Continuăm seria expozițiilor lunare, prin care aniversăm personalități din diverse domenii ale cunoașterii, care s-au născut în această lună, cu Jules Verne și Marin Sorescu.

Jules Verne ( n. 8 februarie 1828 – d. 24 martie 1905) a fost un scriitor francez și un precursor al literaturii științifico-fantastice.

Redăm un scurt citat din cartea dedicată memoriei marelui prozator francez a lui Simion Săveanu:

„Pe urmele lui Jules Verne în România este dedicat memoriei marelui prozator francez. Rod al cercetărilor înteprinse pe parcursul a apoape doua decenii, volumul aduce un omagiu postum aceluia care, la sfîrșitul secolului trecut, a manifestat o deosebită afecțiune pentru România și români, difuzînd în lumea întreagă, prin operele sale, idealurile de independență și libertate ale poporului nostru.  Cartea aceasta și-a propus limpezirea unor secvențe mai puțin cunoscute din viața genialului anticipator științific, la loc de frunte situîndu-se identificarea epocii cînd ne-a vizitat țara și care au fost motivele ce l-au determinat să tăinuiască periplul românesc.”

În : Simion, Săveanu. Pe urmele lui Jules Verne în România  București, Editura Albatros, 1980, p. 6

 

Marin Sorescu ( n. 29 februarie 1936 – d. 8 decembrie 1996) a fost un scriitor român, membru titular al Academiei Române.

 

Bolnav de carte

 

O carte, odată scrisă,

Nu produce imunitate la scris.

Te vei îmbolnăvi de microbul

Cărții următoare.

 

Și tot așa…

Ca o veșnică stare de gripă,

Cu un milion de rădăcini

De microbi.

 

În : Marin, Sorescu. Poezii ,București , Editura Creuzet, 1996, p. 138

 

Caută cartea dorită în catalogul online – Click aici!

Leave a Reply