece puncte de vedere nedescoperite de colegii mei de meserie, acest lucru, ca și natura legendei alese, ar fi deajuns ca să tulbure echilibrul mental al oricui. Vreau să termin cartea și încerc să-mi rezolv problemele mele materiale încurcate într-un fel sau altul (cineva de aici zicea despre mine : Se spune că e un poet, dar pe el par să-l intereseze în mod deosebit saltelele). Și, de fapt, așa și e. După asta doresc o lungă odihnă, în timpul căreia să uit cu totul de Ulysses.”

În: Joyce, James. Corespondență. București, Editura Univers, 1983, p. 152.

Charles Darwin (n. 12 februarie 1809 – d. 19 aprilie 1882) a fost un celebru naturalist britanic, autorul cunoscutei teorii referitoare la evoluția speciilor, evoluționismul.

Redăm un scurt citat din corespondența lui Darwin:

În scrisoarea adresată lui Henry Fawcett, în 1861 (More Letters, vol. I, p. 195), Darwin admite că observația este ea însăși un act selectiv. „Ce lucru ciudat : nimeni nu întelege că orice observație, dacă urmează să aibă vreun folos, trebuie să fie pentru sau împotriva unei păreri!” Aici Darwin admite că trebuie să existe o „părere” anterioară observației, adică o teorie sau o ipoteză care să pună în valoare faptul găsit.

În : Darwin, Charles. Amintiri despre dezvoltarea gîndirii şi caracterului meu : Autobiografia (1809-1882). București, Editura Academiei Republicii Populare Romîne, 1962, p. 176.

 

 

Caută cartea dorită în catalogul online – Click aici!

Leave a Reply